Το πρώτο, για την Ελλάδα, εξειδικευμένο βιβλίο τραπεζικού management

Το πρώτο, για την Ελλάδα, εξειδικευμένο βιβλίο τραπεζικού management

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη νέα του εργασία και με τον τίτλο «Τραπεζική Διοίκηση Μέθοδος Ενεργητικών-Υποχρεώσεων» ο κ. Παπούλιας ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του εξειδικευμένου χώρου της χρηματοοικονομίας. Για την Ελλάδα είναι το πρώτο εξειδικευμένο βιβλίο τoυ τραπεζικού management, ενώ και τα άλλα βιβλία του (Επενδύσεις, Χρηματοοικονομική Διοίκηση και Παράγωγα) θεωρούνται ως τα πληρέστερα της χρηματοοικονομίας και μάλλον τα μοναδικά. Το βιβλίο αυτό, όπως και το σύνολο του επιχειρηματικού management, αναπτύσσεται σε χρηματιστηριακό περιβάλλον. Η μεθόδευση ανάπτυξης εκκινεί από το γεγονός ότι στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων το 90% των κεφαλαίων των μεγάλων και το 78% των μικρών τραπεζών προέρχεται από καταθέσεις και δανεισμούς που παράγουν κόστη. Αυτά επενδυόμενα σε δάνεια και χρεόγραφα συνιστούν τα κερδοφόρα ενεργητικά τους. Η διαφορά λοιπόν μεταξύ των αποδόσεων αυτών και των κοστών των πηγών χρηματοδότησης αποφασίζει την κερδοφορία των τραπεζών, όπου πρωτεύοντα ρόλο παίζει ο καθορισμός και η επίτευξη του Καθαρού Περιθωρίου Κέρδους, διεθνώς γνωστό ως NIM. Κατ’ ανάγκην συνεπώς η διοίκηση μιας σύγχρονης τράπεζας δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τις χρηματιστηριακές αγορές και να λειτουργεί αγνοώντας αυτές. Σήμερα μάλιστα στις πιο προηγμένες χρηματιστηριακά χώρες ακόμα και τα τραπεζικά δάνεια μετατρέπονται σε ρευστοποιούμενoυς τίτλους μέσω της διαδικασίας του securitizatio(=τιτλοποίηση, διαδικασία δηλαδή μετατροπής ενεργητικών σε διαπραγματεύσιμες αξίες).

Τα θέματα του βιβλίου αναπτύσσονται στο χρηματιστηριακό περιβάλλον που μόλις περιγράφηκε. Οι ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά, οι αποδόσεις, τα κόστη των τραπεζικών ενεργητικών και υποχρεώσεων και το σημαντικότατο θέμα της ρευστότητας περιλαμβάνονται μεταξύ των περιεχομένων η γνώση των οποίων είναι προϋπόθεση για την κατανόηση των θεμάτων του σύγχρονου management. Ξεχωριστά κεφάλαια παρατίθενται για όλες τις κερδοφόρες δραστηριότητες, την πιστωτική ανάλυση και τον υπολογισμό του βασικού επιτοκίου, την καταναλωτική πίστωση και τη στεγαστική. Εξάλλου, γιατί σε κάθε στιγμή, οι τιμές των χρεογράφων και τα υπόλοιπα κερδοφόρα ενεργητικά και το κόστος των καταθέσεων μεταβάλλονται ως εκ των μεταβολών της οικονομίας και των επιτοκίων, το ρίσκο του επιτοκίου θεωρείται από τα βασικότερα θέματα για επιτυχημένο management. Το σύγχρονο τραπεζικό management, με εφαρμογή του ενεργού management και της συγκριτικής ανάλυσης των ενεργητικών – υποχρεώσεων και εσόδων – εξόδων αναπτύσσεται στα υπόλοιπα κεφάλαια (13-19). Το ρίσκο, η ανάπτυξη των τραπεζών και η αξιολόγησή τους αποτελούν από τις σημαντικότερες ενότητες. Η καταγραφή των κινδύνων που διατρέχει το πιστωτικό σύστημα και κάθε τράπεζα και η αντιμετώπισή τους (ενδεικτικά, στοιχεία ισολογισμού, συντελεστές στάθμισης, φερεγγυότητα), οι κίνδυνοι που καλύπτονται (θέσης, διακανονισμού, αντισυμβαλλόμενου, συναλλαγματικού ρίσκου και ρίσκου ισοτιμιών, καθώς και ρίσκου από μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα και εμπορεύματα) συνοδεύονται και από την ανάπτυξη των μηχανισμών προστασίας. Η απεικόνιση υπολογισμού και εκπλήρωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων αποτελεί συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής με βάση τη νομοθεσία. Η χρήση hedge θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα για το τραπεζικό management. Ετσι υποδείγματα hedging με options, futures και τραπεζικά παράγωγα για την προστασία της κερδοφορίας παρατίθενται για πολλές περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές μπορεί να λεχθεί ότι με τις εργασίες του κ. Παπούλια η χρηματοοικονομία στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από αυτό των πιο αναπτυγμένων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή