Κοσμοπολίτικα τα κλαδικά μετοχικά A/K

Κοσμοπολίτικα τα κλαδικά μετοχικά A/K

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διεύρυνση της φυσιογνωμίας των εγχωρίων κλαδικών μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων προσανατολίζονται οι περισσότερες εταιρείες διαχείρισης A/K (ΑΕΔΑΚ). Κοινή διαπίστωση των ΑΕΔΑΚ είναι ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή για να «σηκώσει» εξειδικευμένα αμοιβαία (που να επενδύουν σε συγκεκριμένους κλάδους π.χ. κατασκευών, πληροφορικής, χρηματοοικονομικών εταιριών κ. ά.) και οι περισσότερες μάλλον έχουν μετανιώσει για τη δημιουργία τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι περισσότερες ΑΕΔΑΚ σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας των εν λόγω αμοιβαίων από μετοχικά εσωτερικού σε μετοχικά διεθνή. Με την κίνηση αυτή αφενός θα διατηρηθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των κλαδικών αμοιβαίων, ταυτόχρονα όμως θα διευρυνθούν εντυπωσιακά οι επενδυτικές δυνατότητες, καθώς, για παράδειγμα, ένα A/K πληροφορικής θα μπορεί να επενδύει σε εταιρείες πληροφορικής όχι μόνο ελληνικές αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ή ακόμα των ΗΠΑ ή αναδυόμενων αγορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Intertrust βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων για την τύχη του αμοιβαίου ΙnteramericaΟλυμπιονίκης, ένα αμοιβαίο που είχε δημιουργηθεί με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και που επενδύσει κυρίως σε μετοχές τεχνικών εταιρειών, εξ ου και οι μέτριες αποδόσεις του αμοιβαίου το 2003.

Το βέβαιο είναι ότι σύντομα ο Ολυμπιονίκης θα αλλάξει φυσιογνωμία με πλέον πιθανό ενδεχόμενο τη «μετάθεσή» του στην κατηγορία μετοχικά διεθνή.

Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και σε άλλες ΑΕΔΑΚ, όπως την International, την Alpha Trust και τη Διεθνική.

Σήμερα στην κατηγορία μετοχικά εσωτερικού υπάρχουν αρκετά κλαδικά αμοιβαία, μεταξύ αυτών το Δήλος Πληροφορικής & Τεχνολογίας, το Δήλος Χρηματοοικονομικών Εταιρειών, το Δήλος Υποδομής & Κατασκευών, το International Εμπορικών Δραστηριοτήτων Εκμετάλλευσης Γης, το Ευρωπαϊκή Πίστη Ολυμπιακή Φλόγα, το Alpha Trust Υποδομής και το ΙnteramericaΟλυμπιονίκης. Το ενεργητικό των παραπάνω φτάνει τα 370 εκατ. ευρώ, με τον Ολυμπιονίκη της Ιnteramericaνα ξεχωρίζει με ενεργητικό 248 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή