Απογοητευτικό τρίμηνο στην κλωστοϋφαντουργία

Απογοητευτικό τρίμηνο στην κλωστοϋφαντουργία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, πιστοποιούν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Στατιστικών & Οικονομικών Πληροφοριών Hellastat. Σε συνέχεια μιας αρνητικής χρονιάς, όπως ήταν το 2004 για την πλειονότητα των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, τα αποτελέσματα των εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης συνηγορούν σε σαφή επιδείνωση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ένας από τους παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Hellastat κάνει λόγο για «απογοητευτική» εικόνα όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2005. Οι ενοποιημένες πωλήσεις εμφανίζουν συνολική κάμψη της τάξης του 16,3% στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και 18,6% στον κλάδο της ένδυσης έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2004, ενώ δραματικότερη είναι η συρρίκνωση που παρατηρείται όσον αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, κατά -20,7% και -62,6% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Hellastat, η έκταση του προβλήματος, ωστόσο, καθίσταται φανερή από τα αποτελέσματα του 2004, οπότε το 56% των επιχειρήσεων εμφάνισε κάμψη πωλήσεων και επιδείνωση λειτουργικών και καθαρών αποτελεσμάτων.

Είναι γεγονός πάντως ότι οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οξύ ανταγωνισμό από τρίτες χώρες τόσο σε επίπεδο ειδών ένδυσης όσο και των βασικών πρώτων υλών, όπως τα υφάσματα και τα νήματα. H άνθιση του παραεμπορίου σε συνδυσμό με την αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης και του εργατικού κόστους, και την ενίσχυση του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες (ιδιαίτερα Κίνα, Ινδία και Τουρκία) αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη δεινή κατάσταση του κλάδου. Περαιτέρω, το γεγονός ότι οι ελπίδες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βασίζονται κατά κύριο λόγο στα μέτρα που δύναται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό των εξαγωγών της Κίνας, καθιστούν την κατάσταση περισσότερο δυσοίωνη, δεδομένου ότι η λήψη διοικητικών μέτρων δεν μπορεί να προστατεύσει τις επιχειρήσεις.

Τα σημάδια της ύφεσης -όπως προαναφέρθηκε- ήταν ήδη εμφανή από το 2004, καθώς τα συνολικά έσοδα των 642 μεγαλύτερων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν οικονομικές καταστάσεις ήταν μειωμένα κατά 2,4% συγκριτικά με το 2003. Εντονότερη ήταν η μείωση σε επίπεδο κερδοφορίας, με τα συνολικά μεικτά αποτελέσματα να υποχωρούν κατά 3,8% και τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) κατά 17,2%, σε συνέχεια της αρνητικής τάσης της περιόδου 2002/2003 (-8,1%). Οι παραγωγικές επιχειρήσεις στον υποκλάδο ενδύματος εμφάνισαν συνολικά σταθερότητα του κύκλου εργασιών το 2004, με σημαντική όμως υποχώρηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, κατά 11%, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν μειωμένα μόλις κατά 4,8%, εξαιτίας σημαντικών έκτακτων κερδών που παρουσίασε η εισηγμένη Sex Form από πώληση και επανεκμίσθωση ακινήτων της – αν αυτα εξαιρεθούν, η συνολική μείωση αγγίζει το -17%.

Η εικόνα επιδεινώνεται περαιτέρω εάν στην «εξίσωση» των οικονομικών αποτελεσμάτων προστεθεί και ο συντελεστής των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων. Η συνολική τους περιουσία μειώθηκε κατά 0,4% το 2004, με ταυτόχρονη οριακή αύξηση της χρηματοδότησης από ξένα κεφάλαια στο 50,8% έναντι 49,4 το 2003. Τέλος, η σημαντική αύξηση των λογαριασμών εξόδων εγκατάστασης κατά 7,3% το 2004, συγκριτικά με το 2003, η αλματώδης αύξηση των λογαριασμών τάξεως την τελευταία τριετία, οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών για μη διενέργεια προβλέψεων και αποσβέσεων αλλά και ακόμη η έως σήμερα μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων 2004 από σημαντική μερίδα επιχειρήσεων, αποτελούν παράγοντες που σκιάζουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές των επιχειρήσεων του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή