Νοέμβριο η δύσκολη απόφαση για τη ζάχαρη

Νοέμβριο η δύσκολη απόφαση για τη ζάχαρη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο υπουργών της 23ης και 24ης Νοεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς ζάχαρης, ενώ χθες, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, η βρετανική προεδρία της Ενωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν επιμέρους συζητήσεις για το θέμα με τα άμεσα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Βάση των συζητήσεων αυτών, αλλά και των αποφάσεων που θα ληφθούν είναι η γνωστή πρόταση της Επιτροπής για μείωση της θεσμικής τιμής των ζαχαρότευτλων κατά 42,6% τη διετία 2006-2008 (24,7% και 17,9% αντίστοιχα), της δε ζάχαρης κατά 39% σε δύο έτη (20% και 19% αντίστοιχα) από το 2006. Με την αλλαγή αυτή, οι τιμές θα διαμορφωθούν από 43,6 ευρώ ανά τόνο σε 25,05 ευρώ ανά τόνο για τα τεύτλα και από από 631,9 ευρώ ανά τόνο σε 385,5 ευρώ/τόνο για τη ζάχαρη.

Ο υπουργός Γεωργίας Ευ. Μπασιάκος, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της Ελλάδας στις προτεινόμενες αλλαγές τόσο σε ό,τι αφορά τη μείωση των τιμών όσο και σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα.

Πηγές της Επιτροπής επισημαίνουν ότι, εκ πρώτης όψεως, οι χώρες που αντιτίθενται στην αναμόρφωση της αγοράς ζάχαρης μπορούν, εκ του αριθμού των ψήφων που διαθέτουν στο Συμβούλιο, να ακυρώσουν τη λήψη απόφασης, όμως ουδείς είναι βέβαιος ότι όλες θα τηρήσουν μέχρι τέλους την ιδία στάση. Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες που έχουν μέχρι τούδε εκφράσει την αντίθεσή τους είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία η Πολωνία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση του Νοεμβρίου θα είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά σκληρή και ουδείς στις Βρυξέλλες μπορεί να προεξοφλήσει την έκβασή τους.

Ο Νοέμβριος ορίσθηκε ως μήνας λήψης των αποφάσεων γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να είναι, στο μέτωπο αυτό, απόλυτα έτοιμη για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όμως πολλοί την κατηγορούν ότι στη σπουδή της κατ’ ουσίαν προχωρεί σε μια σημαντική παραχώρηση προς ορισμένα κράτη του Τρίτου Κόσμου, εις βάρος συμφερόντων των Ευρωπαίων αγροτών.

Μιλώντας στο ίδιο το Συμβούλιο Υπουργών, όπου χθες δεν συζητήθηκε το θέμα της ζάχαρης, ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς συγκεκριμένων προϊόντων όπως η βιομηχανική ντομάτα, τα ροδάκινα και το κρασί, αλλά και για την εν γένει προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από τις διεθνείς αγορές και τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή