«Ορτσάρει» με διεθνές MBA το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

«Ορτσάρει» με διεθνές MBA το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον «αστερισμό» των διεθνών διακρίσεων φαίνεται ότι διήλθε αυτό το καλοκαίρι το ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (www. imba.aueb.gr).

Ηρθε πρώτο ανάμεσα σε 17 κορυφαία Business Schools (London Business School, Bocconi, ESADE, Warwick, Cambridge, Cranfield, Tritity κ.ά.) -με πέντε διαδοχικές ιστιοδρομίες- και κατέκτησε το Κύπελλο στον 14ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Σχολών Διοίκησης (International Business School Regatta) που έλαβε χώρα στο Isle of Wright της Βρετανίας στις 9 και 10 Ιουλίου 2005. Ο αγώνας αυτός έχει ιδιαίτερο κύρος και αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της εκπαίδευσης στελεχών ΜΒΑ. Περήφανος ο διευθυντής του ΜΒΑ Ιnternational, καθηγητής κ. Γρ. Πραστάκος που συντόνισε -μαζί με τον καθηγητή κ. Ραφαήλ Μάρκελλο- το όλο εγχείρημα είπε στην «Κ» ότι «αποστολή μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους μελλοντικούς κυβερνήτες των ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε «δύσκολες θάλασσες» και η διεθνής αυτή επιτυχία αποτελεί το αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και του πάθους μας για αριστεία, κάτι που μας διακρίνει σε όλες τις πτυχές του προγράμματος».

Ομως, η μεγάλη διεθνής διάκριση για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) ήταν η πρόσφατη διεθνής πιστοποίηση ποιότητας (accreditation) -μοναδική στη χώρα μας- του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MBA International από τον Οργανισμό ΑΜΒΑ (Association of MBAs). Ο αριθμός των Σχολών που έχουν λάβει την πιστοποίηση του AMBA στην Ευρώπη είναι σχετικά μικρός (Bocconi (Ιταλία), IESE, ESADE, EADA, Instituto de Empressa (Ισπανία), International Institute for Management Development (IMD) (Ελβετία), INSEAD, HEC, ENPC, EM Lyon, EM Grenoble (Γαλλία), Solvay Business School, Vlerick Gent Management School (Βέλγιο), Erasmus, ΝΙΜΒΑS, Nyenrode (Ολλανδία), University College Smurfit School, Trinity College School of Business Studies (Ιρλανδία), Helsinki School of Economics and Business Administration (Φινλανδία), London Business School, Warwick Business School, Manchester Business School, Cambridge, Oxford, City Cass Business School στη Βρετανία όπου είναι και η έδρα του ΑΜΒΑ από το 1967.

Η επιδίωξη της διεθνούς αξιολόγησης και πιστοποίησης ήταν η επιθυμία και η απόφαση του ΟΠΑ να συγκρίνει το πρόγραμμα, τους στόχους, το εκπαιδευτικό υλικό και τις διαδικασίες του συγκεκριμένου ΜΒΑ International με διεθνή στάνταρ και να το κατοχυρώσει στη διεθνή αγορά εργασίας προς όφελος όχι μόνο των φοιτητών αλλά και των εργοδοτών. Και αυτό, σε μια χρονική συγκυρία στη χώρα μας που το θέμα της «αξιολόγησης» στους κόλπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων γίνεται «το κόκκινο πανί στον ταύρο». Το ΟΠΑ, αντιθέτως, προκάλεσε την αξιολόγησή του μέσα από μια ιδιαίτερα απαιτητική «αλλά και επωφελή» διαδικασία πιστοποίησης που κράτησε ένδεκα μήνες. Μόνο ο φάκελος της υποψηφιότητας που υποβλήθηκε ήταν περίπου 800 σελίδες…

Γιατί, όπως είναι γνωστό, η πιστοποίηση από το ΑΜΒΑ είναι η ανώτερη διεθνής πιστοποίηση ποιότητας για προγράμματα ΜΒΑ παγκοσμίως. Και δίδεται ύστερα από πλήρη αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών, των εκπαιδευτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται, της καινοτομίας των προγραμμάτων και δράσεων που περιλαμβάνει, του επιπέδου του διδακτικού προσωπικού, της έρευνας που εκπονείται, του επιπέδου των σπουδαστών, της διαδικασίας επιλογής φοιτητών, των σχέσεων με τις επιχειρήσεις και με την αγορά εργασίας. Και είναι επίσης γνωστό ότι ένα από τα καινοτομικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η έμφαση που δίδεται στην επαφή με τις επιχειρήσεις και την αγορά γενικότερα. Ενθαρρύνεται, παράλληλα, και η συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς ΜΒΑ όπως ήταν ο πρόσφατος (Μάρτιος 2005) e-Strat Business Game της L’ Oreal στον οποίο η ομάδα φοιτητών ΜΒΑ ήρθε πρώτη στην Ελλάδα και 18η παγκοσμίως μεταξύ 18.000 συμμετοχών.

Για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής έχει θεσμοθετηθεί Συμβουλευτικό Οργανο που αποτελείται από εξέχοντες επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων για θέματα που άπτονται της σταδιοδρομίας των φοιτητών όπως και για τη διευκόλυνση των επαφών με την αγορά, για υποτροφίες, για πτυχιακές εργασίες κ.ά. Πρόεδρος του Συμβουλιoυ αυτού -Business Advisory Council (ABC) όπως ονομάζεται- είναι ο κ. Τ. Αράπογλου και μέλη του οι κ. Γ. Γεράρδος (Πλαίσιο), Μ. Χριστοφοράκος (Siemens) Δ. Φιλιώτης (Φαρμασερ-Lilly), Γ. Κρητικός (Phillips), Σ. Μαρινόπουλος (FAMAR), R. Martinje (CEO Phillps South Europe), B.Heeb (Ρartner McKinsey Zurich) όπως και άλλα άτομα.

Ωστόσο, επειδή «πιστεύουμε ότι ο πραγματικός ηγέτης του αύριο θα πρέπει να διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία προσπαθούμε να αναπτύξουμε την αίσθηση της κοινωνικής συνεισφοράς. Γι’ αυτό, εντάξαμε στο πρόγραμμα σπουδών του ΜΒΑ την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Εταιρική Διακυβέρνηση ως δύο υποχρεωτικά μαθήματα» υπογραμμίζει ο καθηγητής κ. Πραστάκος. «Η πιστοποίηση από το ΑΜΒΑ βάζει το ΜΒΑ International του ΟΠΑ στον διεθνή χάρτη των προγραμμάτων ΜΒΑ» μας λέει. Και, παραφράζοντας τον Fred W.Smith -διευθύνοντα σύμβουλο της Federal Express- που είπε «it is permision to play internationally» όταν η εταιρεία του πήρε το περίφημο βραβείο ποιότητας Malcolm Baldridge Quality Award συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι με τη διεθνή πιστοποίηση από το ΑΜΒΑ και με την πρόσφατη κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου Ιστιοπλοΐας, αλλά και με πολλές άλλες διακρίσεις που αναφέρονται στο site του πανεπιστημίου μας, το πρόγραμμα αυτό ξέρει ήδη να «παίζει» ανταγωνιστικά διεθνώς και έχει ήδη βάλει πλώρη προς νέες διεθνείς διακρίσεις».

* Σημείωση. Η ομάδα των φοιτητών και αποφοίτων του ΜΒΑ International του ΟΠΑ, που κέρδισε το Κύπελλο στον 14ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Σχολών Διοίκησης, είναι οι: Δ. Αγγελόπουλος, Χ. Βαφειάδης, Δ. Διακουμάκου, Μ. Μανουρά, Γ. Μπελεγρής, Χ. Σιγάλας, Π. Τζώρτζιας, Α. Χατζηιωάννου Δ. Ψαρρής. Κύριος χορηγός της ήταν η ΦΑΡΜΑΣΕΒ-ΛΙΛΛΗ ΑΕΒΕ και χορηγός του Διεθνούς Κυπέλλου ήταν η ΙΒΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή