Διστακτικότητα προσλήψεων μέχρι τέλος 2005

Διστακτικότητα προσλήψεων μέχρι τέλος 2005

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διστακτικότητα χαρακτηρίζει τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις ως προς την προοπτική διενέργειας προσλήψεων μέσα στο επόμενο τρίμηνο και μέχρι το τέλος του έτους, τάση που δείχνει να «μεταλαμπαδεύεται» από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επεσήμανε με δηλώσεις της στην «K», η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Manpower στην Ελλάδα, κ. Βενετία Κουσία, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τριμηνιαίας παγκόσμιας έρευνας απασχόλησης Employment Outlook Survey, για τον ρυθμό προσλήψεων το τέταρτο τρίμηνο του 2005.

«Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν μια διάθεση να περιορίσουν τα κόστη τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού. Αντιθέτως, αυξημένη σημασία δίνουν στην επιλογή των στελεχών τους, αναζητώντας άτομα ευέλικτα, εξειδικευμένα μεν, με διάθεση να εργαστούν δε σε πολύπλευρες θέσεις, με αυξημένες απαιτήσεις.

Με πιο απλά λόγια, θα λέγαμε ότι αντί να προσλάβουν 10 άτομα για 10 διαφορετικές εργασίες, θα προσπαθήσουν να προσλάβουν 7». Υπάρχει δηλαδή η διάθεση και η πρόθεση διενέργειας προσλήψεων στην ελληνική αγορά, με έναν τρόπο όμως που είναι αποτελεσματικότερος ως προς τη λογική του κόστους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται σταθερή μεν κινητικότητα εκ μέρους των εργοδοτών ως προς τη στελέχωση των επιχειρήσεων, όμως την ίδια στιγμή πολλαπλασιασμό των προαπαιτούμενων για τα εν δυνάμει στελέχη, σημείο που επισημαίνεται από αρκετούς επαγγελματίες του χώρου του executive search.

Σύμφωνα με την κ. Κουσία, το διάστημα αυτό αποτελεί ένα διάστημα «διόρθωσης» για την ελληνική αγορά, καθώς αρκετά από τα στελέχη που απασχολήθηκαν εποχιακά κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων απορροφώνται σταδιακά από την αγορά, μέσα όμως από μια διαδιασία εξισορρόπησης αποδοχών με τον μέσο όρο. «Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους οργανώνονται σε καλύτερη βάση, καθίστανται σταδιακά ανταγωνιστικότερες και προσθέτουν νέες λειτουργίες οι οποίες με τη σειρά τους συνεπάγονται αυξημένη προστιθέμενη αξία. Υπάρχει πάντα βεβαίως και η άλλη κατηγορία των επιχειρήσεων που κάνουν κακούς χειρισμούς και συχνά συμπαρασύρουν και άλλες. Ωστόσο, η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση», διαπιστώνει η ίδια.

Η έρευνα της Manpower -στην οποία η χώρα μας δεν συμμετέχει ακόμη- καλύπτει 23 χώρες του κόσμου και κάνει λόγο για ενδείξεις επιβράδυνσης των προσλήψεων σε 13 από αυτές, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σε γενικές γραμμές εν τούτοις, οι εργοδότες στις 20 από τις 23 χώρες εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις μέχρι το τέλος του έτους όμως είναι σημαντικά λιγότερο αισιόδοξοι συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. H Ινδία και οι ΗΠΑ φέρουν τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις (σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε στις ΗΠΑ πριν από την έλευση του τυφώνα «Κατρίνα»), ενώ η Γερμανία εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά απαισιοδοξίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί εργοδότες που στο προηγούμενο τρίμηνο εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι θα προχωρούσαν σε προσλήψεις, τώρα εμφανίζονται διστατικοί για το υπόλοιπο του έτους. Η εκλογική αναμέτρηση και το αβέβαιο (όπως τελικά αποδεικνύεται) αποτέλεσμα φαίνεται ότι συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στην διαμόρφωση του κλίματος διστακτικότητας στις γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο της Manpower Inc, Jeffrey Joerres, και σε κάθε περίπτωση, η περαιτέρω αναδιάρθρωση της αγοράς κρίνεται αναγκαία για την εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας στη Γερμανία.

Κάμψη σε 13 χώρες

Σε σύγκριση με τα δεδομένα του προηγούμενου τριμήνου, παρατηρείται κάμψη των προσλήψεων σε 13 από τις συνολικά 23 χώρες που ερευνήθηκαν, για το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2005, ενώ σε σχέση με τα δεδομένα του προηγούμενου έτους, η εικόνα της απασχόλησης εμφανίζεται βελτιωμένη σε οκτώ και σταθερή σε πέντε χώρες επί του συνόλου. Ειδικότερα, οι εργοδότες σε 7 από τις 12 χώρες της Ευρώπης αναμένουν τυπική κάμψη των προσλήψεων λόγω της εποχικότητας που χαρακτηρίζει το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους. Δυναμικότερη είναι η προοπτική των προσλήψεων στην Ιρλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, ενώ στον αντίποδα, οι εργοδότες στην Ιταλία και τη Γερμανία εν πολλοίς εκφράζουν την πρόθεσή τους να μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οι προοπτικές είναι θετικές (τουλάχιστον πριν το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα»), με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να διαγράφει σταθερή πορεία στο ίδιο μοτίβο προσλήψεων που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του χρόνου, και τους εργοδότες στον Καναδά να εκφράζουν αισιοδοξία – με τον κλάδο των Κατασκευών να πρωταγωνιστεί σε θετικές προβλέψεις. Τέλος, όσον αφορά την περιοχή της Ασίας – Ωκεανίας, βελτιωμένη είναι η εικόνα της απασχόλησης μόνο για την Ινδία και τη Σιγκαπούρη, σταθερή εμφανίζεται η ιαπωνική αγορά εργασίας ενώ κάμψη καταγράφεται στην Κίνα, συγκριτικά πάντα με τις προβλέψεις του προηγούμενου έτους. Οι Ινδοί εργοδότες κάνουν τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ως προς τις προοπτικές της απασχόλησης στο σύνολο των 23 χωρών, ενώ θετικές είναι οι προοπτικές και στη Νέα Ζηλανδία.

Ταυτότητα της έρευνας Manpower Employment Outlook Survey

H έρευνα Manpower Employment Outlook Survey διεξάγεται κάθε τρεις μήνες και σκοπό έχει να αποτυπώσει την πρόθεση των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τον Καναδά το 1962, ενώ το 1966 προστέθηκε η Βρετανία. Σήμερα διεξάγεται σε 23 χώρες και αντλεί στοιχεία από συνεντεύξεις με περισσότερους από 45.000 εργοδότες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή