Οι επιδόσεις «αστέρων» και ουραγών

Οι επιδόσεις «αστέρων» και ουραγών

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εννέα φθίνοντες κλάδοι της ελληνικής οικονομίας «ευθύνονται» για το 10,20% του μέσου συνολικού προϊόντος και το 9,44% της μέσης συνολικής αξίας. Ο όγκος του προϊόντος τους συρρικνώθηκε ετησίως κατά 1,62%, ενώ η αξία του αυξήθηκε μόλις 1,65%, την ίδια στιγμή που ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ ήταν 4,7%.

Οι 22 ανερχόμενοι κλάδοι με τη σειρά τους καλύπτουν το 27,13% του μέσου συνολικού προϊόντος και το 27,10% της μέσης συνολικής αξίας της περιόδου. Ο όγκος του προϊόντος τους μεγεθύνθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,55%, έναντι 3,15% για το σύνολο της οικονομίας. Ταυτόχρονα, η αξία παραγωγής τους αυξήθηκε κατά 11,77%, μέγεθος μεγαλύτερο από το 4,70% της αύξησης στο γενικό επίπεδο των τιμών αλλά και το 7,68% της αύξησης της συνολικής αξίας παραγωγής της οικονομίας.

Αντίστροφα, από τους 22 ανερχόμενους κλάδους, οι 12 ανήκουν στον τριτογενή τομέα και ευθύνονται για 23,26% του προϊόντος (22,44% της αξίας) αυτού. Οι κλάδοι αυτοί εμφανίζουν πολύ ισχυρή μέση ετήσια ανάπτυξη (10,08% σε όγκο και 13,69% σε αξία), με αποτέλεσμα να ωθούν το σύνολο του τριτογενούς τομέα και να τον καθιστούν ανερχόμενο στο σύνολό του.

Ο δευτερογενής τομέας έχει εκπροσώπους και στις δύο κατηγορίες κλάδων, με μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στους ανερχόμενους κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή