Ταχύτερη και ευέλικτη να γίνει η Σοφοκλέους

Ταχύτερη και ευέλικτη να γίνει η Σοφοκλέους

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για την υιοθέτηση μιας ταχύτερης και περισσότερο ευέλικτης διαδικασίας για την εισαγωγή των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ) στο Χ.Α. επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Γιώργος Βεντουράτος, διευθύνων σύμβουλος της Δίολκος Asset Management ΑΕΠΕΥ. Ο κ. Βεντουράτος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των αγορών, ενώ υπογραμμίζει ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά επηρεάζεται θετικά και από κάποιους ειδικούς λόγους οι οποίοι είναι ικανοί να διατηρήσουν ή ακόμα και να ενισχύσουν περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Οι ΕΕΧ είναι ένα χρήσιμο και ευέλικτο επενδυτικό εργαλείο, όμως το σύστημα εισαγωγής τους στο Χ.Α. είναι σήμερα πολύ δυσκίνητο και γραφειοκρατικό και έχει επιδράσει αρνητικά στην εξέλιξη του θεσμού. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, οι οποίες, ακολουθώντας περισσότερο φιλικές και ρεαλιστικές πολιτικές, προσείλκυσαν σημαντικό αριθμό εταιρειών επενδύσεων, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ωφεληθούν οι επενδυτές αλλά και να δημιουργηθούν σημαντικά έσοδα για τα τοπικά χρηματιστήρια». Η Δίολκος Asset Management έχει τη διαχειριστική ευθύνη της Δίολκος ΑΕΕΧ, η οποία ιδρύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2001 και κατέθεσε φάκελο για την εισαγωγή της στο Χ.Α. στις 20 Ιουνίου 2001, χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να διασχίσει το κατώφλι της Σοφοκλέους. Ο κ. Βεντουράτος τονίζει ότι η μεγάλη περίοδος αναμονής προξενεί περιττά έξοδα στην εταιρεία και επομένως στους μετόχους από τις συνεχείς γενικές συνελεύσεις και επικαιροποιήσεις των στοιχείων εισαγωγής με νέους οικονομικούς και νομικούς ελέγχους που ζητούνται από τις αρχές.

«Επιπλέον, η μακρά περίοδος αναμονής αποστερεί από την αγορά κεφάλαια, καθώς ακολουθείται συντηρητική επενδυτική πολιτική προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α.», υπογραμμίζει ο κ. Βεντουράτος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των χρηματιστηρίων, ο κ. Βεντουράτος εμφανίζεται αισιόδοξος. «Ασφαλώς και η απότομη άνοδος των αγορών μετά το πρώτο τρίμηνο του 2003 ήταν σε κάποιο βαθμό τεχνική αντίδραση, ωστόσο, εν συνεχεία, η άνοδος αυτή υποστηρίχθηκε και ενισχύθηκε από τις θετικές εξελίξεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και στα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα, με σημαντικότερο το τεράστιο έλλειμμα της αμερικανικής οικονομίας, η οποία στην ουσία καταναλώνει προϊόντα με χρήματα τα οποία δανείζεται από τρίτες χώρες. Ομως η κρίση που βιώσαμε τη διετία 2001-2002 ήταν από τις χειρότερες και έστρεψε πολλούς επενδυτές μακριά από τα χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε μετοχικούς τίτλους. Αντιθέτως, υπερεκτιμήθηκαν άλλες κατηγορίες αξιών, όπως τα ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις είναι πλέον πολύ χαμηλές.

Υψηλή ρευστότητα

Οι επενδυτές πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει μια τεράστια ποσότητα χρημάτων που κυκλοφορεί ελεύθερα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Τα τελευταία χρόνια τα χρήματα αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά αφ’ ενός λόγω της πιστωτικής επέκτασης, αφ’ ετέρου λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών οι οποίες, προσπαθώντας να αποφύγουν μια παγκόσμια ύφεση τροφοδότησαν με ρευστότητα το σύστημα. Είτε είναι υγιής αυτή η ρευστότητα είτε όχι, γεγονός είναι ότι σε ένα παγκόσμιο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον το οποίο είναι πολύ πιο ελεύθερο από παλαιότερα η τεράστια αυτή ρευστότητα θα κατευθυνθεί κάπου στον κόσμο και είτε θα ενισχύσει κάποια οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας τελικά πληθωρισμό, είτε θα τοποθετηθεί σε κάποιο χρηματιστήριο, προκαλώντας τελικά σημαντική άνοδο των τιμών.

Η Δίολκος Asset Management παρακολουθεί τις κινήσεις των κεφαλαίων αυτών προσπαθώντας να διαγνώσει έγκαιρα ενδιαφέρουσες επενδυτικές ιδέες. Εχουμε δημιουργήσει μια βάση δεδομένων περίπου 1.000 ελληνικών και διεθνών μετοχών, την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούμε μέσω κάποιων βασικών δεικτών τους. Οταν οι δείκτες αυτοί δίνουν ενδιαφέροντα σήματα για κάποιες μετοχές, τότε αυτές εξετάζονται ενδελεχώς από την ομάδα διαχείρισης και αφού παρουσιαστούν και εγκριθούν από την επενδυτική επιτροπή, συμπεριλαμβάνονται στις διαχειριστικές επιλογές μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή