Κλίμα ανησυχίας για τη Rate Capital

Κλίμα ανησυχίας για τη Rate Capital

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο πολύπλοκη από ό,τι αρχικώς είχε εμφανιστεί, φαίνεται πως είναι η υπόθεση της χρηματιστηριακής Rate Capital, της οποίας έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την απόφαση που έλαβε τη Δευτέρα η γενική συνέλευση της χρηματιστηριακής εταιρείας, για λύση και εκκαθάριση.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Χρηματιστών, αποφάσισε εκτάκτως χθες να παραπέμψει τον βασικό μέτοχο της Rate Capital κ. K. Δαλαμάνη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η χρηματιστηριακή οδηγήθηκε σε λύση, αλλά και να περιγράψει επαρκώς τον τρόπο λειτουργίας της κατά το τελευταίο διάστημα.

Ανησυχία προκάλεσε πληροφορία ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα πρόσβασης στα αρχεία της εταιρείας, το οποίο αποδόθηκε σε τεχνική βλάβη.

Χθες, η Rate Capital δεν κατέβαλε, ως όφειλε, στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών, τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στην εκκαθάριση των συναλλαγών που πραγματοποίησε στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης, δηλαδή 1,9 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου κατέπεσε η σχετική εγγυητική επιστολή και τα χρήματα καταβλήθηκαν από το «Επικουρικό Κεφάλαιο», προκειμένου να διευκολυνθεί η εκκαθάριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα που έχει εκδώσει τη σχετική εγγυητική επιστολή των 1,9 εκατ. ευρώ υπέρ της Rate Capital, δήλωσε πρόθυμη να καταβάλει τα χρήματα, εντός τριημέρου.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι κατ’ ανάγκην η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια, καθώς η Rate Capital από την Τετάρτη και μετά έχει πραγματοποιήσει στο X.A. συναλλαγές (αγορές μετοχών σε συντριπτική πλειοψηφία) ύψους άνω των 17 εκατ. ευρώ, με χρήση εγγυητικών επιστολών.

Απ’ ό,τι φάνηκε χθες η χρηματιστηριακή εταιρεία δεν είναι σε θέση να καταβάλει τις οφειλές που έχει στο Κεντρικό Αποθετήριο. Αν αυτό επιβεβαιωθεί στις επόμενες μέρες, τότε θα καταπέσει το σύνολο των εγγυητικών επιστολών και η συνέχεια θα δοθεί (σε ό,τι αφορά τουλάχιστον αυτήν την εκκρεμότητα) με πρωτοβουλίες των τραπεζών σε σχέση με τις εξασφαλίσεις που έχουν από τη Rate Capital.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, που βασανίζει την αγορά, είναι αν υφίσταται εκκρεμότητες ή υποχρεώσεις (σε τίτλους και μετρητά) από την εταιρεία προς πελάτες της.

Από την πλευρά του ο κ. K. Δαλαμάνης με επιστολή που απέστειλε χθες στην «K» υποστηρίζει ότι ουδεμία τέτοια εκκρεμότητα ή υποχρέωση υφίσταται. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι καμιά υποχρέωση δεν υφίσταται προς το Δημόσιο ή οποιοδήποτε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, δεδομένου ότι η Rate Capital -όπως λέει- κατέβαλε για φόρους το ποσόν των 132.000 ευρώ κατόπιν τακτικού φορολογικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ακόμη ότι:

Η απόφαση των μετόχων της εταιρείας για λύση και εκκαθάριση, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στη συνεχιζόμενη ζημιογόνο πορεία της χωρίς να υπάρχει άμεσα προοπτική ανάκαμψης.

Εχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων στο προσωπικό και έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, στην επιστολή της Rate Capital αναφέρεται ότι «η μοναδική οφειλή της εταιρείας προς τράπεζες, είναι στο στάδιο της ρύθμισης, ως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους ελλείψεως ρευστότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή