O ΔΗΚΤΗΣ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο φαγοπότι με τα κονδύλια για έρευνα

Τα «κανάλια» μέσω των οποίων διοχετεύονται και «αξιοποιούνται» τα κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα (R&D) είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένες εταιρείες, καθηγητάδες και Ιδρύματα απορρόφησαν τα τελευταία χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχεδόν ποτέ η έρευνα δεν οδήγησε κάπου, στην παραγωγή ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί, αλλά καλύπτεται υπό το βάρος των δισεκατομμυρίων που σπαταλώνται σε άλλους τομείς, όπως τα δημόσια έργα. Τελευταία, πάντως, ορισμένοι ασχολούνται με την Κρήτη, με εταιρείες διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων και κάποιες επενδύσεις σε ακίνητα. Από πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα, για τα οποία νομίζουμε ότι αξίζει να επανέλθουμε… Επισημαίνουμε πάντως, είναι αρμοδιότητος του υπουργείου που προΐσταται ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

Η ιστορία ενός μπόνους

Το εκκαθαριστικό από το λογιστήριο της Εθνικής Τράπεζας για τα εισοδήματα του 2003, έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για 50 από τους εργαζομένους του μεγαλύτερου ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος. Περιελάμβανε και ένα κομμάτι αμοιβών από μπόνους, το οποίο δεν δόθηκε και δεν το εισέπραξαν ποτέ. Ηταν το μπόνους που έδωσε σε όλους τους εργαζομένους η διοίκηση της τράπεζας τον Αύγουστο, έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Το οποίο όμως γι’ αυτούς τους πενήντα «κόπηκε». Επειδή κάποιος… φωστήρας εισηγήθηκε ότι είναι λάθος οι ίδιοι εργαζόμενοι να λάβουν αμοιβή επιβράβευσης δύο φορές. Είναι αυτοί οι πενήντα, των πιο παραγωγικών τμημάτων, τους οποίους η διοίκηση της Εθνικής είχε ανταμείψει λίγο νωρίτερα για την αυξημένη τους παραγωγικότητα. Και τελικά έτσι, παραγωγικοί και μη παραγωγικοί εργαζόμενοι κατέληξαν όλοι να πάρουν τα ίδια χρήματα. Ωραία νοοτροπία… Και τα έβαλαν και στην εφορία!

Η Citi για Coca Cola

H μεγαλύτερη θετική είδηση από τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου και ολοκλήρου του 2003 της Coca Cola Τρία Εψιλον, ήταν η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών (free cash flow) προ μερισμάτων και εξαγορών ύψους 256 εκατ. ευρώ. Αυτό τονίζεται στο σχετικό σημείωμα της επενδυτικής τράπεζας Citigroup Smith Barney. Συνολικά, τα αποτελέσματα της εταιρείας ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις τόσο της Citigroup όσο και του consensus των αναλυτών, κατά 10% με 13% για τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του τέταρτου τριμήνου. O διεθνής οίκος διατηρεί προς το παρόν την τιμή – στόχο στα 18,0 ευρώ και τη σύσταση «αγορά, μεσαίου κινδύνου».

Εκτιμήσεις για τη Stet

Εντός των προβλέψεων ήταν τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Stet Hellas, κατά την επενδυτική τράπεζα Citigroup Smith Barney. Ακόμη σημειώνει ότι η μετοχή συνεχίζει να «τρέχει» στην αγορά με σημαντική έκπτωση (P/E 10,4 έναντι 14,8 για τις ομοειδείς εταιρείες). Προς το παρόν, και εν όψει της ανακοίνωσης των αναλυτικών αποτελεσμάτων στο τέλος Φεβρουαρίου, ο διεθνής οίκος αύξησε την τιμή – στόχο στα 14,5 ευρώ από 12 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «διακράτηση» (hold) με σημείωση «υψηλού κινδύνου». Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη στο εξωτερικό (στην αγορά του Nasdaq και του Αμστερνταμ) και όχι στη Σοφοκλέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή