Κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές

Κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικές τάσεις περιορισμένης ισχύος, επικράτησαν την πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Οι φήμες περί πτώχευσης για κατασκευαστικές εταιρείες, επιδείνωσαν το κλίμα ανασφάλειας των επενδυτών, σε μία περίοδο που απουσιάζουν οι σοβαρές επιχειρηματικές ειδήσεις και οι εταιρείες προετοιμάζονται να δημοσιεύσουν τα ετήσια αποτελέσματα της παρελθούσης οικονομικής χρήσεως.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται σε ένα πολύ στενό εύρος τιμών μεταξύ 2.430 και 2.450 μονάδων. Ανησυχητική εξέλιξη είναι η κάθετη πτώση των συναλλαγών, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει εκλείψει η εισροή φρέσκου χρήματος. Τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής εν όψει της προεκλογικής περιόδου, όπου εισερχόμαστε τη νέα εβδομάδα και επίσημα στην κορύφωση της πολιτικής διαμάχης, κυρίως μεταξύ των δύο κομμάτων.

Χρηματιστές, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων, επιχειρηματίες αλλά και απλοί επενδυτές, υπογραμμίζουν ότι η αγορά θα παραμείνει «όμηρος» των εθνικών εκλογών έως και τις 7 Μαρτίου 2004. Αντίθετα τα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετηθεί κυρίως σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς ποτέ να προειδοποιούν για το χρόνο αποχώρησής τους από τις μετοχές, ρευστοποιούν αναλόγως των αναγκών και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στη διεθνή χρηματιστηριακή σκηνή.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής επικράτησε έντονη φημολογία για νέες πτωχεύσεις εισηγμένων από το χώρο των κατασκευαστικών εταιρειών. Το επίκεντρο της φημολογίας ήταν ο Ομιλος Αλαμανή, ο οποίος με επιστολή του διέψευσε ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. O πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Το Χρηματιστήριο γίνεται δέκτης συνεχών φημολογιών για οικονομικά προβλήματα εισηγμένων εταιρειών.

Το Χρηματιστήριο δηλώνει ότι δεν έχει λάβει καμία τέτοια επίσημη πληροφορία και συνιστά στους επενδυτές ψυχραιμία και την προσοχή τους μόνο σε επίσημη πληροφόρηση, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Χ.Α. και των εισηγμένων εταιρειών».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -0,32% στις 2.445,16 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 164,8 εκατ. ευρώ και τα πακέτα να αφορούν τις εξής μετοχές: Φουρλής 200.000X4,14, Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης 204.940X6,66, ΟΠΑΠ 100.000X14,40, 50.000X14,40 και Cosmote 52.000Χ11,56.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό +0,51%.

H μετοχή της «Τεχνοδομή» είχε τα υψηλότερα κέρδη σε ποσοστό +11,11% και ακολούθησε το προνόμιο της Βιοσώλ +9,76% και η μετοχή της Σαράντης +7,14%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της ΕΣΧΑ -17,78%, Αλλατίνη -17,65% και Δομική Κρήτης -17,48%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή