Ετος… ωρίμασης το 2003 για τις εισηγμένες

Ετος… ωρίμασης το 2003 για τις εισηγμένες

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισηγμένες εταιρείες νοικοκυρεύτηκαν το 2003, βελτίωσαν την κερδοφορία τους, μείωσαν τα λειτουργικά τους έξοδα και ωφελήθηκαν από τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν στη δεκαετία του ’90.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ετήσιων ισολογισμών για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Τράπεζες, βιομηχανία, τρόφιμα, ακτοπλοΐα, χονδρικό-λιανικό εμπόριο, ήταν οι κλάδοι που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο κερδών.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit AXE, μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα που είχε συγκεντρωθεί το 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς προέκυπταν τα εξής συμπεράσματα:

– H συνολική αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων έφθασε το +14,03% σε σύγκριση πάντα με το 2002.

– O ρύθμος αύξησης των ενοποιημένων κερδών διαμορφώθηκε στο +37,04%.

-Οι περισσότερες εταιρείες πέτυχαν μείωση των λειτουργικών τους εξόδων με παράλληλη αύξηση των πωλήσεων.

-Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων μετά 2 συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις πέρασε σε κερδοφόρο χρήση.

Εκτός των τραπεζών, που για άλλη μία φορά επιβεβαίωσαν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο τόσο στα αποτελέσματα όσο και στη συμπεριφορά της Σοφοκλέους, ο κλάδος της βιομηχανίας διακρίθηκε το 2003, καθώς οι επιχειρήσεις αύξησαν πωλήσεις και κέρδη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έγιναν ουσιαστικά βήματα για τη μείωση του δανεισμού τους και προχώρησαν σε ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, αφού έχει γίνει αντιληπτό ότι χωρίς επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων είναι ουσιαστικά αδύνατο να ανταποκριθεί η επιχείρηση στην παγκοσμιοποίηση.

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών διακρίθηκε για τα αποτελεσμάτά του το 2003, όπως συμβαίνει εξάλλου εδώ και δεκαετίες. Οι επιχειρήσεις του κλάδου χαρακτηρίζονται για τον δυναμισμό και τον αμυντικό τους χαρακτήρα σε περιόδους ύφεσης. Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη έχουν αρχίσει να αποδίσουν, με αποτέλεσμα να ωφελούνται τα αποτελέσματα και να έχουν ήδη εμφανιστεί στη χρήση του 2003. Τη θετικότερη ίσως μεταβολή στα αποτελέσματα κλάδου τη συναντούμε στην ακτοπλοΐα. Το 2003 ήταν ευεργετικό για τις εταιρείες, παρά το γεγονός ότι είχαμε τις παρενέργειες από τον πόλεμο στο Ιράκ και την ασθένεια του SARS, που πλήγωσαν τον διεθνή τουρισμό.

Ο Ομιλος Επιχειρήσεων Αττικής επιβεβαίωσε την ηγετική του θέση στον κλάδο της ακτοπλοΐας, καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών προ τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 65% σε 100,8 εκατ. ευρώ, έναντι 60,9 εκατ. ευρώ το 2002 και αύξηση των καθαρών κερδών προ φόρων κατά 317%, σε 28,3 εκατ. ευρώ, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2002.

Το σύνολο των πωλήσεων του ομίλου ανήλθε σε 385,5 εκατ. ευρώ έναντι 318,6 εκατ. ευρώ το 2002 και προήλθε από τη δραστηριότητα των πλοίων Superfast ( 253,7 εκατ. ευρώ) και των πλοίων Blue Star ( 131,8 εκατ. ευρώ).

Τα αποτελέσματα του ομίλου περιλαμβάνουν καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες 33 εκατ. ευρώ έναντι 38,6 εκατ. ευρώ το 2002 (μείωση χρηματοοικονομικών δαπανών 14,5%) και αποσβέσεις 40,1 εκατ. ευρώ έναντι 33 εκατ. ευρώ το 2002 (αύξηση αποσβέσεων 21,7%).

Σε τροχιά κερδοφορίας εισήλθαν η Μινωικές Γραμμές μετά τις δύο προηγούμενες ζημιογόνες χρήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας, το 2003 εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως τα αποτελέσματα της εταιρείας δεν περιλαμβάνουν κέρδη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση ορισμένων συμμετοχών, που όπως επισημαίνεται θα καταγραφούν με τη δημοσίευση των οριστικών οικονομικών καταστάσεων.

Επίσης, αναφέρεται πως παρά το γεγονός ότι το 2003 παρατηρήθηκε οριακή μείωση της κίνησης στη συνολική αγορά της Αδριατικής, η εταιρεία μέσω του ανασχεδιασμού των δρομολογίων και των συντονισμένων προσπαθειών στον εμπορικό τομέα κατάφερε να αυξήσει τις πληρότητες των πλοίων, γεγονός το οποίο οδήγησε στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς σε όλες τις κατηγορίες του μεταφορικού έργου.

Ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου παρουσίασε αύξηση 7,9%, καθώς ανήλθε στα 194,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 180 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης

Βελτίωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα του 2003 της ακτοπλοϊκής εταιρίας ANEK σε σχέση με το 2002. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 171,7 εκατομμύρια ευρώ έναντι 161,15 εκατ. ευρώ το οικονομικό έτος 2002, σημειώνοντας αύξηση 7,21%. Αυξημένα και τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, καθώς τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν την παρελθούσα χρήση στα 35,62 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 34,43 εκατομμυρίων ευρώ το 2002.

Οπως υπογραμμίζει η ANEK, μειώθηκαν κατά 12,06% τα χρηματοοικονομικά έξοδα, από 19,99 εκατομμύρια ευρώ το 2002 σε 17,58 εκατομμύρια ευρώ το 2003, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της ακτοπλοϊκής εταιρίας. H εταιρεία τονίζει ότι η προοπτική περαιτέρω μείωσης των χρηματοοικονομικών της εξόδων στα επόμενα έτη θα είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση της οικονομικής αναδιάρθρωσης που συντελέσθηκε το β΄ εξάμηνο του 2003.

Τα προ φόρων και αποσβέσεων κέρδη ανήλθαν στα 18,13 εκατ. ευρώ το 2003 έναντι 14,56 εκατ. ευρώ το 2002. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο ύψος των 4,09 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή