Εξαρση απαισιοδοξίας στα επιχειρηματικά στελέχη

Εξαρση απαισιοδοξίας στα επιχειρηματικά στελέχη

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των στελεχών επιχειρήσεων ανά τον κόσμο στην οικονομία, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, με τα στελέχη από την Ευρώπη και τις αναδυόμενες χώρες να εμφανίζονται ως τα πλέον απαισιόδοξα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έρευνα της McKinsey που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων των 7.800 στελεχών, από 132 χώρες, καλύπτοντας το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2005.

Το εν λόγω διάστημα, μάλιστα, η μείωση που καταγράφηκε χαρακτηρίζεται οξύτατη, καθώς είναι της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων – η πλέον ραγδαία αρνητική εξέλιξη των τελευταίων 4 τριμήνων. Μάλιστα, για πρώτη φορά, τα στελέχη που πιστεύουν ότι η οικονομία της Ευρώπης επιδεινώθηκε, και θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται μέχρι το τέλος του έτους (43% των ερωτηθέντων), υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνους που πιστεύουν το αντίθετο (22% των ερωτηθέντων). Σύμφωνα με τους ερευνητές της McKinsey, η τάση αυτή πιθανώς δικαιολογείται από τους οικονομικούς τριγμούς που επέφεραν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στους κόλπους της E.E., δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα ξεκίνησαν να δίνουν τις απαντήσεις τους από την 1η Ιουνίου, οπότε οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί είχαν καταψηφίσει την υιοθέτηση του Ευρωσυντάγματος. Οπως προκύπτει πάντως, τα στελέχη από τις χώρες της Ευρώπης εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξα όσον αφορά τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται, απ’ ό,τι για την πορεία της οικονομίας της καθεμιάς χώρας προέλευσής τους εν γένει.

Και στις αναδυόμενες

Την απαισιοδοξία πάντως των Ευρωπαίων δείχνουν να συμμερίζονται το ίδιο διάστημα τα στελέχη από τις αναδυόμενες αγορές· αν και παραμένουν αισιόδοξα σε σημαντικο βαθμό (46% αισιόδοξοι έναντι 27% των απαισιόδοξων), ο δείκτης εμπιστοσύνης στην οικονομία συρρικνώθηκε στις χώρες αυτές κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (Ιανουαρίου-Μαρτίου 2005). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ειδικότερα οι απόψεις των στελεχών από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες σημείωσαν μικρή αρνητική μεταβολή, εκφράζοντας κατά πλειοψηφία λιγότερη εμπιστοσύνη στην εξέλιξη της οικονομίας.

Το γεγονός αυτό εξηγείται ώς ένα βαθμό από το σταδιακά αυξανόμενο αίτημα για τη λήψη μέτρων προστατευτισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη απέναντί τους. Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, η αρνητική αυτή τάση δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως ρεαλιστική, δεδομένου ότι οι εν λόγω χώρες βρίσκονται στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά ανταγωνιστικού παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο μιας εκ νέου επιβολής ποσοστώσεων στις εξαγωγές τους, αλλά και με τις δυσμενείς επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, οι οποίες ενδέχεται να είναι πολύ δυσμενέστερες στην περίπτωσή τους.

Αντίθετα, οι απόψεις σχεδόν διχάζονται όσον αφορά τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου οι αισιόδοξοι ξεπερνούν τους απαισιόδοξους μόλις κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (38% έναντι 33%), ενώ εντελώς διαφοροποιημένη είναι η εικόνα όσον αφορά τη Βόρεια Αμερική, όπου τα στελέχη σε ποσοστό 43% εκτιμούν ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, έναντι 19% που εκφράζουν αντίθετη άποψη.

Στην πληροφορική

Τα στελέχη που προέρχονται από τους κλάδους της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών παραμένουν και το δεύτερο τρίμηνο του 2005 τα πλέον αισιόδοξα, αν και η εμπιστοσύνη τους στην οικονομία έχει μειωθεί συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου χρόνου, υπό το φως της συνεχούς συσπείρωσης των δύο κλάδων, καθώς και των νέων προκλήσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

Πάντως, η εμπιστοσύνη των στελεχών από τους δύο προαναφερθέντες κλάδους στην εξέλιξη της οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους πιστοποιείται και από τις απαντήσεις τους όσον αφορά τις προοπτικές προσλήψεων. Συνθέτουν το μέγιστο ποσοστό (42%) εκείνοι που εκτιμούν ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζονται θα κάνει προσλήψεις, έναντι 24% που πιστεύει το αντίθετο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα πέρυσι το 13% των στελεχών από τους κλάδους πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών δήλωνε ότι θα έκανε απολύσεις τους επόμενους 6 μήνες. Για τους ερευνητές της McKinsey, οι μεταβολές αυτές εξηγούνται από τον έντονο ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει τους δύο κλάδους, καθώς και τον έντονα ευμετάβλητο χαρακτήρα τους.

Σε γενικές γραμμές, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζονται λιγότερο διατεθειμένα να προβούν σε προσλήψεις απ’ ό,τι εμφανίζονταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Ετσι, το ποσοστό εκείνων που ισχυρίζονται ότι θα κάνουν προσλήψεις τώρα διαμορφώνεται σε 34%, έναντι 43% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ εκείνοι που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό στην επιχείρηση που εργάζονται συνθέτουν το 19% των ερωτηθέντων, έναντι 12% που ήταν πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή