Σύμβαση sale and leaseback Sprider – Εμπορική Leasing

Σύμβαση sale and leaseback Sprider – Εμπορική Leasing

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδοσιακά ο Ιανουάριος είναι για τις εταιρείες leasing μήνας ήπιας κίνησης. Εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί φέτος ο τομέας του leasing ακινήτων και κυρίως το χρηματοδοτικό εργαλείο του sale and leaseback, το οποίο μετά τις πρόσφατες φορολογικές ρυθμίσεις αναδεικνύεται σε ιδιαιτέρως φθηνό τρόπο χρηματοδότησης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών.

Ενθάρρυνση στη λήψη αποφάσεων για leaseback ακινήτων έδωσε το γεγονός ότι ψηφίστηκε στις 15 Ιανουαρίου η κατάργηση της υπεραξίας των ακινήτων, που αποτελούν αντικείμενο πώλησης και επαναμίσθωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ομιλος Χατζηιωάννου και ειδικότερα η υπό εισαγωγή στο Χρηματιστήριο θυγατρική του Sprider προχώρησαν στην υπογραφή μιας σύμβασης sale and leaseback με την Εμπορική Leasing.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί το ακίνητο που διαθέτει η Sprider στην περιοχή της Ανθούσας-Παλλήνης, έκτασης 43 στρεμμάτων περίπου.

Η διάρκεια του sale and leaseback είναι δωδεκαετής και η αξία του είναι 27 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που η Sprider θα διαθέσει για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της. Διευκρινίζεται όμως ότι η υπολειμματική αξία που προβλέπει η σύμβαση για την επιστροφή του ακινήτου στη Sprider, είναι 3 εκατ. ευρώ, το οποίο η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα καταβάλει στη λήξη της δωδεκαετίας, όπως ορίζεται από τον νόμο.

Το μηνιαίο μίσθωμα που προσυμφωνήθηκε ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ, όμως όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας, αυτό δεν θα επιβαρύνει το ταμείο της, καθώς το εν λόγω ακίνητο θα ενοικιασθεί και συνεπώς έτσι θα αποπληρώνεται η μηνιαία δόση του στην Εμπορική Leasing. H ενοικιάστρια εταιρεία είναι η Διαφημιστική Οργανωτική ΡΟΤΑ, η οποία εκμεταλλεύεται το εκθεσιακό κέντρο EXPO ATHENS, που λειτουργεί στο συγκεκριμένο ακίνητο, ενώ το μίσθωμα είναι 2,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο ανωτέρω πληρωτέο μίσθωμα προς την εταιρεία Leasing περιλαμβάνεται και μίσθωμα που αφορά σε κατάστημα Sprider που λειτουργεί εντός του ιδίου κτιριακού συγκροτήματος, επιφανείας 857,5 τ.μ.

Τα έσοδα από την πώληση του ακινήτου θα διατεθούν κυρίως για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της Sprider.

Υπενθυμίζεται ότι η Sprider βρίσκεται στο «κατώφλι» της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στοχεύοντας στην άντληση 8,5-10 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή