Οι αγορές γύρισαν σελίδα

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Ιωάννης Βεζανής, πρόεδρος της HSBC ΑΕΔΑΚ, για την πορεία και τις προοπτικές των κεφαλαιαγορών. Σε συνέντευξή του στην «K» τονίζει ότι οι αγορές γύρισαν σελίδα, επανερχόμενες σε μια περίοδο ομολοποίησης και ορθολογισμού. O πρόεδρος των αμοιβαίων κεφαλαίων της HSBC υπογραμμίζει ότι η άνοδος των τελευταίων μηνών στηρίζεται σε θεμελιώδη στοιχεία και χαρακτηρίζει ελπιδοφόρα τη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τους τελευταίους μήνες.

Τέλος, υπογραμμίζει ως κρίσιμο σημείο την ανάγκη η οικονομική πολιτική και οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Βαλκανικής.

– Επειτα από αρκετά χρόνια πτώσης, η αισιοδοξία φαίνεται πως επιστρέφει και οι μετοχές επανέρχονται στο προσκήνιο. Συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία;

– Οι αγορές επανέρχονται σε μια περίοδο ομαλοποίησης μετά δύο εξαιρετικά επώδυνα, για τα χρηματιστήρια, χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η «κρίση» 2001-2002 ήταν η χειρότερη που έζησαν οι κεφαλαιαγορές μετά το κραχ του 1929, γεγονός που άφησε βαθιά σημάδια στους επενδυτές. Ακόμα και οι επαγγελματίες του χώρου είχαν αποκτήσει τέτοια ψυχολογία, που και σήμερα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι οι αγορές έχουν γυρίσει σελίδα.

Συνδυασμός παραγόντων

– Πού αποδίδετε την ανάκαμψη των αγορών; Υπάρχουν ουσιαστικές εξελίξεις στις οικονομίες που να δικαιολογούν την αισιοδοξία ή η άνοδος είναι περισσότερο ψυχολογικής υφής;

– Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Σίγουρα η ψυχολογία είναι ένα βασικό στοιχείο για τις αγορές, παράλληλα όμως φαίνεται ότι και οι οικονομίες, με αιχμή τις ΗΠΑ, ανακάμπτουν. H απότομη άνοδος των αγορών μετά το πρώτο τρίμηνο του 2003 σε μεγάλο βαθμό ήταν «τεχνική», καθώς οι αγορές υπό την ψυχολογική πίεση του πολέμου στο Ιράκ είχαν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. H χαμηλή βάση στην οποία είχαν βρεθεί οι αγορές, σε συνδυασμό με τα θετικά νέα που έρχονται από μάκρο και μίκρο επίπεδο, αποτελούν τον βασικό άξονα για τη δυναμική επιστροφή των μετοχών στο προσκήνιο.

– Ωστόσο τα κέρδη τόσο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας όσο και των ξένων, σε σχέση με τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, είναι μεγάλα. Από εδώ και πέρα, τι γίνεται;

– Πράγματι οι μετοχές έχουν δώσει υψηλές αποδόσεις, και πλέον απέχουν σημαντικά από τις χαμηλές τιμές στις οποίες είχαν βρεθεί. Ενδεχομένως μάλιστα κάποιες μετοχές να έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη στοιχεία. Ωστόσο, πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές οι αποτιμήσεις των αγορών παραμένουν ελκυστικές και οι προοπτικές παραμένουν θετικές, εφόσον βέβαια εξακολουθήσει η ροή θετικών ειδήσεων και η ανάκαμψη των οικονομιών επιβεβαιωθεί. Στο εξής πιστεύω ότι οι κινήσεις των αγορών θα είναι λελογισμένες, επιλεκτικές και περισσότερο συνδεδεμένες με τις εξελίξεις στην αποκαλούμενη «πραγματική οικονομία».

– Πάντως, η Σοφοκλέους μάς έχει συνηθίσει σε λιγότερο λελογισμένες κινήσεις και περισσότερο στις ακραίες διακυμάνσεις.

– Είναι γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από ακραίες συμπεριφορές τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες σημειώνεται μια ελπιδοφόρα διαφοροποίηση. H άνοδος των τιμών των μετοχών είναι περισσότερο επιλεκτική και δεν αφορά τους πάντες. Αν δει κανείς τις αποδόσεις των μετοχών το 2003, θα διαπιστώσει ότι ένας μεγάλος αριθμός όχι μόνο υστέρησαν, αλλά υποχώρησαν! H «στροφή» στην ποιότητα είναι αποτέλεσμα τόσο της εντονότερης παρουσίας των επαγγελματιών της αγοράς (και ειδικά των ξένων) όσο και του περιορισμού της δράσης των αποκαλούμενων κερδοσκοπικών λόμπι. Πιστεύω ότι η λογική του εύκολου και γρήγορου κέρδους συρρικνώνεται, ενώ και ο κόσμος έχει γίνει πολύ προσεκτικός, στοιχεία που δείχνουν μια βελτίωση της επενδυτικής παιδείας. Ωστόσο, στην κατεύθυνση αυτή έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα.

– Τελευταία λέγεται ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές εμφανίζουν μια αυξημένη δραστηριότητα στη Σοφοκλέους. Ποια είναι η αίσθησή σας;

– Το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά είναι σημαντικά αυξημένο και μάλιστα εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι οι ξένοι είχαν «ξεχάσει» την ελληνική αγορά, έχοντας επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούσε η παρατεταμένη πτώση των αγορών και η ύφεση των οικονομιών. Τώρα με τη βελτίωση του κλίματος, αλλά και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, «επανατοποθετούνται» στο X.A., στο βαθμό που οι ελληνικές μετοχές μετέχουν στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες που διαμορφώθηκαν μετά την αναβάθμισή του. Τα νούμερα αυτά είναι μικρά για τους ξένους, ωστόσο, σημαντικότατα για μας.

– Πιστεύετε ότι αυτή η επιστροφή των ξένων είναι συγκυριακή και συνδέεται με την Ολυμπιάδα ή υπάρχει πιο μακροπρόθεσμη προοπτική;

– Σίγουρα υπάρχουν και κερδοσκοπικά κεφάλαια, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει και σοβαρό ενδιαφέρον. H ευκολία με την οποία απορροφήθηκαν -κυρίως από ξένους- τα μεγάλα πακέτα μετοχών των placements που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε συνδυασμό με την «ποιότητα» πολλών ξένων θεσμικών δημιουργούν την πεποίθηση ότι οι κινήσεις που πραγματοποιούν έχουν κάποια προοπτική. Προοπτική όμως επιβάλλεται να δώσουμε και εμείς, δηλαδή το κράτος και ο επιχειρηματικός κόσμος. Η οικονομική πολιτική και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Βαλκανικής. Ετσι μόνο θα διατηρήσουμε και το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον μετά το 2004.

Μακροχρόνιος ορίζοντας

– Τα αμοιβαία που διαχειρίζεστε παρουσιάζουν πολύ καλές αποδόσεις, μακροχρόνια και βραχυχρόνια, «νικώντας» τον Γενικό Δείκτη του X.A. τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση. Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας;

– H καλή πορεία μας στηρίζεται σε ένα συνδυασμό επενδυτικών επιλογών, που βασίζονται κυρίως στη συνεχή ανάλυση των θεμελιωδών στοιχείων, χωρίς όμως να παραβλέπεται η γενικότερη τάση της αγοράς. Ενας από τους βασικούς άξονές μας για την επιλογή των μετοχών στις οποίες επενδύουμε είναι ο μακροχρόνιος ορίζοντας. Δεν κυνηγάμε τις βραχυχρόνιες αποδόσεις. Επίσης, ένα σημείο που νομίζω ότι μας βοήθησε τα τελευταία χρόνια είναι η επιλογή μας να μην ακολουθούμε τυφλά τους δείκτες, αλλά να διαφοροποιούμε σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά μας, αναλαμβάνοντας και τον σχετικό κίνδυνο. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων μας δεν περιλαμβάνονταν σημαντικοί κλάδοι του X.A., κίνηση που για πολλούς εθεωρείτο αδιανόητη. Τέτοιες επιλογές τελικά έκαναν τη διαφορά στις αποδόσεις.

– Υπάρχουν σχέδια για νέα προϊόντα ή άλλες νέες δραστηριότητες;

– Εκτός από το ελληνικό χρηματιστήριο, τα αμοιβαία μας καλύπτουν την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τελευταίως τις αναδυόμενες αγορές, όπου ο όμιλος HSBC διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία. Επίσης σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός μικτού τύπου αμοιβαίου, το οποίο θα επενδύει σε διεθνείς αγορές. Μετά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των νέων κοινοτικών οδηγιών για τις συλλογικές επενδύσεις, θα επεκταθούμε στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ιδιωτών αλλά και ασφαλιστικών ταμείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή