Ερωτήματα για τις εγγυήσεις ATE προς Rate Capital

Ερωτήματα για τις εγγυήσεις ATE προς Rate Capital

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη Rate Capitral ΑΧΕΠΕΥ, η οποία ετέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη τοποθέτηση επόπτη για τη διενέργεια ελέγχου. Παρότι τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται το πόρισμα των ελέγχων και η εκκαθάριση των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες λειτουργίας της εταιρείας, προκύπτουν νέα θέματα. Ενα από αυτά είναι ότι η εταιρεία δηλώνει ότι δεν διαθέτει στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια των πελατών της λόγω τεχνικού προβλήματος. Αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν στο κεντρικό Αποθετήριο, αλλά θα υπάρξει καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην αγορά πιθανολογείται πως πολλές μετοχές πελατών της εταιρείας είχαν πωληθεί από την εταιρεία προκειμένου να καλυφθούν τα ανοίγματά της, ενδεχομένως με την υπόσχεση στους πελάτες ότι θα έχουν μια ικανοποιητική απόδοση για το κεφάλαιό τους. Ετσι εξηγείται ότι τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας της εταιρείας πραγματοποιήθηκαν μόνον αγορές.

Οι αγορές αυτές επιτράπηκαν όμως επειδή η εταιρεία προσκόμισε εγγυητικές επιστολές της Αγροτικής, συνολικού ύψους 15 εκατ ευρώ. Το ερώτημα είναι με ποια κάλυψη δόθηκαν οι εγγυητικές αυτές επιστολές. Κι αν πράγματι έχουν ως κάλυψη ακίνητα του κ. K. Δαλαμάνη, ποια είναι αυτά που δικαιολογούν ανάλογη αξία. Κι αν πράγματι η μεγάλη κρατική τράπεζα έχει κάλυψη, γιατί έσπευσε να ζητήσει την αντιστροφή των αγορών προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει;

Χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΜΕΧΑ, η οποία έχει ζητήσει την παραπομπή του ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Κώστα Δαλαμάνη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που οδηγήθηκε σε διαδικασία εκκαθάρισης. H Rate Capital ΑΧΕΠΕΥ είναι η δεύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία μετά την Ηνίοχος ΑΧΕΠΕΥ η οποία αναστέλλει τη λειτουργία της μετά το παίγνιο του 1999.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή