Αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό για το Τεχνολογικό Πάρκο

Αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό για το Τεχνολογικό Πάρκο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης περίπου 400 στρεμμάτων στα Κιούρκα, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση που αφορά στη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου από την εταιρεία «Τεχνόπολις – Ακρόπολις A.E.» στην οποία συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες πληροφορικής. Το θέμα παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή από τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. H διοίκηση της πολυμετοχικής εταιρείας υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για δασική έκταση και ότι είναι θύμα της σκανδαλολογίας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε υποστηρίξει, πάντως, στη Βουλή ότι η «Ακρόπολις» προεξοφλούσε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής σε διαφημιστικό έντυπο, στο οποίο περιελάμβανε και ρητή αναφορά και στη ρύθμιση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί. «Κατά τη γνώμη μας υπάρχουν περιθώρια αποχαρακτηρισμού τους, μετά από προσφυγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών διαφορών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής», αναφέρεται στο έντυπο της πολυμετοχικής εταιρείας. Στις 22 Ιανουαρίου, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού της Αθήνας άνοιξε τον δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης και την πρόβλεψη ότι μπορεί να πολεοδομηθεί ως πάρκο υψηλής τεχνολογίας.

Η διοίκηση της «Τεχνόπολις – Ακρόπολις» υποστηρίζει ότι είναι θύμα σκανδαλολογίας και ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο αναφέρονται όσοι αντιδρούν, δεν αφορά αποχαρακτηρισμό γης προς χάριν της «Τεχνόπολις», αλλά είναι το υπό επεξεργασία διάταγμα της ΖΟΕ (Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου) Βόρειας Αττικής και αφορά το σύνολο των προβλεπόμενων χρήσεων γης όλης της Βόρειας Αττικής και περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, στα οποία περιγράφονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. H διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει πως «η έκταση που αφορά στη δημιουργία της «Τεχνόπολις» και που ανακριβέστατα αναφέρεται ως δάσος προς αποχαρακτηρισμό, είναι αγροτική γη εκτός σχεδίου πόλεως και ποτέ δεν είχε άλλο χαρακτηρισμό εκτός από αυτόν. Ποτέ και από κανέναν η «Τεχνόπολις – Ακρόπολις» δεν ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, αντιθέτως προβλέπει εμπλουτισμό, ανάπτυξη και απόδοση σε κοινόχρηστη χρήση 270 στρεμμάτων χώρων πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής κ.λπ.».

Το τεχνολογικό πάρκο «Ακρόπολις» προωθείται τα τελευταία έξι – επτά χρόνια από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (ΣΕΠΕ), ο οποίος ίδρυσε για τον σκοπό αυτό την εταιρεία «Τεχνόπολις – Ακρόπολις». Η εταιρεία έχει σήμερα 134 μετόχους, που είναι όλοι εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Στην τελευταία γενική συνέλευση του ΣΕΠΕ ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της «Ακρόπολις» κ. Αχ. Χατζηνίκο, ότι αυτόν τον μήνα προγραμματίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι σημερινοί μέτοχοι, καθώς και άλλες εταιρείες πληροφορικής.

Η «Τεχνόπολις – Ακρόπολις», που έχει αναλάβει να προωθήσει το έργο, επέλεξε αρχικώς την περιοχή των Σπάτων. Προ τριετίας είχε μάλιστα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας τόσο με τη δημοτική αρχή Σπάτων, όσο και με το υπουργείο Ανάπτυξης (που θα χρηματοδοτούσε τις αρχικές μελέτες). Με την αλλαγή διοίκησης στην «Ακρόπολις» υπήρξε αλλαγή και στην περιοχή κατασκευής του τεχνολογικού πάρκου. Ετσι επελέγη η περιοχή στα Κιούρκα, η οποία ήταν ιδιοκτησία της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής. Μάλιστα, στο παρελθόν οι διοικούντες την ΑΓΕΤ είχαν συμφωνήσει να παραχωρηθεί η έκταση στους εργαζομένους, προκειμένου να κατασκευαστούν κατοικίες. Γι’ αυτόν το λόγο το σωματείο εργαζομένων στην ΑΓΕΤ είχε αντιδράσει στα σχέδια πώλησης της έκτασης στην «Ακρόπολις».

Πρόεδρος της πολυμετοχικής «Ακρόπολις» είναι σήμερα ο κ. Αχ. Χατζηνίκος, ο οποίος κατείχε μέχρι τα μέσα του 2002 την ίδια θέση στην εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής LogicDIS. Στη συνέχεια, ύστερα από διαφωνία με ορισμένους εκ των συνεταίρων του, ο κ. Χατζηνίκος αποχώρησε από τη LogicDIS, στην οποία διατηρεί ικανό ποσοστό μετοχών. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, στο τεχνολογικό πάρκο «Ακρόπολις» θα ανεγερθούν 120.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα οποία τα 107.000 θα είναι κτίρια γραφείων και τα 13.000 θα είναι κοινόχρηστα κτίρια που θα στεγάζουν συνεδριακό κέντρο, έκθεση προϊόντων τεχνολογίας, Βιβλιοθήκη κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή