Στον δρόμο της χρεοκοπίας η Τεχνοδομή

Στον δρόμο της χρεοκοπίας η Τεχνοδομή

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «στρατηγικοί επενδυτές», πλην ενός, έχουν εξαφανιστεί, οι τράπεζες που συμμετείχαν στη μετοχοποίηση των χρεών είναι επίσης απούσες και η δραστηριότητα της Τεχνοδομής στον χώρο των κατασκευών έχει από καιρό περιοριστεί στο μηδέν. H Τεχνοδομή, κραταιά κάποτε τεχνική εταιρεία, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία, όπως διαπίστωσαν και οι ελάχιστοι μικρομέτοχοι που παρευρέθησαν στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση (απουσία των μεγαλομετόχων).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην εισηγμένη εταιρεία είναι το γεγονός πως, τρία χρόνια μετά την έναρξη του σχεδίου εξυγίανσης και τη ρύθμιση των χρεών, ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται. Οι τρεις «στρατηγικοί επενδυτές» και συγκεκριμένα οι κ. K. Κούτλας (βασικός μέτοχος της Προοδευτικής), Παν. Πανούσης και K. Τσέλος (βασικοί μέτοχοι της ATTIKAT) αρνούνται να αγοράσουν το ποσοστό που είχαν αποκτήσει οι τράπεζες προ τριετίας μετά τη μετοχοποίηση των χρεών, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (τραπεζών και επενδυτών).

Οι τράπεζες (περιλαμβάνονται η Εθνική, η Εμπορική, η Alpha Bank, η Γενική, η Arab Bank κ.ά.) κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις μετοχές τους (το 47%) ώστε να συμμετάσχουν στη χθεσινή συνέλευση. Εκπρόθεσμα κατατέθηκαν οι μετοχές (15,85%) που ελέγχονται από τους κ. Πανούση και Τσέλο.

Ο τρίτος εκ των «στρατηγικών επενδυτών» του 1999, ο κ. Κούτλας, εμφανίστηκε μέσω δικαστικού κλητήρα και ζήτησε την αναβολή της συνέλευσης (θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου) προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τα εξής θέματα:

– Πόσα χρήματα δόθηκαν στην εταιρεία ως ταμειακές διευκολύνσεις.

– Τι ύψους είναι οι υποχρεώσεις.

– Ποιες είναι οι υποχρεώσεις από καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών.

– Ποια είναι τα έσοδα της εταιρείας την τετραετία 2000-2003.

– Πόσες αιτήσεις πτώχευσης και αγωγές έχουν κατατεθεί κατά της εταιρείας.

– Πώς έγινε η διάθεση κονδυλίων άνω των 30.000 ευρώ.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Κούτλας -ο οποίος σημειωτέον ήταν απλός παρατηρητής της πλήρους απαξίωσης της εταιρείας εδώ και αρκετά χρόνια- ενδέχεται να μην απαντηθούν στην προσεχή συνέλευση. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Τεχνοδομή εμφανίζει μικρά έσοδα μόνο από εκμισθώσεις μηχανημάτων, καθώς δεν έχει αναλάβει κανένα έργο. «Οι τράπεζες μπορεί να μην ασχολήθηκαν καθόλου με την εξυγίανση της εταιρείας γιατί επαναπαύθηκαν στους στρατηγικούς επενδυτές», υποστηρίζουν μέτοχοι της Τεχνοδομής. Μέχρι στιγμής έχουν, πάντως, καταβάλει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή