Με κέρδη 5,83% το X.A. τον Ιανουάριο

Με κέρδη 5,83% το X.A. τον Ιανουάριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 πρώτες συνεδριάσεις του 2004, ο Γενικός Δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους έχει καταγράψει κέρδη +5,83%, με αποτέλεσμα το ελληνικό Χρηματιστήριο να συγκαταλέγεται μεταξύ των ώριμων αγορών με τις υψηλότερες αποδόσεις τον πρώτο μήνα του νέου οικονομικού έτους.

Πρωταγωνιστές της ανόδου είναι κυρίως τα ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία όμως έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά από τον Μάρτιο του 2003, όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωνε τα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς, στις 1.400 μονάδες. Συνεπώς οι υπεραξίες που καταγράφουν οι θεσμικοί είναι ιδιαιτέρως υψηλές και είναι απόλυτα φυσιολογικό να προχωρούν από εδώ και στο εξής σε «κλείδωμα» των κερδών τους, ανάλογα με τις αφορμές και τις αιτίες που δίδονται στη χρηματιστηριακή αγορά. H πρώτη σοβαρή αφορμή για ξεφόρτωμα δόθηκε την περασμένη Δευτέρα, με όλο αυτό το δηλητηριασμένο κλίμα που δημιούργησε η τροπολογία Πάχτα και η εμπλοκή 10 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Ταυτόχρονα, το πρόβλημα της διαδοχής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την περίεργη εμμονή της κυβέρνησης να προτείνει τον σημερινό αντιπρόεδρο της επιτροπής Αλέξανδρο Βουσβούνη ως τον νέο πρόεδρο για 5ετή θητεία, προκάλεσε νέους τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει περισσότερο ανεπηρέαστο απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις και αυτό διότι τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τις ελέγχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ξένοι θεσμικοί. Τα εγχώρια χαρτοφυλάκια ακολουθούν αυτή την τάση, επανατοποθετούνται σε μετοχές του εικοσάρη αλλά και του σαραντάρη και όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από το σχετικό πίνακα, οι αποδόσεις των 17 πρώτων συνεδριάσεων του 2004 δεν είναι καθόλου άσχημες.

Ο μέσος επενδυτής

Τι γίνεται με το retail; H απάντηση είναι ότι ο μέσος επενδυτής αργά αλλά σταθερά αρχίζει να προσεγγίζει το X.A., περισσότερο όμως για να ενημερωθεί και να αντλήσει πληροφόρηση, όσο επίσης και να διαπιστώσει εάν υπάρχει όντως διάρκεια σε αυτή την άνοδο της Σοφοκλέους.

Είναι δεδομένο ότι η αξιοπιστία της Σοφοκλέους, που έχει τρωθεί σε μέγιστο βαθμό, δεν μπορεί να αποκατασταθεί με μία άνοδο ενός μήνα ή 40 ημερών. Χρειάζεται να υπάρξει μία αίσθηση δικαίου και σοβαρότητας ότι πράγματι ο θεσμός λειτουργεί και το σύνολο των παραγόντων κάνει καλά τη δουλειά του.

Στις μετοχές του Ftse 20 ξεχωρίζουν σε αποδόσεις ο τίτλος της Βιοχάλκο (+18,46%), που όμως θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είχε μείνει πίσω, η Εθνική Τράπεζα είχε κέρδη +16,68% αγγίζοντας μάλιστα τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 μηνών. Ικανοποιητικά τα κέρδη για ΟΠΑΠ (+11,88%), Intracom (+12,64%), Ελληνικά Πετρέλαια (+14,94%) και Εμπορική Τράπεζα (+12,38%). Το ζητούμενο δεν είναι να υπερκεράσει ο Γενικός Δείκτης τις 2.500 μονάδες ή να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των εγχωρίων ή ξένων οίκων ότι το 2004 θα είναι μία καλή χρονιά για το χρηματιστήριο. Το θέμα είναι να πεισθούν οι χιλιάδες των επενδυτών που άνοιξαν κωδικό πριν από 3,5 χρόνια πως η Σοφοκλέους είναι μια αξιόπιστη επιλογή, σε μια περίοδο που τα επιτόκια των καταθέσεων είναι αρνητικά, η αγορά ακινήτων έχει ξεπεράσει και τη φούσκα των μετοχών και οι επενδυτικές επιλογές σήμερα είναι μία παρά πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευτείς σε όποιον δηλώνει σύμβουλος επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή