ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάνθρωπη απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να στείλει πίσω στις κατεστραμμένες πατρίδες τους χιλιάδες μετανάστες δυο γενεών, δηλαδή οικογένειες με τα παιδιά τους που γεννήθηκαν στη χώρα αυτή, προφανώς για λόγους μη νομιμοποίησης της περαιτέρω παραμονής τους -λες και η μη νομιμοποίηση ακυρώνει και την αξία της ανθρώπινης ζωής- έρχεται σε αντίθεση με αυτά που συνέβαιναν στη χώρα αυτή πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2003 του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Απασχόληση, στη χώρα αυτή από τον Απρίλιο του 2000 βρήκαν δουλειά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις 60.000 μετανάστες χάρη σε συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Κέντρου για την Εργασία και το Εισόδημα (CWI), που είχε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2003. Στόχος της η απασχόληση στις ΜΜΕ ατόμων από εθνικές μειονότητες. Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ζήτησαν την κάλυψη 78.000 θέσεων εργασίας.

Η διαδικασία ήταν απλή. Οι εργοδότες ανέφεραν τις θέσεις εργασίας που ήθελαν να καλύψουν, καλώντας έναν αριθμό τηλεφώνου και μέσα σε 72 ώρες έφταναν στην επιχείρησή τους ένας ή και περισσότεροι υποψήφιοι μετανάστες που είχαν ήδη απευθυνθεί και καταγραφεί στην αρμόδια υπηρεσία. Υπάλληλος της υπηρεσίας αυτής τους συνόδευε και επέβλεπε την απαραίτητη διαδικασία. Στις περιπτώσεις πρόσληψης και υπογραφής του σχετικού συμβολαίου, το CWI δεν άφηνε τους μετανάστες στο έλεος των εργοδοτών τους, αλλά σε μόνιμη βάση έστελνε προσωπικό «να ρίχνει μια μάτια» για τους νεοπροσληφθέντες. Το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας ήταν ο ενθουσιασμός αμφότερων: μεταναστών και των εργοδοτών τους. Και το εγχείρημα αυτό εντάχθηκε εκτοτε στις συνήθεις σχετικές διαδικασίες.

Την επιτυχία του εγχειρήματος ακολούθησε μια άλλη συμφωνία με προβλεπόμενη ισχύ ώς τον Ιούνιο 2004. Βάσει της δεύτερης αυτής συμφωνία, προβλέπεται και οι μεγάλες πλέον επιχειρήσεις στην Ολλανδία να εφαρμόζουν πολιτικές για πολυπολιτισμικό ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος και προσδοκία του CWI ήταν -και μετά την ισχύ της συμφωνίας- να συνεχίσουν οι εργοδότες των ΜΜΕ να παρέχουν τις ίδιες ευκαιρίες στους μετανάστες. Μήπως όμως το λογάριασε χωρίς τον σημερινό «ξενοδόχο» του;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή