Τοπικό γάλα στη Θεσσαλία η ΔΕΛΤΑ

Τοπικό γάλα στη Θεσσαλία η ΔΕΛΤΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναταράξεις» στην αγορά της Θεσσαλίας αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Ομίλου ΔΕΛΤΑ να προχωρήσει στην τοπική παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνο στα όρια της περιοχής αυτής. Μάλιστα δεν λείπουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος σε «πεδίο μάχης», αφού οι ντόπιοι ανταγωνιστές, μεταξύ αυτών και η ανερχόμενη «Ολυμπος», δεν θα αφήσουν αναπάντητη την κίνηση του ομίλου.

Επένδυση 1,8 εκατ. ευρώ

Πριν από λίγες ημέρες η κατά 100% θυγατρική του Ομίλου ΔΕΛΤΑ, εταιρεία «Βίγλα Ολύμπου AEBE», που δραστηριοποιούνταν μόνο στα τυροκομικά και εδρεύει στην Ελασσόνα, ξεκίνησε την παραγωγή του παστεριωμένου γάλακτος «Αυθεντικό Ολύμπου». Πρόκειται για επένδυση 1,8 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ότι θα αποσβεστεί εντός της επομένης τριετίας. Το εν λόγω προϊόν θα διανέμεται αυστηρά στην περιοχή της Θεσσαλίας και σε τιμή χαμηλότερη έναντι των άλλων. H χονδρική τιμή, όπως αναφέρει ο κ. Σάκης Γιαννακάκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, θα κινείται στα επίπεδα των 1,15 ευρώ, κατά 8% φθηνότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα παστεριωμένα γάλατα και ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να αποσπάσει μερίδιο της τάξης του 10% στην περιοχή. O κ. Γιαννακάκος είπε ότι πρόκειται για το μόνο γάλα που συλλέγεται και συσκευάζεται στον Ολυμπο και την περιοχή της Ελασσόνας -όπως άλλωστε αναγράφεται ευκρινώς και στη συσκευασία του. Διευκρίνισε, δε, ότι στο «Αυθεντικό Ολύμπου» δόθηκε μικρότερη διάρκεια ζωής εξαιτίας της διάφανης συσκευασίας του και πρόσθεσε ότι ο όμιλος δεν προτίθεται να λανσάρει κανένα άλλο τοπικής εμβέλειας προϊόν στον χώρο του γάλακτος.

Εντονη κινητικότητα

Θεωρεί εξάλλου ότι η διάθεσή του δεν θα επηρεάσει τα γάλατα ΔΕΛΤΑ που επίσης έχουν παρουσία στην περιοχή και τόνισε ότι η παραγωγή του επεκτείνει τη δραστηριότητα της «Βίγλα», η οποία επί της ουσίας λειτουργούσε 7-8 μήνες τον χρόνο εξαιτίας της εποχικότητας που παρουσιάζει η συλλογή αιγοπρόβειου γάλακτος, πρώτη ύλη για την παραγωγή φέτας και κασεριού.

Η «Βίγλα» επεξεργάζεται περί τους 12.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και το μερίδιο που κατέχει στη συσκευασμένη φέτα είναι της τάξης του 18-20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσκευασμένη φέτα αντιπροσωπεύει μόνον το 6% (5.000 τόνοι) της συνολικής αγοράς, καθώς το 94% αφορά στη χύμα φέτα (120.000 τόνοι). H παραγωγή τοπικού γάλακτος από τον Ομιλο ΔΕΛΤΑ έρχεται σχεδόν δύο μήνες μετά την είσοδο της ΔΕΛΤΑ Γάλακτος στην κατηγορία του εβαπορέ και όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο κ. Σ. Γιαννακάκος, αναμένονται και άλλες κινήσεις έως το τέλος της χρονιάς. H ΔΕΛΤΑ Γάλακτος, η οποία έχει καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο αίτημα για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του γάλακτος, μελετά την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό εξετάζοντας διάφορες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή