«Γρίφος» η Aramco στη Motor Oil

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ρωτήστε τους ίδιους» ήταν η απάντηση που έδωσε χθες σε θεσμικούς επενδυτές η διοίκηση της Motor Oil αναφορικά με την πρόθεση της Aramco να πουλήσει το ποσοστό της στην εισηγμένη εταιρεία. Συνολικά, η Aramco κατέχει άμεσα και έμμεσα το 41,9% της Motor Oil, ενώ σε περίπτωση που η πρώτη θελήσει να πουλήσει, η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης.

Στη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας έγινε γνωστό ότι από την 1η Οκτωβρίου 2005 αρχίζει τη λειτουργία του το ανανεωμένο διυλιστήριο, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναβάθμιση

Στα 17,3 ευρώ, από 13,5 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil η Εγνατία Finance σε χθεσινή της, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση «Accumulate» από «Hold».

H χρηματιστηριακή προβλέπει ότι παρά την υψηλή τους μεταβλητότητα τα περιθώρια διύλισης θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μακρό χρονικό διάστημα, λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ως εκ τούτου, προχωρεί στην αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της εισηγμένης. Επισημαίνει ωστόσο ότι η αποτίμηση της εταιρείας εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τα περιθώρια διύλισης. Τα καθαρά κέρδη και οι πωλήσεις της Motor Oil για το σύνολο του 2005 εκτιμώνται στα 103,1 εκατ. ευρώ και 2,62 δισ. ευρώ αντίστοιχα. H μετοχή της Motor Oil ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στα 17,0 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 6,25%.

Πρώτο εξάμηνο

Αύξηση των πωλήσεων και κάμψη των κερδών παρουσίασε η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του 2005, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου (καταρτισμένα με βάση τα ΔΛΠ), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 29,28 διαμορφούμενος στα 1,298 δισ. ευρώ, συγκριτικά με 1,004 δισ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου της προηγούμενης χρήσης.

Τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου την ίδια στιγμή διαμορφώθηκαν στα 51,72 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 56,73 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2004. Τα κέρδη μετά φόρων ανά μετοχή μειώθηκαν στο εξάμηνο κατά 7,84% και συγκεκριμένα στα 0,47 ευρώ, έναντι 0,51 ευρώ του πρώτου εξαμήνου πέρυσι.

Σε επίπεδο μητρικής ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 32,68% και έφτασε στα 1,15 δισ. ευρώ από 866 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, με τα κέρδη μετά φόρων να υποχωρούν κατά 10,6%, στα 52,98 εκατ. ευρώ, από 59,24 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή