Νοικοκυρεύτηκαν και …με καλές αποδόσεις πολλές εισηγμένες!

Νοικοκυρεύτηκαν και …με καλές αποδόσεις πολλές εισηγμένες!

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιώθηκε η εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων επιχειρήσεων το 2003, καθώς οι περισσότερες εταιρείες κατέβαλαν προσπάθεια να περιορίσουν τις δαπάνες και να μειώσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό. Παρ’ όλα αυτά αρκετές είναι οι εισηγμένες που θα βρεθούν στο κόκκινο αφού δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τα ζημιογόνα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χρηματιστηριακός νόμος είναι ξεκάθαρος και δεδομένος. Προβλέπει ότι η εισηγμένη επιχείρηση, που θα εμφανίσει 3 ζημιογόνες χρήσεις θα πρέπει να τεθεί υπό καθεστώς επιτήρησης. Την τελευταία διετία, η κακή χρηματιστηριακή πορεία συσσώρευσε μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις σε εισηγμένες, αφού μεγάλος αριθμός εισηγμένων είχε παρασυρθεί σε τοποθετήσεις χρεογράφων το 1999-2000, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τον παροξυσμό της Σοφοκλέους.

Εκτός όμως από τις τοποθετήσεις σε μετοχές αρκετές εισηγμένες επηρεάστηκαν από την ύφεση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές που είχε αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων και την αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων, καθώς οι επιχειρήσεις, επιχειρώντας να περιορίσουν την αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων και να μετατρέψουν σε μακροπρόθεσμες τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, προχώρησαν στη σύναψη δανείων -κατά κύριο λόγο ομολογιακών δανείων- ή στον διακανονισμό των οφειλών τους.

Σύμφωνα με έρευνα, η πλειοψηφία των εταιρειών που είχε ζημιογόνο χρήση, το 2002, κατάφερε να βελτιώσει τα αποτελέσματά της το 2003 και έτσι να περάσει το σκόπελο, αλλά και να βάλει σε μία τάξη τα οικονομικά τους, αφού η περσινή χρήση, ομολογουμένως ήταν θετική από πλευράς αποδόσεων και κυρίως κυριάρχησε η τάση νοικοκυρέματος της χρηματοοικονομικής τους εικόνας.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, ποιες εταιρείες θα εμφανίσουν το 2003 θετικά αποτελέσματα από ζημίες που είχαν την προηγούμενη διετία.

– H εκδοτική εταιρεία Πήγασος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών το 2003 θα εμφανίσει κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ ενώ υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση είχε ζημίες το 2001 της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ και το 2002 είχε κλείσει τη χρήση με ζημίες 850.000 ευρώ.

– Ζημιές θα καταγράψει και το 2003 ο εκδοτικός οίκος Λυμπέρη, ενώ θα έχει και μείωση του κύκλου εργασιών.

Με επιστολή προς τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών η εισηγμένη εταιρεία γνωστοποίησε τα εξής: «O ενοποιημένος κύκλος εργασιών των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΥΜΠΕΡΗ για το έτος 2003 αναμένεται να παρουσιάσει μια μικρή μείωση συγκριτικά με το 2002 και να κυμανθεί περίπου στα 54 εκ. euro, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας αναμένεται να είναι αρνητικά, αλλά πάντως βελτιωμένα σε σχέση με τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2003, τα οποία κυμάνθηκαν ανήλθαν στα -968 χιλ. euro. Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται κυρίως στα μοναδιαία έξοδα που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου καθώς και τις δαπάνες μετεγκατάστασης του συνόλου των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Κορωπί Αττικής. Σε αντίθεση με την συνήθη πρακτική, αλλά σύμφωνα με το πνεύμα των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων που ο Ομιλος επιχειρεί να εφαρμόσει, οι παραπάνω δαπάνες δεν κεφαλαιοποιήθηκαν και συνεπώς δεν θα επιβαρυνθούν οι μελλοντικές χρήσεις με υπέρογκες αποσβέσεις». Τέλος η εταιρεία προσθέτει στην ανακοίνωσή της ότι προέβη στην απαξίωση παλαιών αποθεμάτων και διενήργησε σημαντικές προβλέψεις για παλαιότερες επισφαλείς απαιτήσεις. Για την τρέχουσα χρήση του 2004, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA), ενώ σχεδιάζει και την περαιτέρω επέκτασή της στο χώρο των εκδόσεων, μέσω νέων τίτλων».

– H ανάληψη του management από ιδιωτικές τράπεζες, έδωσε πνοή στα αποτελέσματα και την εικόνα της EXAE της μητρικής εταιρείας του χρηματιστηρίου Αθηνών. H EXAE μετά τις ζημίες του 2002 θα εμφανίσει το 2003 σύμφωνα με εκτιμήσεις κέρδη που θα προσεγγίσουν τα 27 εκατ. ευρώ από ζημίες -23,93 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.

– Θα επανέλθει στην κερδοφορία η μεγαλύτερη βιομηχανία ξύλου Shelman, μετά τις ζημίες του 2002 (220.000 ευρώ), ενώ σε γενικές γραμμές η εικόνα του κλάδου είναι αρνητική καθώς δεν υπήρξε η ανάπτυξη που προσδοκούσαν οι εταιρείες λόγω των έργων της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

– H εταιρεία Εθνική Ακινήτων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας δεν αναμένεται να αποφύγει τις κυρώσεις, καθώς και το 2003 όπως και την προηγούμενη διετία θα καταγράψει ζημίες, οι οποίες θα αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ.

– Θετική είναι η εικόνα για τη Nexans (πρώην Alcatel) η οποία αναμένεται να ανακάμψει έστω και δύσκολα από τις ζημίες του 2002. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για τους στόχους της μητρικής στη Γαλλία και ειδικότερα εάν σκέφτεται να αποσύρει τη μετοχή από το χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Πληροφορική

Ο κλάδος της πληροφορικής δεν κατόρθωσε να ανακάμψει το 2003, αφού τα προβλήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεων υφίστανται, ενώ η καθυστέρηση των έργων για την Κοινωνία της Πληροφορίας συρρικνώνει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

– H Infoquest για παράδειγμα θα οδηγηθεί σε ζημίες και το 2003 σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών και θα συμπληρώσει 2 ζημιογόνες χρήσεις. Ηδη η εταιρεία στο εξάμηνο του 2003 είχε ζημίες -5,835 εκατομμύρια ευρώ.

– H Altec λόγω των γνωστών προβλημάτων με το ΣΔΟΕ θα καταγράψει και 3η ζημιογόνο χρήση, αφού αναμένεται ότι το 2003 θα εμφανίσει ζημίες που θα αγγίζουν τα 9 εκατ. ευρώ.

«Πληρώνουν» το δυστύχημα

– Τα Σωληνουργεία Κορίνθου, συνεχίζουν να «πληρώνουν» το τραγικό δυστύχημα του εργοστασίου της Κορίνθου πριν 1,5 χρόνο.

Διεφάνη ότι οι επενδύσεις της εταιρείας στη Θίσβη Βοιωτίας πραγματοποιήθηκαν χωρίς την απαιτούμενη έρευνα και τον αναγκαίο σχεδιασμό για τον όγκο εργασιών της επιχείρησης, καθώς παρατηρείται μείωση των εσόδων.

Η εταιρεία το 2003 θα καταγράψει ζημίες για 2η συνεχή χρονιά και οι οποίες θα ανέρχονται στα 29 εκατ. ευρώ.

– Σε αρνητική τροχιά κινούνται τα αποτελέσματα της Unibraiγια 3η συνεχή χρονιά ενώ η Logic Dis θα έχει σύμφωνα με εκτιμήσεις ζημίες που θα προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ έναντι ζημιών 4,22 εκατομμυρίων ευρώ το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή