Ακυρώνεται η προικοδότηση των ETA

Ακυρώνεται η προικοδότηση των ETA

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα τινάζεται η εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» και το περιουσιακό της «χαρτοφυλάκιο» που προέρχεται από μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου (EOT), απαλλοτριωθέντων και μη, με εισήγηση συμβούλου Επικρατείας. Εάν η εισήγηση της συμβούλου κ. Μαρίας Καραμανώφ γίνει δεκτή από την Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, καθίστανται άκυρες όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων του EOT στην ETA A.E., ενώ με προσφυγές στη Δικαιοσύνη θα μπορούν ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία απαλλοτριώθηκαν χάριν εξυπηρέτησης του δημοσίου σκοπού να διεκδικήσουν πίσω τα περιουσιακά τους στοιχεία. H εισήγηση της κ. Καραμανώφ είναι καταπέλτης:

«Ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας της ETA A.E. αποκλείει τη μεταβίβαση σε αυτήν, διά νόμου, οιωνδήποτε ακινήτων του Δημοσίου. Οσον αφορά δε, τα προερχόμενα από απαλλοτρίωση ακίνητα, αυτά μπορούν να διατεθούν μόνον εφ’ όσον αποχαρακτηρισθούν, κριθούν, δηλαδή, απρόσφορα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού για τον οποίο είχαν απαλλοτριωθεί. Τα ακίνητα θα πρέπει κατ’ αρχάς να προσφερθούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους κι εφ’ όσον αυτοί δεν τα επιθυμούν, να ενταχθούν στην κατηγορία της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. H διάθεση των ακινήτων αυτών θα πρέπει να γίνει με όρους και προϋποθέσεις ασφαλείας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας και όχι με απ’ ευθείας διά του νόμου προικοδότηση κερδοσκοπικής ιδιωτικής επιχειρήσεως, όπως είναι τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα»».

Σε άλλο σημείο της εισήγησής της η σύμβουλος Επικρατείας τονίζει ως προς τη δυνατότητα μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου: «Τα δημόσια ακίνητα που εξυπηρετούν τους θεμελιώδεις σκοπούς της κυριαρχίας και βιωσιμότητας είναι αναντικατάστατα και ανεπίδεκτα μεταβιβάσεως». Οσα ακίνητα που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες καταστούν απρόσφορα για τους σκοπούς που εξυπηρετούν, πρέπει προηγουμένως να αποχαρακτηρισθούν και στη συνέχεια να αντικατασταθούν με άλλα καταλληλότερα. Συνέπεια του αποχαρακτηρισμού είναι η επαναφορά τους στην προτέρα νομική τους κατάσταση. Πρέπει, δηλαδή, να αποδοθούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους εάν προέρχονται από απαλλοτρίωση ή να επανέλθουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

Β Αλυσιδωτές οι συνέπειες από την παρέμβαση του ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή