Ραγδαία μείωση εξαγωγών ενδυμάτων

Ραγδαία μείωση εξαγωγών ενδυμάτων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλής ανάγνωσης είναι η εικόνα που σχηματίζει ο δείκτης των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2005, ο οποίος παρουσιάζει ραγδαία μείωση της αξίας των συνολικών εξαγωγών της τάξης του 17%, διαμορφούμενη σε 652 εκατ. ευρώ, έναντι 786 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2004. Ωστόσο, αν απομονωθούν οι εργασίες «παθητικής τελειοποίησης» στις γειτονικές χώρες, οι οποίες υποχώρησαν λόγω της μείωσης των εξαγωγών, τότε η πραγματική μείωση περιορίζεται σε 15%, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μείωση άρχισε να περιορίζεται στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2005, καθώς το πρώτο τρίμηνο η καταγεγραμμένη κάμψη των ελληνικών εξαγωγών ήταν της τάξης του 22% – η μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), ο οποίος εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που ταλανίζουν τον κλάδο. Περιττό να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση των ποσοστώσεων από 1/1/05 ευθύνεται για τη μείωση των εξαγωγών και την ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών κατά 8%, η αξία των οποίων διαμορφώθηκε σε 636 εκατ. ευρώ, έναντι 589 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Κίνας για την επιβολή ποσοτικών περιορισμών σε 10 κατηγορίες ειδών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας έως το τέλος του 2007 πρόκειται να βελτιώσει την εικόνα των εξαγωγών ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2005.

Εξαίρεση η Ιταλία

Οι πέντε πρώτες χώρες – πελάτες στις οποίες εξάγονται ελληνικά ενδύματα παρέμειναν οι ίδιες το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2004, ωστόσο σε όλες κατεγράφη ραγδαία κάμψη των εξαγωγών, με μόνη εξαίρεση την αγορά της Ιταλίας, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 25,0%. Οι σημαντικότερες μειώσεις των ελληνικών εξαγωγών ήταν προς τη Σουηδία, -33,3%, την Αγγλία, -31,1%, και τη Γαλλία, -30,0%, ενώ οι σημαντικότερες αυξήσεις των εισαγωγών ενδυμάτων προήλθαν από την Τουρκία, (+46%), την Ισπανία (+31%) και την Κίνα (+24%).

H μείωση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών επηρέασε αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου καθώς, από 197 εκατ. ευρώ θετικό ισοζύγιο το πρώτο εξάμηνο του 2004, το πλεόνασμα συρρικνώθηκε σε μόλις 16 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2005, υποχωρώντας κατά 92%!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή