O ΔΗΚΤΗΣ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χθεσινό ακροατήριο στο οικονομικό πρόγραμμα

Υψηλόβαθμοι υπάλληλοι των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, κομματικά στελέχη και γενικοί γραμματείς υπουργείων ήταν κατά συντριπτική πλειονότητα το κοινό των παραγωγικών τάξεων(!) στο οποίο παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του. Από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ξεχωρίσαμε μόνο τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλο και τον πρόεδρο των Επιχειρήσεων Αττικής, Περ. Παναγόπουλο. Από τους τραπεζίτες διακρίναμε τους κ. Νικ. Νανόπουλο και Νικ. Καραμούζη, διευθύνοντα σύμβουλο και αναπληρωτή αντίστοιχα της Eurobank, τον Γ. Στουρνάρα, πρόεδρο της Εμπορικής, και τους K. Σταμούλη, Αντ. Χασιώτη και K. Καρατζά, προέδρους αντίστοιχα της Τράπεζας Αττικής, της Γενικής και της Aspis Βank.

Τι κρύβει η καθυστέρηση;

Μέχρι τον Ιούλιο του 2004 θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική νομοθεσία περί περιβαλλοντικού θορύβου, περί της μείωσης δηλαδή των επιβαρύνσεων από τους ήχους των βιομηχανιών και των μεταφορικών μέσων. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, δεν δείχνουν να βιάζονται… Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι δεν προχωρούν την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία που εμφανίζεται ως μειοδότης στον σχετικό διαγωνισμό; Μήπως η δυστοκία οφείλεται στην αντίπαλη «οικουμενική» κοινοπραξία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κακεντρεχείς;

«Φασαρία» στη συνέλευση

Γιατί απειλούσε θεούς και δαίμονες ο κ. Κούτλας στη χθεσινή συνέλευση της κατασκευαστικής «Τεχνοδομής», αφού και ο ίδιος ήταν ένας από τους «στρατηγικούς επενδυτές» και είχε δικό του άνθρωπο στη διοίκηση; Τώρα εμφανίζεται να ζητάει και τα ρέστα από τους συνεταίρους του κ. Πανούση και Τσέλο (βασικούς μετόχους της ATTIKAT), οι οποίοι εξαγόρασαν μετοχές της «Τεχνοδομής» την περίοδο που μετοχοποιήθηκαν τα χρέη της. Στη χθεσινή συνέλευση, εξαιτίας της «φασαρίας» που προκλήθηκε από την πλευρά Κούτλα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ενημέρωση των μικροεπενδυτών για το τι μέλλει γενέσθαι με την εταιρεία. Στο τέλος, ακόμα και ο ίδιος συμφώνησε να υπάρξει νέα συνέλευση, στην οποία ευελπιστούμε ότι θα εμφανιστούν τελικώς και οι τράπεζες, οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της επιχείρησης. Γιατί, όμως, ο κ. Κούτλας δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ το ίδιο έπραξαν, διά αντιπροσώπων, οι κ. Τσέλος και Πανούσης;

Τρία ευρώ πάνω σε ένα

Με αφορμή τις συζητήσεις που ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες για το Δ΄ ΚΠΣ, να σημειώσουμε τον τρόπο που υπό μία έννοια υπολογίζουν οι μεγάλες χώρες της E.E. τις επενδύσεις που πραγματοποιούν μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα μέσω των διαφόρων τέτοιου τύπου ενισχύσεων προς τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες-μέλη της Ενωσης. Εκτιμούν λοιπόν ότι περίπου το 40% των χρημάτων που συνεισφέρουν στις περιφερειακές οικονομίες, γυρίζει άμεσα πίσω. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή και άρα στις οικονομίες των χωρών τους, με αναθέσεις έργων μέσω διαγωνισμών ή με τη ζήτηση συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών κ.λπ. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Τα οφέλη υπολογίζονται συνολικότερα στην ανάπτυξη των οικονομιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς εκτιμάται ότι για κάθε ένα ευρώ που βάζει η E.E., κινητοποιούνται τελικά περίπου τρία ακόμη ευρώ από τον δημόσιο (εθνική συμμετοχή) και τον ιδιωτικό κυρίως τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή