H Εμπεδος προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου μέσα σε αρνητικό κλίμα

H Εμπεδος προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου μέσα σε αρνητικό κλίμα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω εξαιρετικά αρνητικού κλίματος για τον κατασκευαστικό κλάδο προωθείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τεχνικής εταιρείας Εμπεδος, μέσω της οποίας επιχειρείται η άντληση 30 εκατ. ευρώ. H Εμπεδος προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με την έκδοση 52.260.397 νέων μετοχών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία δέκα νέες μετοχές για κάθε 14 παλαιές, και τιμή διάθεσης 0,56 ευρώ ανά μετοχή. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, στην περίπτωση που η αύξηση κεφαλαίου καλυφθεί πλήρως, ανέρχονται σε 29,26 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης, την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού και για τη συμμετοχή της εταιρείας σε συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκκρεμούν εναντίον της περισσότερες από 100 αγωγές, προσφυγές κ.λπ., μέσω των οποίων επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα ζητούν περί τα 23,2 εκατ. ευρώ. Θετική κατάληξη είχε, πάντως, το θέμα με την αγωγή (ορθότερα αίτησις) της οικογένειας του κ. Μιχ. Παπαλόπουλου (πρώην βασικού μετόχου της ΓΕΚΑΤ που συγχωνεύθηκε με ΓΝΩΜΩΝ, ΤΕΓΚ, κ.λπ. για τη δημιουργία της Εμπεδος) με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η συγχώνευση.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή, αλλά η πλευρά Παπαλόπουλου έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση. O κ. Μιχ. Παπαλόπουλος εξακολουθεί να κατέχει περί το 3% της Εμπεδος, αλλά έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο κ. Δημ. Πολίτης, βασικός μέτοχος της ΓΝΩΜΩΝ, ο οποίος (με βάση το ενημερωτικό) κατέχει το 3,75% των μετοχών.

Από το ενημερωτικό δελτίο προκύπτει ότι το 68% των μετοχών βρίσκεται στη διασπορά, αφού βασικοί μέτοχοι ελέγχουν λίγο περισσότερο από το 30%. Το μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα περί το 17% ελέγχεται από την οικογένεια Γκορίτσα, ενώ σε επίπεδα κάτω του 5% κινείται η συμμετοχή της οικογένειας Κουμπάτη και Πολίτη.

Οσον αφορά στις προβλέψεις εσόδων και κερδοφορίας, στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι τα κέρδη προ φόρων της μητρικής Εμπεδος ανήλθαν σε 9,5 εκατ. ευρώ το 2003 και θα προσεγγίσουν τα 12,07 εκατ. ευρώ το 2004. O κύκλος εργασιών της Εμπεδος εκτιμάται ότι άγγιξε τα 214,7 εκατ. ευρώ το 2003, με πρόβλεψη για αύξηση στα 230,6 εκατ. ευρώ το 2004. Σε ενοποιημένη βάση, εκτιμάται ότι το 2003 ο όμιλος παρουσίασε κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 217,5 εκατ., ενώ για το 2004 προβλέπονται έσοδα 233,64 εκατ. και κέρδη προ φόρων 11 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή