Μετοχοποίηση και διάσπαση σε δύο εταιρείες η τελική επιλογή για τη ΔΕΠΑ

Μετοχοποίηση και διάσπαση σε δύο εταιρείες η τελική επιλογή για τη ΔΕΠΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επιλογή της μετοχοποίησης έναντι αυτής της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ, καταλήγει τελικά η κυβέρνηση. O νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση της εταιρείας που δραστηριοποιείται μονοπωλιακά στην αγορά του φυσικού αερίου, συνδέεται με την γενικότερη στρατηγική για την ανάπτυξη και απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς. H στρατηγική αυτή όπως αποτυπώνεται στο τελικό σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς, που προέκυψε από τη δημόσια διαβούλευση με τους φορείς, επιτάσσει το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, την μητρική εταιρεία χαρτοφυλακίου που θα ασκεί και την εμπορία και μία 100% θυγατρική εταιρεία, στην οποία θα περιέλθει ο έλεγχος και η διαχείριση του συστήματος μεταφοράς. H θυγατρική αυτή με την επωνυμία Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Αερίου θα ιδρυθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2006 και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο για διάστημα τουλάχιστον μιας δεκαετίας.

Η επιλογή της ΔΕΗ

Η μετοχοποίηση, το ποσοστό της οποίας θα καθοριστεί και από το κατά πόσο τελικά η ΔΕΗ θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμά της για εξαγορά ποσοστού 30% από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, θα αφορά συνολικά την εταιρεία χαρτοφυλακίου. H ΔΕΗ, διά του διευθύνοντος συμβούλου κ. Δ. Μανιατάκη έχει δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη ΔΕΠΑ, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί στη βάση του οικονομικού συμφέροντος, που θα κριθεί από το τίμημα που θα χρειαστεί να καταβάλει για την εξαγορά του 30%.

H απελευθέρωση της αγοράς, δηλαδή ο ανταγωνισμός, θα αφορά τον τομέα της εμπορίας και από τη διοίκηση της εταιρείας τίθεται από τώρα η ανάγκη αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, αλλά και μείωσης του λειτουργικού κόστους, προκειμένου η επιχείρηση να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό.

Η θέση της GazΡrom

Το γεγονός ότι ο προμηθευτής της GazProm θα είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστής της στην αγορά, μέσω της Προμηθέας Γκας, δεν δημιουργεί και τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εταιρεία. O Ομιλος Κοπελούζου από τον περασμένο Ιούλιο μπορεί να περνάει, βάσει της σύμβασης που έχει με το Δημόσιο, ποσότητες αερίου από τον κεντρικό αγωγό και να τις διαθέτει στην αγορά. H ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία της αγοράς και η υπουργική απόφαση που καθορίζει την τιμολόγηση του αερίου (κόμιστρο) ανοίγουν τον δρόμο για τη δραστηριοποίησή του, όπως και άλλων εταιρειών του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για την αγορά προμήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Προμηθέας, συζητάει ήδη για την τροφοδότηση της μονάδας των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της ΔΕΗ στο Λαύριο και το Αλιβέρι για τις οποίες η επιχείρηση δεν δεσμεύεται από τη σύμβαση που έχει με τη ΔΕΠΑ. Το υπουργείο Ανάπτυξης σύμφωνα με πληροφορίες τάσσεται υπέρ του ανταγωνισμού και δεν δεσμεύει τις υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις για αποκλειστική προμήθεια από τη ΔΕΠΑ.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το εγχείρημα της μετοχοποίησης θα διεξαχθεί σε περίοδο που η αγορά θα έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί με ανταγωνιστικούς όρους, παρέχοντας στους επενδυτές έναν ασφαλέστερο δείκτη για την πορεία της επιχείρησης και την απόδοση των κεφαλαίων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή