Αύξηση κερδών 80,4% η Αγροτική Τράπεζα

Αύξηση κερδών 80,4% η Αγροτική Τράπεζα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ύψος των 59,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της Αγροτικής Τράπεζας το α΄ εξάμηνο του 2005, σημειώνοντας αύξηση κατά 80,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα, η αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 36,18% και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 0,24%, που είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής εκλογίκευσης του λειτουργικού κόστους του ομίλου της ΑΤΕ.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω εξελίξεων, η σχέση εξόδων – εσόδων διαμορφώνεται σε 57,8% κατά το α΄ εξάμηνο του 2005 έναντι του 72,5% της αντίστοιχης περιόδου του 2004. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος επηρεάσθηκε από την απεργία του Ιουνίου, αφού τα κέρδη του β΄ τριμήνου του 2005 ήταν σαφώς λιγότερα από τα κέρδη του α΄ τριμήνου.

Σε επίπεδο μητρικής, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώνονται στο επίπεδο των 24,99 εκατ. έναντι 1,82 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2004. H Αγροτική Τράπεζα αποδίδει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στους εξής παράγοντες:

– Στην αύξηση στα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου δανείων κατά 4,2%, αφού ληφθούν υπόψη οι διαγραφές στο πλαίσιο του Ν. 3259/2004 περί πανωτοκίων.

– Στη σημαντική αύξηση στα υπόλοιπα του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων κατά 21,4%.

– Στην αύξηση των καταθέσεων κατά 4,8%.

– Στη μεταστροφή των αποτελεσμάτων σχεδόν όλων των εταιρειών του ομίλου σε κερδοφορία.

– Στη σχέση των δανείων προς καταθέσεις που παραμένει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα (72,9%).

– Στους δείκτες απόδοσης ιδίων και συνολικών κεφαλαίων σε ετήσια βάση που διατηρούνται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα για τον όμιλο (8,9% και 0,6% αντίστοιχα).

Και η ανακοίνωση της ATE καταλήγει ως εξής: «Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, η θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας και του ομίλου αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικής προσπάθειας απ’ όλο τον μηχανισμό σε λειτουργικό και οργανωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο των στόχων της διοίκησης για εξυγίανση και δυναμική ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή