Αλμα στη ζήτηση στελεχών σε εμπόριο και υπηρεσίες

Αλμα στη ζήτηση στελεχών σε εμπόριο και υπηρεσίες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακά αυξημένη κατά 107% ήταν η ζήτηση στελεχών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2002, διαπιστώνει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων KANTOR HUMANIS. Η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης αποδίδεται κατά βάση στον κλάδο του εμπορίου και ειδικότερα στα καταναλωτικά αγαθά διαρκείας, στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά και τις τράπεζες, και δευτερευόντως στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες. Βέβαιο είναι πάντως ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2003 έδωσε σημεία αλλαγής της δυναμικής της αγοράς στελεχών, τα οποία όμως, επισημαίνεται στην έκθεση, δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν και το 2004. Κρίσιμο θα είναι το τρέχον τρίμηνο, καθώς εάν τα σημεία αυτά επιμείνουν, θα μπορέσουν να αποτελέσουν ενδείξεις οικονομικής επιτάχυνσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τρίτο τρίμηνο του 2003 η ζήτηση παρουσίαζε στασιμότητα, καθώς αναπτυσσόταν μόλις με ρυθμούς της τάξης του 2%, γεγονός που καθιστά ακόμη εντυπωσιακότερη την αύξηση το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, το εμπόριο καταγράφεται ως ο δυναμικότερος κλάδος στη ζήτηση στελεχών με αύξηση 214%, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών είναι μεγαλύτερος σε όγκο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 40% του συνόλου. Η ζήτηση στελεχών από τη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 70%, υπολειπόμενης του μέσου όρου, ενώ οι κλάδοι Υπηρεσιών, Βιομηχανίας και Εμπορίου συμμετέχουν σταθερά σε ποσοστό περίπου 80% στη συνολική ζήτηση και αποτελούν τον κύριο όγκο της αγοράς. Στις Υπηρεσίες, η Πληροφορική και οι Τράπεζες εμφανίζονται να επιταχύνουν ενώ αντίθετα οι Τηλεπικοινωνίες και οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες παρέμειναν στάσιμες

Ανά επίπεδο θέσης, ιδιαίτερη αύξηση καταγράφηκε στα μεσαία στελέχη, εκτός του κλάδου υπηρεσιών όπου υπερτερούν τα ανώτατα/ανώτερα στελέχη, ενώ σημαντική διαφοροποίηση παρουσιάζει η εποχικότητα τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της έξαρσης που παρατηρήθηκε στη ζήτηση. Συγκεκριμένα, παρατηρείται υπερδιπλασιασμός της ζήτησης για την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων τμημάτων, ενώ η ζήτηση νεότερων στελεχών παρά την αριθμητική αύξηση παραμένει σε αντίστοιχα μερίδια σε σχέση με το σύνολο της ζήτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή