Κυματοθραύστης του X.A. οι τράπεζες

Κυματοθραύστης του X.A. οι τράπεζες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες κρατούν όρθια τη Σοφοκλέους στο δύσκολο προεκλογικό περιβάλλον, που προκαλεί αβεβαιότητα και αμηχανία στους επενδυτές. Τα ανοδικά αποτελέσματα των τραπεζών το 2003 και οι θετικές εκτιμήσεις για το 2004, σε συνδυασμό με την κινητικότητα που αναμένεται μετά τις εκλογές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, συντηρούν τις προσδοκίες και διασώζουν τα προσχήματα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία, για το 2003, που θα υπερβεί τα κέρδη του 2002, σε ποσοστό κοντά στο 50%. Τα αποτελέσματα αυτά σε συνδυασμό με τις καλές προοπτικές που υφίστανται για φέτος, θα οδηγήσουν -όπως όλα δείχνουν- σε υψηλή μερισματική πολιτική, χωρίς να αποκλείεται ένας θετικός αιφνιδιασμός της αγοράς με τη διανομή δωρεάν μετοχών. Χθες, η Γενική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 7,7 εκατ. ευρώ για το 2003 έναντι ζημίας 27,9 εκατ. ευρώ το 2002 και αυξημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 153,2%.

Τα τραπεζικά κέρδη μετά τη σημαντική αύξηση του 2003 (που αναμένεται να υπερβεί το 30%), εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά και το 2004, δίδοντας έτσι ένα στίγμα για το πώς θα κινηθεί η αγορά.

Η χθεσινή άνοδος του X.A. κατά 0,97% που «στηρίχτηκε» κατά κύριο λόγο στις μετοχές του τραπεζικού τομέα, θεωρείται από τους ειδικούς της αγοράς, ως επιβεβαίωση ότι υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός αξιόλογων μετοχών στο X.A. που λειτουργούν ως «κυματοθραύστης» στην πίεση που ασκούν στο Χρηματιστήριο η αβεβαιότητα για το μέλλον πολλών -μικρομεσαίων κυρίως- επιχειρήσεων, αλλά και το μετεκλογικό τοπίο!

Σύμφωνα με μελέτη της Χρηματιστηριακής Εταιρείας MarfiHellenic τα κέρδη προ φόρων για το οικονομικό έτος 2003, 32 σημαντικών εισηγμένων εταιρειών που παρακολουθεί, θα εμφανίσουν αύξηση πάνω από 35%.

Δεδομένου ότι για φέτος οι προβλέψεις είναι θετικές τόσο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όσο και για τα μακροοικονομικά μεγέθη και την πορεία των αγορών, ευρύτερα στην Ευρωζώνη, η Σοφοκλέους έχει μπροστά της μία πρόκληση. Είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η Σοφοκλέους θα κινηθεί σε θετικό έδαφος μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ομως, εν πολλοίς, το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες.

Από την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί και την αντοχή που θα δείξει η αγορά στην επαπειλούμενη κατάρρευση επιχειρήσεων, μέχρι το μέγεθος της δυναμικής που θα αναπτυχθεί στο μείζον θέμα των εταιρικών αναδιαρθρώσεων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή