Με αργά βήματα η ενοποίηση της εποπτείας

Με αργά βήματα η ενοποίηση της εποπτείας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείζον θέμα για τη θωράκιση και την προστασία του επενδυτικού κοινού αποτελεί το κενό που υπάρχει σήμερα σε θέματα εποπτείας. H καθυστέρηση ενοποίησης της εποπτείας στη χώρας μας που εκφράζεται από τις αρχές της Τραπέζης της Ελλάδος, της Επ. Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην E.E. (όπως AMF στη Γαλλία, FSA Ηνωμένο Βασίλειο, BAFIN στη Γερμανία, Κεντρική Τράπεζα στην Ιρλανδία) δεν βοηθάει στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κινητικότητα

Το θετικό είναι ότι υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον, καθώς μέσα στον Αύγουστο έγιναν ορισμένες συναντήσεις μεταξύ της διοίκησης της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του ΣΜΕΧΑ και της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Το αποτέλεσμα αυτών των επαφών είναι η σύσταση κοινού φορέα επίλυσης διαφορών μεταξύ των μελών των παραπάνω φορέων και των επενδυτών με την επωνυμία «Μεσολαβητής Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών».

Με πρωτοβουλία του ΣΜΕΧΑ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες μία προσπάθεια να αναδειχθεί το πρόβλημα της «τήρησης των σινικών τειχών μέσα στον χρηματοπιστωτικό όμιλο» Για να είμαστε πιο ακριβείς θα πρέπει να τονίσουμε ότι έτσι όπως λειτουργεί σήμερα το εποπτικό σύστημα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να ελέγξει την τήρηση των «σινικών τειχών», καθώς δεν έχει αρμοδιότητα εποπτείας στις τράπεζες.

Σινικά τείχη

Οι τράπεζες, εκτός των άλλων, διαθέτουν: α) τμήματα που δίνουν δάνεια και ως εκ τούτου πρέπει να γνωρίζουν έγκαιρα τα πάντα για την επιχείριση που χρηματοδοτούν β) τμήματα treasury για συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό από την κερδοφορία των οποίων επωφελείται το management, γ) υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εισαγωγές στο χρηματιστήριο και πολλές φορές διαθέτουν την κρίσιμη προνομιακή πληροφόρηση δ) επενδυτικές εταιρείες και αμοιβαία κεφάλαια διαχειριζόμενοι χρήματα τρίτων μετόχων ή και μεριδιούχων που τα επιβλέπει και τα διευθύνει το management και ε) είναι market makers σε ομόλογα, μετοχές, παράγωγα κ.λπ. Ολες οι δραστηριότητες που περιγράψαμε πρέπει να περικλείονται από «σινικά τείχη», τα οποία οφείλει να ελέγχει η αρμόδια εποπτική αρχή, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος., είτε από μόνη της είτε από αίτημα συνδρομής της E.K., αυτό είναι αδιάφορο για τη θωράκιση προστασίας των επενδυτών. Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Οι τράπεζες και το management τόσο σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης όσο και σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης του τομέα έχουν την προνομιακή πληροφορία σε πολλά τμήματα σε πολλές διευθύνσεις και άμεσο συμφέρον από την αξιοποίησή τους είτε για τον ομιλο είτε για τον εαυτό τους.

Η τήρηση «σινικών τειχών» μέσα στον Χρηματοπιστωτικό Ομιλο αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό θέμα τόσο για τους τραπεζικούς ομίλους όσο και για τις εποπτικές αρχές. Και αυτό διότι ο νέος νόμος 3340/2005 περί κατάχρησης της αγοράς την προνομιακή πληροφόρηση δεν την περιορίζει μόνο στα μέλη του Δ.Σ., τους μετόχους, τα διευθυντικά στελέχη και τους συνεργάτες τού εκδότη αλλά την επεκτείνει τόσο στα πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις προνομιακές πληροφορίες από τους ανωτέρω όσο και κάθε άλλο πρόσωπο που καθοιονδήποτε τρόπο λαμβάνει γνώση εμπιστευτικής πληροφορίας.

Το ζήτημα στη χώρα μας είναι ότι όλη η διοικητική πυραμίδα των αρχών, ξεκινώντας από το Υπουργείο Οικονομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βλέπουν θετικά αυτές τις κινήσεις και οι οποίες είναι σύμφωνες με τους κανόνες των ευρωπαϊκών κοινοτικών οδηγιών, όταν όμως έρχεται η ώρα της υλοποίησης πάντα δημιουργούνται εμπόδια και αναβολές γιατί έτσι συμφέρει τους ισχυρούς που κερδίζουν χρόνο γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να τις ματαιώσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή