Επενδύσεις και χρήση τεχνολογίας στη μάχη για την απασχόληση

Επενδύσεις και χρήση τεχνολογίας στη μάχη για την απασχόληση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημασία των επενδύσεων και της χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ/ΙCΤ) για την περαιτέρω ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης στην Ευρώπη υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή, εν όψει του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται η σημασία τoν τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για την ευεξία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και ο καίριος ρόλος του για την ώθηση της παραγωγικότητας. Η περαιτέρω ανάπτυξη θα κατευθυνθεί από την παροχή νέων υπηρεσιών μέσω υψίρρυθμων σταθερών και ασύρματων δικτύων με χρήση ευρυζωνικών και κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς, ενώ, από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν αυξημένο ρυθμό επενδύσεων. Στην έκθεση καθορίζονται, ως βασικές προτεραιότητες, η εφαρμογή του νέου πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων για ηλεκτρονικές επικοινωνίες, οι δράσεις για την επέκταση της ευρυζωνικής κάλυψης σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, η τόνωση της ζήτησης και ο επιτυχής ρόλος των κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς. Οι προτεραιότητες αυτές αναμένεται να υποστηριχθούν από την εν εξελίξει ενδιάμεση ανασκόπηση του σχεδίου δράσης Europe 2005.

«Για να μεγιστοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση τον αντίκτυπο της κοινωνίας της πληροφορίας ως κινητήριας δύναμης για ανάπτυξη, παραγωγικότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας, οφείλουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο κλίμα για πραγματοποίηση περαιτέρω επενδύσεων», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία της Πληροφορίας, κ. Erkki Liikanen. «Με την έκθεσή μας μετρούμε τον σφυγμό του τομέα, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα κυρίως της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των κινητών, των ευρυζωνικών και των υπηρεσιών του Διαδικτύου. Το 2004, η ζήτηση για κινητές υπηρεσίες δεδομένων ενδέχεται να υποκαταστήσει τις ευρυζωνικές ως κύρια δύναμη για την ανάκαμψη. Το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι τεχνολογίες έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν, για την πλήρη, όμως, αξιοποίηση του δυναμικού τους απαιτείται σαφής και ανανεωμένη πολιτική δέσμευση στα ανώτατα κλιμάκια, ώστε η ηλεκτρονική Ευρώπη να καταστεί πραγματικότητα».

Επειτα από δύο έτη σταθεροποίησης, μετά την έντονη καθοδική τάση του 2000-2001, οι συνθήκες φαίνονται τώρα ευοίωνες για την ανάπτυξη του τομέα. Ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρουσίασε συγκρατημένη ανάπτυξη κατά το 2003. Εκτιμάται ότι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,6%, ποσοστό συγκρίσιμο με το ονομαστικό ΑΕΠ. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αύξησης εσόδων προήλθε από κινητές υπηρεσίες, αλλά και οι ευρυζωνικές και οι υπηρεσίες του Ιντερνετ συνέχισαν να αναπτύσσονται. Ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων διπλασιάστηκε στο 12μηνο έως τον Οκτώβριο 2003, φθάνοντας σε περίπου 20 εκατομμύρια συνδέσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ωστόσο, το επίπεδο των ευρυζωνικών συνδρομών παρουσιάζει σημαντική διακύμανση μεταξύ των κρατών-μελών, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η ανάληψη δράσης για την αποφυγή της διεύρυνσης του ψηφιακού χάσματος. Οι υπηρεσίες τρίτης γενιάς άρχισαν επίσης να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με περίπου 500 000 συνδρομητές σε πέντε κράτη-μέλη. Εως το τέλος του 2004, αναμένεται ότι περισσότερα από σαράντα δίκτυα τρίτης γενιάς θα παρέχουν εμπορικές υπηρεσίες, τροφοδοτούμενα από ζήτηση για υψίρρυθμη πρόσβαση δεδομένων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών δικτυακών υπηρεσιών εν κινήσει.

Η περαιτέρω βελτίωση θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των επενδύσεων στις ΤΠΕ. Αφότου έσκασε η «φούσκα» των επιχειρήσεων του Διαδικτύου, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς εκμετάλλευσης περιόρισαν τις κεφαλαιακές δαπάνες, στο πλαίσιο των σχεδίων σταθεροποίησής τους. Για την ανάκαμψη ολόκληρου του τομέα απαιτείται αναζωογόνηση των δαπανών αυτών. Το ποσοστό των επενδύσεων θα επηρεάζεται από τις αποφάσεις των υπευθύνων για τη χάραξη δημόσιας πολιτικής: η εφαρμογή του νέου πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων θα παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις? η υλοποίηση εθνικών στρατηγικών για τις ευρυζωνικές επικοινωνίες θα δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση, ενώ η άρση φραγμών κανονιστικού και τεχνικού χαρακτήρα θα διευκολύνει την εισαγωγή και εγκατάσταση δικτύων τρίτης γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή