Οι υποβρύχιες καλωδιακές φουρτούνες στον OTE και το διαφαινόμενο ολυμπιακό τηλεπικοινωνιακό φιάσκο

Οι υποβρύχιες καλωδιακές φουρτούνες στον OTE και το διαφαινόμενο ολυμπιακό τηλεπικοινωνιακό φιάσκο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2003 υποβρύχιες καλωδιακές φουρτούνες είχαν, για άλλη μια φορά, αναστατώσει τον OTE. Τότε είχαμε γράψει στην «K» ότι «όσοι μπλέκονται με βύσματα και καλώδια στο τέλος πνίγονται». O Οργανισμός, λοιπόν, για να καλύψει τις ανάγκες της διεθνούς κίνησης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που εκτιμάται ότι θα προκύψει κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, βρέθηκε σε δίλημμα. ΄H έπρεπε να χτίσει νέο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο προς τη Δυτική Ευρώπη με διέλευση από την Ιταλία ή έπρεπε να προχωρήσει σε μακρόχρονη μίσθωση χωρητικότητας σε κάποιο από τα ήδη υφιστάμενα δίκτυα.

Τα στρατόπεδα στον OTE χωρίσθηκαν και εξελίχθηκε ένας πόλεμος με χτυπήματα κάτω από τη μέση. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του OTE Ελ. Αντωνακόπουλος ετάχθη ευθέως υπέρ της ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακού δικτύου, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί ήταν αντίθετοι και παρά το ότι η PWC που εκλήθη να γνωμοδοτήσει πρότεινε τη δεκαπενταετή μίσθωση χωρητικότητας αντί του χτισίματος νέου δικτύου.

Για να αποφευχθούν κραδασμοί και αμφισβητήσεις από το Δ.Σ., ο κ. Αντωνακόπουλος, με τη γνωστή τακτική της εν λευκώ εξουσιοδότησης, «έλαβε από το Διοικητικό Συμβούλιο την έγκριση για καλωδιακή λύση αξίας μέχρι 80 εκατ. δολαρίων». Ετσι υπέγραψε τη σχετική σύμβαση αξίας 76 εκατ. δολαρίων με την Alcatel με χρόνο παράδοσης του δικτύου Αθήνα – Μπάρι – Μιλάνο τους 11 μήνες. Ομως υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, παρά το γεγονός ότι είχε, εντός του Οργανισμού επισημανθεί το ιταλικό πρόβλημα με την προσαιγιάλωση και κυρίως με τη διέλευση του καλωδίου από το ιταλικό έδαφος.

Πέρασαν οι μήνες και στον OTE άρχισαν να μετρούν καθυστερήσεις. Και το πρόβλημα «έσκασε» από το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, στο οποίο οι αξιωματούχοι του OTE προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουν την ιταλική κωλυσιεργία περί του καλωδίου. Εν τω μεταξύ έχουν πάρει φωτιά και τα διπλωματικά τηλέφωνα, καθώς τυχόν δικαστική εμπλοκή θα τελεσφορήσει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι χωρίς διεθνή τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα θα εξελιχθούν σε μέγα φιάσκο.

Ετσι τώρα τρέχουν και δε φτάνουν στον OTE για να προλάβουν τον διεθνή διασυρμό και πλέον δεν τολμούν να υπερασπιστούν καν τις υποβρύχιες καλωδιακές τους επιλογές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή