Με τροπολογία, εκπρόσωπος καταναλωτών στον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών

Με τροπολογία, εκπρόσωπος καταναλωτών στον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντικατάσταση ενός εκ των μελών των εμπειρογνωμόνων που συνθέτουν το διοικητικό συμβούλιο της νέας εποπτικής αρχής για τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιρειών, από έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών, αποδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Με τη δέσμευση αυτή, που συνοδεύθηκε με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας και η οποία είναι και η μοναδική αλλαγή που έγινε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και πλέον η δημιουργία της νέας εποπτικής αρχής αποτελεί νόμο του κράτους.

Η υπόλοιπη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου παραμένει ως έχει και προβλέπει την ύπαρξη ενός εκπροσώπου από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ενός εκπροσώπου από την Ενωση Αναλογιστών, ενός εκπροσώπου από το υπουργείο Οικονομικών, ενός εκπροσώπου από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενός εμπειρογνώμονα και ενός αναγνωρισμένου προσώπου στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, που θα αναλάβει χρέη προέδρου. Σημειώνεται ότι εκτός διοικητικού συμβουλίου έχουν τεθεί τόσο οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβούντων προσώπων όσο και οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες, προκαλώντας την αντίδραση των θεσμικών τους οργάνων, που σε αντίστοιχες ανακοινώσεις τους επισημαίνουν τη μονομερή παρουσία του εποπτευόμενου φορέα, δηλαδή την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Υπέρ μιας διευρυνόμενης σύνθεσης που θα συμπεριλάβει και εκπρόσωπο των διαμεσολαβούντων, τάχθηκε άλλωστε και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Σαλαγκούδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ύπαρξη δύο εμπειρογνωμόνων στο διοικητικό συμβούλιο είναι αναγκαία.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε του νέου θεσμού που θα αναλάβει τον έλεγχο του ασφαλιστικού κλάδου, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα για αναβάθμιση του εποπτικού ρόλου της Πολιτείας, ενώ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής κ. Αθ. Νάκος ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η διόγκωση των οποίων έχει άμεσα θύματα τους ασφαλισμένους. Οπως διευκρίνισε ο κ. A. Τσοχατζόπουλος, η αρμοδιότητα της προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή θα παραμείνει στη γενική γραμματεία, η οποία θα έχει την αποκλειστική ευθύνη διασφάλισης των συμφερόντων των ασφαλισμένων, όπως τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή