Ξεπερνά τις μετοχές η αξία των συναλλαγών των παραγώγων

Ξεπερνά τις μετοχές η αξία των συναλλαγών των παραγώγων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές η αξία των συναλλαγών των αγορών παραγώγων ξεπερνά την αξία της αγοράς των μετοχών. Σύμφωνα με ειδική μελέτη που πραγματοποίησε το Χρηματιστήριο Αθηνών και αφορούσε το οκτάμηνο του 2003 στις περισσότερες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η αξία των αγορών μετοχών υστερεί της αξίας των παραγώγων.

Τα στοιχεία του μηνός Αυγούστου για το EUREX στη Γερμανία εμφανίζουν την αξία συναλλαγών στα παράγωγα επί δεικτών να υπερβαίνει κατά 5,66 φορές αυτήν των υποκείμενων αγορών. Ακολουθούν και πάλι τα WSE, IDEM και LIFFE με λόγους 1,28, 1,07 και 1,01 αντίστοιχα.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα ADEX και OM εμφανίζουν τον ίδιο λόγο (0,53), ενώ τα MEFF, BUDAPEST και OSLO εμφανίζουν πολύ μικρότερο λόγο αξίας συναλλαγών παραγώγων προς υποκείμενη αγορά (0,39, 0,15 και 0,10 αντίστοιχα).

Σε ό,τι αφορά την αγορά παραγώγων επί δεικτών της Γερμανίας υπερέβη κατά μέσο όρο 6,46 φορές την αξία συναλλαγών της υποκείμενης αγοράς, ενώ τον Αύγουστο ο λόγος διαμορφώθηκε στο 5,66 που είναι ο τρίτος μικρότερος λόγος για το οκτάμηνο του 2003 μετά τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο. Αναλυτικότερα σύμφωνα με την μελέτη:

– Η πλειοψηφία των τιμών του λόγου της αξίας συναλλαγών των δύο αγορών σε μηνιαία βάση κατά το οκτάμηνο του 2003 είναι μεγαλύτερες από αυτές του οκταμήνου του 2002.

– Η μεγαλύτερη διακύμανση στους μέσους όρους των λόγων της αξίας συναλλαγών κατά το οκτάμηνο του 2002 και 2003 και στο λόγο του πιο πρόσφατου συγκρινόμενου μήνα του 2003 (Αύγουστος) σημειώθηκε από το EUREX.

– Πτωτική τάση εμφανίζουν και οι λόγοι που αφορούν το ADEX, αλλά με σαφώς μικρότερο ρυθμό (0,69, 0,65 και 0,53).

– Ο μέσος όρος των λόγων της αξίας συναλλαγών του οκταμήνου για τα έτη 2002 και 2003 και ο λόγος του τελευταίου μήνα του 2003 (Αύγουστος) κυμαίνεται από 1,0 μέχρι 1,5 για τα χρηματιστήρια IDEM, WSE και LIFFE, γύρω στο 0,5 για τα ADEX και ΟΜ και σε πολύ χαμηλότερες τιμές για τα OTOB, MEFF, BUDAPEST και FUTOP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή