Μηνύματα από το X.A. για επιχειρηματικές εξελίξεις

Μηνύματα από το X.A. για επιχειρηματικές εξελίξεις

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2004 δεν θα είναι μόνο χρονιά εκλογών και Ολυμπιάδας. Θα είναι και έτος με αρκετές και σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις. Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τη Σοφοκλέους προσδιορίζουν αυτές τις εξελίξεις στους εξής κλάδους: τράπεζες, μεταλλουργία, τρόφιμα, πληροφορική και ακτοπλοΐα.

Τράπεζες

Πιο συγκεκριμένα, στις τράπεζες η πρώτη επιχειρηματική εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση της μετοχοποίησης της Γενικής Τράπεζας που θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα που διανύουμε, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει απευθείας και χωρίς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τη γαλλική SoGen.

H Societe Generale, όπως γνωστοποίησαν στελέχη της, θα αποκτήσει σε πρώτη φάση το 24% της ελληνικής τράπεζας, ενώ τελικός στόχος είναι η απόκτηση της πλειοψηφίας του 51%.

H αγορά πάντως έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για σοβαρή αφύπνιση της Σοφοκλέους σε κάποιο μεγάλο τραπεζικό deal. Οι πρωταγωνιστές είναι οι εξής 4: Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς.

Τρόφιμα

Στον χώρο των τροφίμων, η αγορά αναμένει την επόμενη μέρα στη Νίκας, καθώς η συνάντηση του ιδρυτή της μεγαλύτερης αλλαντοβιομηχανίας της χώρας με τους επικεφαλής της εταιρείας Γρηγόρης και της Goody’s προκαλεί πολλά σχόλια και δημιουργεί σενάρια για πιθανή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Πληροφορική

Στον κλάδο της πληροφορικής υπάρχουν δύο εξελίξεις που αφορούν αντίστοιχα τη Forthnet και τη Δέλτα-Singular. H Δέλτα-Singular αγόρασε πρόσφατα το 100% της Internet Hellas θυγατρικής της Forthnet. Το θέμα είναι εάν θα έχουμε τελικά εξέλιξη στο ενδιαφέρον αμερικανικού ομίλου να εξαγοράσει τη θυγατρική του Ομίλου της Alpha Bank, ενώ και για τη Forthnet οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μετά την αποχώρηση των Μινωϊκών Γραμμών από το μετοχικό της κεφάλαιο.

Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό 20,9% είναι το πιο ενδιαφέρον επιχειρηματικό deal της χρονιάς για τον κλάδο. Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό και ο διαγωνισμός θα είναι ως εκ τούτου διεθνής. Υπάρχει όμως το ερώτημα εάν θα γίνει ο διαγωνισμός, καθώς είμαστε σε χρονιά εκλογών και βέβαια δεν υπάρχει πρόγραμμα νέων μετοχοποιήσεων.

Ακτοπλοΐα

«Ναυμαχίες» θα φέρει στο Αιγαίο η απελευθέρωση του cabotage από 1ης Ιανουαρίου 2004. Ανοικτή η κόντρα «Γραμμές Στρίντζη» με την ANEK για το φιλέτο της γραμμής Πειραιάς-Χανιά. Σε αναζήτηση συνεργασίας, οι Μινωϊκές Γραμμές καλοβλέπουν ένα πιθανό γάμο με την ANEK αν και τα προβλήματα εντοπιότητας είναι πολλά. Οι Επιχειρήσεις Αττικής με την εταιρεία Mitica του επενδυτή Τσιβέλη βλέπουν μακριά στο ταμπλό.

Μεταλλουργία

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στον κλάδο των μετάλλων το 2004, καθώς η εικόνα των εταιρειών πρόκειται να βελτιωθεί σημαντικά από την άνοδο της τιμής των πρώτων υλών, ενώ υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις σε πολυεθνικές που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις θυγατρικές τους στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της τιμής του αλουμινίου, του σιδήρου και του χαλκού θα ευνοήσει τις τιμές των προϊόντων, ενώ αντίθετα το ράλι τιμών του ευρώ θα δυσχεράνει τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων. Το 2003 καταγράφηκε ως έτος ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Εάν δεν υπήρχε η κατακόρυφη αύξηση του ευρώ, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία από τις πιο ισορροπημένες χρονιές.

Τις σημαντικότερες και πλέον ενδιαφέρουσες εξελίξεις τις περιμένουμε από τη Pechiney. H τέταρτη σε μέγεθος βιομηχανία αλουμινίου στο πλανήτη έχει περάσει στον έλεγχο της καναδικής Alcan, η οποία κατέθεσε πρόταση εξαγοράς, φιλοδοξώντας να καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις των μετόχων της γαλλικής πολυεθνικής, όλα δείχνουν ότι μέσα στο 2004 η Pechiney θα αποτελέσει κομμάτι του ομίλου της Alcan. Το ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδας, που ελέγχεται σε ποσοστό άνω του 70% από τη Pechiney, είναι σε θέση αναμονής για τα σχέδια που θα ακολουθήσει ο καναδικός όμιλος, ενώ δεν αποκλείεται και η απόσυρση της μετοχής από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Στον Ομιλο Βιοχάλκο το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα σωθεί η Σωληνουργεία Κορίνθου και θα επανέλθει σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. H τελευταία διετία ήταν πράγματι άσχημη, καθώς είχαν υπερεκτιμηθεί οι δυνατότητες της επιχείρησης. Το management της εταιρείας έχει περιέλθει στην οικογένεια του κ. Νίκου Στασινόπουλου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος της Βιοχάλκο κ. Νίκος Στασινόπουλος προχώρησε μέσα στον Δεκέμβριο στη μεταβίβαση της ψιλής κυριότητας στους δύο γιους του, Μιχαήλ και Ιωάννη-Ιπποκράτη, μετοχών που ελέγχει στη Χαλκόρ, την Ελβάλ και τη μητρική εταιρεία, διατηρώντας την επικαρπία στην οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα ψήφου.

Παραμονή των Χριστουγέννων και η μητρική εταιρεία της Nexans Ελλάς, η γαλλική NEXANS PARTICIPATIONS, προανήγγειλε την απόκτηση ποσοστού 71,7488% των μετοχών της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας με την επωνυμία NEXANS ΕΛΛΑΣ ABE. H γαλλική εταιρεία πριν από τη μεταβολή δεν είχε ποσοστό στην εισηγμένη εταιρεία και αμέσως μετά απέκτησε συνολικά 6.132.500 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 71,7488% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Τις μετοχές η γαλλική εταιρεία τις απέκτησε από τη Nexans Italia στη συνεδρίαση της 22ας Δεκεμβρίου 2003. H εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί οιωνός για το μέλλον, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι πιθανότατα η πρώην Alcatel να αποσύρει τις μετοχές της ελληνικής θυγατρικής από το ταμπλό της Σοφοκλέους. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι χρειάζεται να υποβάλει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 24% που υπολείπεται (συνολικά 95%), έτσι ώστε να διαγραφεί η μετοχή από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή