Πού οφείλεται η εντυπωσιακή εκκίνηση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς

Πού οφείλεται η εντυπωσιακή εκκίνηση της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Σοφοκλέους-εάν βέβαια υπάρχει- μπορούσε να φανταστεί το ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς. O καλπασμός του Γενικού Δείκτη που καταγράφει άνοδο πάνω από 7% στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του 2004 και οι 8 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν να καταγραφούν στην αγορά από τον Μάρτιο του 2002, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Βέβαια κανείς εκ των παραγόντων της αγοράς είναι σε θέση να δώσει μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση, πού οφείλεται πραγματικά η ισχυρή δυναμική που σημειώνεται στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα που βάσει αυτών μπορεί να αποδώσουν αυτήν την άνοδο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη. Κατ’ αρχάς η Σοφοκλέους μετά το περυσινό υψηλό έτους, που σημειώθηκε στις 23 Αυγούστου 2003 (2.300 μονάδες), μέχρι και τον Νοέμβριο κινήθηκε τελείως υποτονικά εξαιτίας βέβαια και των placement που πραγματοποιήθηκαν για τις τράπεζες. H τρίχρονη και πλέον πτωτική πορεία της αγοράς δικαιολογεί αυτήν την περίοδο μια ανάκαμψη η οποία όμως εάν δεν έχει διάρκεια τουλάχιστον σε έναν ορίζοντα 6 μηνών θα χαθεί στο παρελθόν και θα σβηστεί από τη μνήμη των επενδυτών όπως ακριβώς είχε συμβεί και σε ανάλογες αναλαμπές στο παρελθόν.

Επικεφαλής τα blue chips

Υπαρχει μία ειδοποιός διαφορά που έχει να κάνει με το γεγονός ότι στην παρούσα άνοδο επικεφαλής έχουν τεθεί εξ ολοκλήρου μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και οι ΔΕΚΟ. Σημειώστε επίσης ότι η πλειοψηφία των μετοχών του εικοσάρη ανήκει στα ξένα χαρτοφυλάκια. Στα παραπάνω προσθέστε και τον παράγοντα των εκλογών. H αγορά επιδοκίμασε την επίσπευση των εκλογών που θα γίνουν στις 7 Μαρτίου 2003, γιατί μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος αποτελεί πλήγμα για οποιοδήποτε χρηματιστήριο αφού κυριαρχεί η ανασφάλεια και η έλλειψη ειδησεογραφίας.

Οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν με δηλώσεις τους στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ότι πάνω απ’ όλα χρειάζεται λογική και ψυχραιμία για τη Σοφοκλέους, θα πρέπει να επικρατεί νηφαλιότητα και βέβαια να μην ξεχνάμε τα λάθη του παρελθόντος και το ότι επηρεάζεται ο επενδυτής από το υφιστάμενο θετικό κλίμα.

Κινητοποίηση των ξένων

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχάλης Γκλεζάκος εκτιμά ότι η αγορά δείχνει αρκετά ώριμη και βέβαια οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ήταν η αφορμή για να εκδηλωθεί μια δυναμική στη Σοφοκλέους, η οποία, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκλεζάκος, το β΄ εξάμηνο του 2003 παρέμεινε σε υποτονική κατάσταση. O κ. Γκλεζάκος θεωρεί ότι η άνοδος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης αποτελεί σαφή απόδειξη ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν στο «στόχαστρό τους» το ελληνικό χρηματιστήριο, που μπορεί να εμφανίζει επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά περιορίζονται σε πολύ λίγες επιλογές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Merrit ΑΧΕΠΕΥ, κ. Εμμανουήλ Βάρσος, τονίζει ότι η Σοφοκλέους εκμεταλλεύθηκε τις πολιτικές εξελίξεις, αφού η αγορά απελευθερώθηκε από το βάρος μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. O κ. Βάρσος σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων δεν θα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ενώ και η μερισματική πολιτική θα είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2002.

O κ. Βάρσος αναφέρει επίσης ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμένουν νηφάλιοι στις επιλογές τους, με γνώμονα τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών, αν και παραδέχεται ότι ο αριθμός των μετοχών που ενδιαφέρουν τους επενδυτές έχει αρχίσει και περιορίζεται αισθητά.

Πολιτική ώθηση

Ο κ. Δημήτρης Τζάνας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΩΜΕΓΑ Χρηματιστηριακή, εκτιμά ότι η Σοφοκλέους επιδεικνύει ένα καλό πρόσωπο, έχει δείξει σαφή σημάδια ανάκαμψης, αλλά όπως υπογραμμίζει ο κ. Τζάνας δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από επιλογές που δεν συμβαδίζουν με υγιή οικονομικά στοιχεία των εταιρειών. O κ. Τζάνας θεωρεί ότι η άνοδος της αγοράς, η οποία στηρίζεται στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει εκμεταλλευθεί τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις για να εκδηλώσει αυτήν τη δυναμική που αποτυπώνεται σε 8 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή