Επιστροφή της Εμπορικής στα κέρδη

Επιστροφή της Εμπορικής στα κέρδη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Εμπορική Τράπεζα ξεπέρασε τις συνέπειες από την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό και ανακοίνωσε χθες κέρδη μετά φόρων ύψους 46 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 9,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Κατά το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, αποφασίστηκαν και οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών ύψους 397 εκατ. ευρώ. Επιδιώκοντας να ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των μετόχων της, η διοίκηση της Εμπορικής αποφάσισε να προτείνει στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση τη διάθεση 5 νέων μετοχών για κάθε 20 παλαιές προς 15 ευρώ εκάστη. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας αποτελεί ζήτημα άμεσης προτεραιότητας καθώς μετά την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, η καθαρή θέση της Εμπορικής μειώθηκε κατά 712 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να υποχωρήσουν κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εγγυημένη κάλυψη

Υπενθυμίζουμε ότι λίγες εβδομάδες πριν, η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στη διάθεση των ιδίων μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, αντλώντας 145 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα στηριχθεί από διεθνή επενδυτική τράπεζα, ώστε να είναι εγγυημένη η επιτυχής κάλυψή της, ασχέτως συνθηκών αγοράς. H έγκριση της αύξησης από την αυριανή δεύτερη επαναληπτική συνέλευση θεωρείται εξασφαλισμένη, ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου, ήταν φανερές οι αρνητικές επιπτώσεις της πολυήμερης απεργίας αλλά και η θετική συμβολή των ενεργειών εξυγίανσης. H αναχαίτιση των ρυθμών αύξησης των εσόδων και η πτώση της εισπραξιμότητας των οφειλών ήταν δύο από τα σημαντικότερα «θύματα» της απεργίας.

Μείωση εξόδων

Στα θετικά σημεία περιλαμβάνεται η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 9%, η οποία αποδίδεται στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος εξυγίανσης, καθώς επίσης και η ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων στη στεγαστική πίστη (+26%), που αντικατοπτρίζει την επιτυχή «αντεπίθεση» της τράπεζας στη λιανική παρά τις αντίξοες συνθήκες. Πλέον η καταναλωτική και στεγαστική πίστη αποτελούν το 38% του δανειακού χαρτοφυλακίου έναντι 33,8% στο α΄ εξάμηνο του 2004. H αλλαγή της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου είχε αποτέλεσμα τη βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (στο 3,24% από 3,10%) και την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 8,5%.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Γεώργιος Προβόπουλος δήλωσε: «H λύση του ασφαλιστικού προβλήματος αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Εμπορικής. Οι μέτοχοι, με την απόφασή τους, στήριξαν τις επιλογές της διοίκησης, αναγνωρίζοντας πως το μέλλον της τράπεζας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή