Παραμένουν ελκυστικά τα αμοιβαία κεφάλαια

Παραμένουν ελκυστικά τα αμοιβαία κεφάλαια

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μεγαλύτερες αποδόσεις μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων πέτυχαν εφέτος τα μετοχικά εσωτερικού και τα μετοχικά εξωτερικού, παρά το μελάνι που έχει χυθεί «κατηγορώντας» -και σε πολλές περιπτώσεις όχι άδικα- τους διαχειριστές τους ότι έχασαν πολλά από τα κέρδη που έδωσε φέτος η αγορά των μετοχών.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια έδωσαν κέρδη στους μεριδιούχους τους μεγαλύτερα από ό,τι θα απεκόμιζαν αν αποταμίευαν τα κεφάλαιά τους σε έναν οποιοδήποτε λογιαριασμό ταμιευτηρίου.

Για παράδειγμα, τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων εσωτερικού, που φέτος ήταν οι ουραγοί στον αγώνα αποδόσεων, πέτυχαν μέση απόδοση από την αρχή του έτους 0,92%, έναντι του επιτοκίου καταθέσεων που είναι 0,84%.

Στον αντίποδα βρίσκονται τα μετοχικά αμοιβαία που αν συγκριθούν με τις αποδόσεις του ταμιευτηρίου και όχι με εκείνες του Γενικού Δείκτη, τότε φέτος αναδείχθησαν ως πλέον κερδοφόρα επιλογή με κέρδη 14,74%.

Ωστόσο, η επιλογή του αμοιβαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιδιοσυγκρασία του επενδυτή, καθώς πριν από την τελική απόφαση πρέπει να συνυπολογισθούν το ρίσκο, καθώς δεν αποτελούν επενδύσεις εγγυημένης απόδοσης, ο χρόνος διάρκειας της επένδυσης και βεβαίως η ανάγκη του επενδυτή-αποταμιευτή σε ρευστά. Αλλωστε, το πρώτο πράγμα που γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές στις κεφαλαιαγορές είναι ότι εκεί τοποθετούν μόνο τα κεφάλαια που δεν χρειάζονται άμεσα, ώστε να μπορούν να κάνουν υπομονή σε πτωτικές περιόδους των αγορών. Επιπλέον, μεσομακροπρόθεσμος ορίζοντας διακράτησης των θέσεων σε αμοιβαία κεφάλαια ενθαρρύνεται και από το τελευταίο νομοσχέδιο που «επιβραβεύει» τους υπομονετικούς επενδυτές με φορολογικές εκπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αυτός ο νόμος προβλέπει: ποσοστό έκπτωσης 20% της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο για την αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, εφόσον αυτά δεν μεταβιβαστούν για τρία έτη από την αγορά τους.

Το ποσό της έκπτωσης αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα του έτους μέσα στο οποίο συμπληρώνονται τα τρία έτη από την αγορά τους και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ συνολικά κατά φορολογούμενο. Στο σημερινό ρεπορτάζ η «O.E.», συζητεί με παράγοντες της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων και συγκεντρώνει πληροφορίες για τις αποδόσεις των αμοιβαίων από την αρχή του έτους, για τη διάρθρωση της αγοράς ανά κατηγορία αμοιβαίων και κυρίως για το ποιο χαρτοφυλάκιο ενδείκνυται στους επενδυτές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους.

Ενδεικτικά χαρτοφυλάκια για κάθε τύπο επενδυτή

Η Alico ΑΕΔΑΚ διαμορφώνει ενδεικτικά χαρτοφυλάκια αναλόγως του επενδυτικού προφίλ και των αναγκών των μεριδιούχων.

Ετσι, για εκείνους που: Αποδέχονται τη μεταβλητότητα του κεφαλαίου τους και επιδιώκουν κέρδη σε μακροπρόθεσμη βάση, προτείνει ομολογιακά εξωτερικού. Προτείνει η σύνθεση των χαρτοφυλακίων να είναι ως εξής: 81% των κεφαλαίων τους σε κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα σε χώρες τις Ευρωζώνης, το 16% σε χρηματικά διαθέσιμα και 3% σε κυβερνητικά ομόλογα. Ενα χαρτοφυλάκιο με παρόμοια δομή πέτυχε στην περασμένη πενταετία αποδόσεις 16,53%, στην τριετία 8,24% και στο διάστημα Ιούνιος 2004 με Ιούλιο 2005 3,68%.

n Κατανοούν ότι το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον απαιτεί ευελιξία και πρσαρμόστικότητα με συμμετοχή και στις διεθνείς αγορές, προτείνει μικτά εξωτερικού, με σύνθεση: 32% σε κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα σε χώρες τις Ευρωζώνης, 26% σε ελληνικές μετοχές, επίσης 26% σε μετοχές αγορών της Ευρωζώνης, 10% σε repos και χρηματικά διαθέσιμα και 6% σε κυβερνητικά ομόλογα.

Χαρτοφυλάκιο με ανάλογη δομή είχε αρνητικές αποδόσεις στην πενταετία της τάξης του -19,36%, στην τριετία κέρδη 6,45% και στο διάστημα Ιούνιος 2004 με Ιούλιο 2005 9,75%.

– Επιθυμούν τη διασπορά του χαρτοφυλακίου τους και στις αγορές του εξωτερικού, και αντιλαμβάνονται το συναλλαγματικό κίνδυνο (κυρίως στο δολάριο) που αυτές έγκυμονούν, προτείνει μετοχικό εξωτερικού, το οποίο να περιλαμβάνει σε ποσοστό 77% μετοχές ΗΠΑ, Ιαπωνίας και δείκτη MSCI, 20% repos και χρηματικά διαθέσιμα και 4% ελληνικές μετοχές.

Ενα τέτοιο χαρτοφυλάκιο είχε αρνητικές αποδόσεις στην τριετία της τάξης του -3,79% και στο διάστημα Ιούνιος 2004 με Ιούλιο 2005 κέρδη 6,74%.

– Που δέχονται να θυσιάσουν την εγγυημένη απόδοση αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν να προτατεύσουν το κεφάλαιό τους αλλά και να επωφεληθούν από την εξέλιξη των επιτοκίων του ευρώ, προτείνει αμοιβαίο διαθεσίμων εσωτερικού με δομή: 76% σε καταθέσεις συνθετικά προϊόντα (repos, swaps) και 24% σε ομολογίες, εταιρικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Ενα χαρτοφυλάκιο με παρόμοια δομή πέτυχε στην περασμένη τριετία αποδόσεις 6,06% και στο διάστημα Ιούνιος 2004 με Ιούλιο 2005 1,55%.

– Εχουν ορίζοντα 3-5 ετών και αρκούνται σε αποδόσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού, προτείνει ομολογιακό εσωτερικού με δομή: 72% ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα, 20% σε εταιρικά ομόλογα της Ευρωζώνης και 8% σε repos – χρηματικά διαθέσιμα.

Ενα τέτοιο χαρτοφυλάκιο πέτυχε στην περασμένη πενταετία αποδόσεις 23,83%, στην τριετία 13,76% και στο διάστημα Ιούνιος 2004 με Ιούλιο 2005 3,75%.

Σε εκείνους που «αγαπούν» το ελληνικό Χρηματιστήριο και παράλληλα, έχουν μετοχές ανενεργές από τη διετία 1999-2000 προτείνει μετοχικό εσωτερικού με την εξής δομή: 30% τράπεζες, 17% τηλεπικοινωνίες, εταιρείες ακινήτων 1%, βιομηχανικές 3%, οικοδομήσιμα υλικά 2%, τρόφιμα και ποτά 1%, κατασκευαστικές 2%, παράλληλη αγορά 5%, χημικές 4%, μεταλλουργίες 3%, επενδυτικές 0,3%, ασφαλιστικές 0,4%, εταιρείες συμμετοχών 2% και διάφορες εταιρείες 22%.

Στο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2004 – Ιούνιος 2005 ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο είχε απόδοση 20,5%.

Οι αποδόσεις τους από την αρχή του έτους

Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν τα μετοχικά αμοιβαία είτε επενδύουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά είτε στις ξένες.

Ετσι, τα 62 μετοχικά εσωτερικού είχαν από την αρχή του έτους έως τις 31 Αυγούστου μέση απόδοση 14.74%. Τα 45 μετοχικά εξωτερικού είχαν μέση απόδοση 10,78%.

Ακολουθούν τα 27 αμοιβαία της υποκατηγορίας μικτά εσωτερικού που στη διάρκεια των οκτώ μηνών του 2005 πέτυχε μέση απόδοση 7,61%.

Αμέσως μετά βρέθηκαν τα 7 α/κ της υποκατηγορίας διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού με μέση απόδοση 5,29%.

Τα 17 α/κ μικτά εξωτερικού είχαν απόδοση 4,57%, ενώ τα 32 ομολογιακά αμοιβαία εξωτερικού είχαν μέση απόδοση 4,26%.

Στις δύο τελευταίες θέσεις ως προς τα κέρδη βρέθηκαν τα 33 ομολογιακά εσωτερικού με μέση απόδοση 1,33% και τέλος τα διαχείρισης διαθεσίμων εσωτερικού με μέση απόδοση 0,92%.

– Πώς διαρθρώνεται η αγορά ανά κατηγορία α/κ

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με βάση το ενεργητικό έχουν τα ομολογιακά αμοιβαία εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς αυτό διαμορφώθηκε στις 31 Αυγούστου σε 38,06%. Ακολουθούν τα διαχείρισης διαθεσίμων με μερίδιο 35,13%, τα μετοχικά αμοιβαία με μερίδιο 18,52% και τα μικτά με 7,56%.

Τα νεοσύστατα funds of funds ελέγχουν σήμερα μόλις το 0,73% της αγοράς ωστόσο είναι κοινώς αποδεκτό ότι ευνοούνται από την ανοδική τάση της αγοράς και κερδίζουν συνεχώς έδαφος προσελκύοντας όλο και περισσότερους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή