O δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας στο «αργό»

O δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας στο «αργό»

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτική είναι η εικόνα των μετοχών που συνθέτουν τον δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας. Από τις 20 συνολικά μετοχές, οι 17 καταγράφουν απώλειες από την αρχή του οικονομικού έτους μέχρι και τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.

Οταν δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος δείκτης, στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές που έχουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα και το κυριότερο να εκμεταλλευθούν τις διακυμάνσεις που σημειώνουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Οι μετοχές που εξετάζουμε ανήκουν σε μια πανσπερμία κλάδων που περιλαμβάει από εμπόριο και διαφήμιση μέχρι μεταλλουργία και κατασκευές.

Οπως θα δούμε και στη συνέχεια αρκετές από τις εταιρείες είναι leader στους κλάδους τους, αλλά υπάρχουν και εκείνες που έχουν σοβαρά προβλήματα, στοιχείο που αποτυπώνεται και στη πορεία των μετοχών αλλά περισσότερο θα εμφανισθεί στους ισολογισμούς της παρελθούσης οικονομικής χρήσης.

Η μετοχή της Σαράντης καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των τίτλων που συνθέτουν τον δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας. H εταιρεία συγκαταλέγεται στις εταιρείες στο κλάδο καλλυντικών με δεσπόζουσα θέση.

Η δεύτερη θέση ανήκει στην εταιρεία Informatics με κέρδη σε ποσοστό +12,26%. H εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της πληροφορικής, δεν έχει παρουσιάσει την ανάπτυξη που θα επιθυμούσαν οι μέτοχοί της, καθώς γενικότερα ο κλάδος βρίσκεται σε ύφεση αφού έχουν καθυστερήσει σημαντικά τα έργα για τη Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η «Βάρδας» διατηρεί το θετικό της πρόσημο στη μετοχή, αλλά με μικρή απόδοση που δεν ξεπερνά το +5,30%. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει πολύ καλά αποτελέσματα για το 2003, καθώς ο Δεκέμβριος αποτέλεσε έναν ιδιαίτερα παραγωγικό μήνα για την επιχείριση, που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η Στέλιος Κανάκης ανήκει στις λεγόμενες περιφερειακές μετοχές, με τον τίτλο της επιχείρισης να κινείται με διακυμάνσεις. H απόδοση της μετοχής είναι αρνητική, εξαιτίας ίσως του γεγονότος ότι οι επενδυτές έχουν προσαρμόσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η IMAKO MEDIA βρίσκεται σε πορεία πτώσης των αποτελεσμάτων της, καθώς η κρίση που έχει ενσκήψει στα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχει πάρει πλέον ξεκάθαρη μορφή και αναμένεται να κορυφωθεί αμέσως μετά την Ολυμπιάδα του 2004.

H «Προμότα Ελλάς» έχει απώλειες σχεδόν -4%, με τη διοίκηση να ενισχύει την εξωστρέφειά της, κυρίως προς τις βαλκανικές αγορές.

Η εταιρεία Λαζαρίδη ξεκίνησε με το αριστερό τη νέα χρηματιστηριακή χρονιά, αφού η μετοχή υποχωρεί σε ποσοστό -3,94%. H Δραμινή επιχείριση, έχει ρίξει το περισσότερο βάρος της παραγωγικής της δραστηριότητας, στην ενίσχυση των εξαγωγών. H Ατέρμων του Ομίλου Βρυώνη, έχει αναλάβει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της υπαίθριας διαφήμισης, σε συνεργασία με τον Ομιλο Μπόμπολα. H μετοχή του Ατέρμωνα, έχει υποχωρήσει αρκετά που αγγίζει σχεδόν το -6%.

Οι 4 μετοχές του Ομίλου Λαναρά (Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης, Lan-Net, Fanco) καταγράφουν απώλειες, ενώ είναι γνωστό ότι έχουν ακραίες διακυμάνσεις.

Η μετοχή της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκεται σε πτωτική τροχιά από την αρχή της χρονιάς, με πτώση πάνω από -11%. Παράλληλα και τα προβλήματα στο κλάδο συνεχίζονται, αφού οι μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις, «στραγγαλίζουν» την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. H εμπορική εταιρεία FashioBox Ελλάς και η Μηχανολογιστική ακολουθούν σε απώλειες με ποσοστά -12,65% και -15,05% αντίστοιχα.

Στις 5 τελευταίες θέσεις του πίνακα, αλλά με τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του χρόνου, συναντούμε την Αφοί Κορδέλλου την Alsinco, την Sex Form, την Εικόνα – Ηχος και το Μοχλό που καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό -26,83%.

Τον Δεκέμβριο 2003 ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε απόδοση της τάξεως του 29,5% σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν υψηλά λειτουργικά κέρδη και το τελευταίο τρίμηνο του 2003. Τα ισχυρά επιτοκιακά έσοδα και οι αυξημένες προμήθειες που προήλθαν από διψήφια αύξηση της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης ενίσχυσαν τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών. Η Εθνική Τράπεζα κατόρθωσε να παρουσιάσει ενοποιημένα προ φόρων κέρδη αυξημένα κατά 69% σε σχέση με το 2002, με κύριες συνισταμένες το ισχυρό επιτοκιακό έσοδο και τις προμήθειες. Η χάραξη νέας στρατηγικής της τράπεζας που χρονολογείται το 1999 και συνίσταται στην αύξηση της έκθεσης στην στεγαστική και καταναλωτική πίστη και την μείωση του κόστους αρχίζει να αποδίδει. Η EFG, για το τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 30% λόγω της αύξησης των χορηγήσεων κατά 23% περίπου σε ετήσια βάση, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 23.5%. Τα ενοποιημένα κέρδη της Alpha Bank παρουσίασαν αύξηση 41%, που κυρίως οφείλονται στα χρηματοοικονομικά έσοδα και στον περιορισμό του κόστους. Το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένουμε μικρότερη αύξηση των κερδών σε σχέση με το 3ο 3μηνο με την Alpha και την EFG να ξεπερνούν σε απόδοση τον κλάδο. Τα κέρδη για το τέλος του χρόνου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι σημαντικά, αλλά σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με τα 9μηνα που οφείλεται στην προσδοκώμενη αύξηση στις προβλέψεις και τις συνταξιοδοτικές παροχές στα συνταξιοδοτικά ταμεία των υπαλλήλων. Αυτό εξηγεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας για τα αποτελέσματα των τραπεζών στο τέλος του χρόνου.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η μετοχή του ΟΤΕ, αλλά και οι τράπεζες που έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη τον Ιανουάριο. Μεγάλες ανακατατάξεις αναμένονται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η πρόσφατη δημόσια προσφορά της Vodafone’s plc να εξαγοράσει της μετοχές της Vodafone – Ρanafoκαι στη συνέχεια να προβεί στη διαγραφή της θυγατρικής της από το Χ.Α. διαμορφώνει νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες και μεταβάλλει τις ισορροπίες. Θεωρείται πιθανή η εξαγορά του υπολοίπου 40% της Cosmote από τον ΟΤΕ και στη συνέχεια απορρόφηση και διαγραφή της από το Χ.Α. Ο ΟΤΕ μεταβάλλεται με τον κύριο όγκο των υπηρεσιών να αποτελούνται από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας. Ο όμιλος ανακοίνωσε αποτελέσματα 9μήνου με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και μικρότερη της αναμενόμενης μείωση στα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας με βάση τα ΔΛΠ. Ο ΟΤΕ εμφάνισε σημαντική κατά 56% αύξηση των καθαρών ταμειακών ροών σε 331 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 9μηνο 2002. Η μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα διαπραγματεύεται με δείκτη p/e στο 14,5 που θεωρείται ελκυστικό αν ληφθούν υπόψη οι ανωτέρω παρατηρήσεις. Συνιστούμε την αγορά της μετοχής (buy).

Υπερτερούν και το 2003 οι μετοχικές αξίες

Οπως επισημαίνει ο κ. Βασίλης Βλασταράκης διευθυντής Ανάλυσης & Αναδοχών CFS Χρηματιστηριακή, «οι μετοχικές αξίες απέδειξαν και το 2003 ότι υπερτερούν των εναλλακτικών μορφών επενδύσεων. Οι μετοχικές αξίες απαιτούν «ικανά» χρονικά περιθώρια ώστε να αναπτύξουν τη δυναμική τους και να καταγράψουν τις αποδόσεις. Αντιδράσεις πανικού και πώληση των χαρτοφυλακίων σε περιόδους κρίσης αποτελούν κακό σύμβουλο και αφαιρούν τη δυνατότητα καταγραφής υπεραξιών όταν εκλείπουν οι συνθήκες πανικού και καταστροφολογίας και η αγορά επανακτά τη δυναμική της και αποδίδει στις μετοχές την πραγματική τους αξία με βάση κέρδη, λογιστική αξία, ρυθμό ανάπτυξης, πιθανές εξαγορές ανταγωνισμού κ.λπ. Η παρορμητική και «αγελαία» συμπεριφορά αποδεδειγμένα είναι κακοί σύμβουλοι του επενδυτή, οποίος πρέπει απερίσπαστος να διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του επωφελούμενος από τις εγγενείς διακυμάνσεις της αγοράς, αλλά και από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με προνομιακούς όρους, μερίσματα κλπ.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή