Τα μυστικά της μαύρης λίστας του Τειρεσία

Τα μυστικά της μαύρης λίστας του Τειρεσία

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου εντείνεται ο ανταγωνισμός των τραπεζών στον τομέα της χορήγησης δανείων, με έμφαση τα φοιτητικά και τα στεγαστικά δάνεια. Οι καταναλωτές εστιάζουν την προσοχή τους στην τιμολόγηση των δανείων, καθώς και στις επιπλέον προσφορές που τα συνοδεύουν, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά.

Ενα μόνιμο, όμως, ερώτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό καταναλωτών είναι εάν το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκονται στην καλούμενη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία (το αρχείο Οικονομικής Συμπεριφοράς), αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για τη μη έγκριση οποιουδήποτε αιτήματός τους για δάνειο. Η ίδια η εταιρεία «Τειρεσίας Α.Ε.» δίνει την απάντηση: στο Αρχείο της δεν περιλαμβάνονται εκτιμήσεις, κρίσεις ή άλλη αξιολόγηση των δεδομένων που εντάσσονται σ’ αυτό. Η αξιολόγησή τους γίνεται αποκλειστικά από τον αποδέκτη τους. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα του Αρχείου έχουν, συνεπώς, σαφώς επικουρικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνουν τον αποδέκτη τους να πραγματοποιήσει ή να μην πραγματοποιήσει κάποια οικονομική συναλλαγή.

Ποιες πληροφορίες

Ενα άλλο σταθερό ερώτημα των καταναλωτών είναι ποια δεδομένα διατηρούνται στο Αρχείο αυτό. Μερικοί ρωτούν εάν ακόμη και μια μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή της δόσης της πιστωτικής τους κάρτας αποτελεί κριτήριο για την είσοδό τους στο Αρχείο. Η απάντηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας στο Διαδίκτυο: Το Αρχείο Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς που διατηρεί η «Τειρεσίας Α.Ε.» αφορά αποκλειστικά στην οικονομική συμπεριφορά επιχειρήσεων και ιδιωτών και περιέχει τις εξής κατηγορίες πληροφοριών: ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες (κατά τη λήξη τους) συναλλαγματικές, αιτήσεις πτωχεύσεων, απορρίψεις αιτήσεων πτωχεύσεων, εξέλιξη αιτήσεων πτωχεύσεων, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις και επιταγές βάσει του Ν.Δ. του 1923, άρσεις κατασχέσεων – επιταγών του Ν.Δ. 1923, υποθήκες και προσημειώσεις υποθηκών, εξαλείψεις υποθηκών και προσημειώσεων υποθηκών, καταγγελίες συμβάσεων καρτών και προσωπικών και καταναλωτικών δανείων και διοικητικές κυρώσεις κατά παραβατών φορολογικών νόμων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, η «Τειρεσίας Α.Ε.» έχει συστήσει ειδικό «Γραφείο Εξυπηρέτησης», το οποίο δέχεται, εξετάζει και απαντάει σχετικά έγγραφα αιτήματα. Το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης παρέχεται και στα νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής.

Για πόσο, όμως, χρονικό διάστημα διατηρούνται οι πληροφορίες οικονομικής συμπεριφοράς στο συγκεκριμένο Αρχείο του «Τειρεσίας»;

i. Εφόσον στο αρχείο εμφανίζονται μόνον έως τρεις σφραγισμένες επιταγές ή/και απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικού ποσού έως 1.500 ευρώ, αυτές διαγράφονται από το αρχείο μεταδιδομένων πληροφοριών, εφόσον έχουν εξοφληθεί αποδεδειγμένα και έχει παρέλθει η ημερομηνία στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.

ii. Εφόσον στο αρχείο εμφανίζονται μόνον έως πέντε σφραγισμένες επιταγές ή/και απλήρωτες συναλλαγματικές συνολικού ποσού έως 3.000 ευρώ, αυτές διαγράφονται από το αρχείο μεταδιδομένων πληροφοριών μετά την πάροδο είκοσι τεσσάρων μηνών από την αποδεδειγμένη, στην «Τειρεσίας A.E.» εξόφλησή τους και εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.

iii. Σφραγισμένες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές, πέραν των προαναφερομένων στο i και ii, όπως και καταγγελίες συμβάσεων πιστωτικών καρτών και δανείων καταναλωτικής πίστης διατηρούνται στο αρχείο για χρονικό διάστημα τριών ετών.

iv. Διαταγές πληρωμής διατηρούνται στο Αρχείο για πέντε χρόνια.

v. Προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις, επιταγές του Ν.Δ. 1923 και διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών διατηρούνται στο Αρχείο για επτά χρόνια.

vi. Οι αιτήσεις πτωχεύσεων διαγράφονται είτε με την καταχώριση της τελικής πληροφορίας για κήρυξη της πτώχευσης είτε, εφόσον ματαιωθεί η σχετική με αυτές συζήτηση, μετά δωδεκάμηνο από την ημερομηνία της (ματαιωθείσας) συζήτησης είτε, εφόσον υπάρχει παραίτηση από το δικόγραφο είτε, τέλος, εφόσον απορριφθεί η αίτηση με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

vii. Οι πληροφορίες για κηρυχθείσες πτωχεύσεις δεν διαγράφονται από το Αρχείο.

viii. Οι πληροφορίες για προσημειώσεις υποθηκών και υποθήκες διαγράφονται από το Αρχείο όταν εξαλειφθούν.

ix. α. Οι πληροφορίες των κατηγοριών i έως και v θα διαγράφονται από το Αρχείο εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για το σύνολο των καταχωρισμένων στο αρχείο δεδομένων.

β. Κατ’ εξαίρεση, στις κατηγορίες i και ii και εντός του χρόνου της κατηγορίας iii, εάν εμφανισθούν νέα δεδομένα που αφορούν στις κατηγορίες i έως και vii, οι μη μεταδιδόμενες συναλλαγματικές ή/και επιταγές θα επανεμφανίζονται.

x. Δεδομένα που αφορούν σε κηρυχθείσες πτωχεύσεις διατηρούνται χωρίς χρονικό περιορισμό, αφού η πτώχευση αποτελεί διαπίστωση μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης ή του ιδιώτη και από την άποψη αυτή αποτελεί κατ’ αντικειμενική κρίση χρήσιμη πληροφορία ακόμη και μετά το πέρας των εργασιών της πτώχευσης ή την αποκατάσταση του πτωχού.

xi. H εφαρμογή των κανόνων κατηγοριοποίησης θα γίνεται στο τέλος κάθε μήνα.

xii. Κατ’ εξαίρεση, δεδομένα που είχαν καταχωρισθεί στο αρχείο μέχρι 30/4/1993 (εκτός επιταγών και κηρυχθεισών πτωχεύσεων), διεγράφησαν από το αρχείο στις 31/12/2001. Ομοίως, επιταγές με ημερομηνία εκδόσεως μέχρι και 30/04/1993 διεγράφησαν από το αρχείο στις 30/6/2002, ενώ οι αιτήσεις πτώχευσης με ημερομηνία κατάθεσης μέχρι και 31/12/1995 διεγράφησαν από το αρχείο στις 29/5/2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή