Τα στελέχη Υγείας επωφελούνται από το μάνατζμεντ

Τα στελέχη Υγείας επωφελούνται από το μάνατζμεντ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελέτη που ανακοίνωσε πρόσφατα το Yale School of Management (David Larson, Maria Chandler, Howard P. Forman και οι τρεις MD/MBA) κατέγραψε μια σημαντική αλλαγή στην ηγεσία των υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ. Πρόκειται για την κατακόρυφη αύξηση των στελεχών Υγείας που έχουν αποκτήσει ΜΒΑ την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα, ενώ το 1993 λειτουργούσαν έξι μόνο προγράμματα ΜD/ΜΒΑ, ώς το 2001 είχαν αυξηθεί σε 33. Και έπονται επιπλέον 17 Σχολές Ιατρικής που μελετούν τη θέσπιση των προγραμμάτων αυτών. Ετσι, υπολογίζεται ότι όταν και τα 33 αυτά προγράμματα καλυφθούν πλήρως, η «παραγωγή» απόφοιτων ΜD/ΜΒΑ θα φθάνει τους 100 ετησίως – «κάτι που θα ανταγωνιζόταν τον αριθμό των υποψηφίων για κάποιες ιατρικές ειδικότητες».

Εναυσμα για τη μελέτη αυτή ήταν η απότομη αύξηση που σημείωσε στη χώρα ο αριθμός -αλλά και η φύση- των εξαρτήσεων και των συσχετισμών του μάνατζμεντ με την Ιατρική, όπως αυτές εντοπίσθηκαν μέσα από την σημειωθείσα αύξηση των προγραμμάτων MD/MBA. Και, όπως απεδείχθη, ξεκίνησε από την έντονη αλλά και ξαφνική απαίτηση των στελεχών της Υγείας για κατάρτιση στο μάνατζμεντ από τις αρχές κιόλας της σταδιοδρομίας τους. Αυτό που υποστηρίζουν οι επαγγελματίες της Υγείας είναι ότι οι τεχνικές του μάνατζμεντ είναι απαραίτητες για την παροχή υπηρεσιών Υγείας προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια των ασθενών, αλλά και για την ποιότητα της περίθαλψης. Είναι επίσης απαραίτητες για τον οργανωσιακό σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητά του -ακόμη δε- και στη λήψη κλινικών αποφάσεων. Προκειμένου λοιπόν να αποκτήσουν τις δεξιότητες και την αναγκαία κατάρτιση είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση ταυτόχρονα με τις άλλες μεταπτυχιακές σπουδές τους να φοιτήσουν και σε προγράμματα μάνατζμεντ. Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 125 Σχολές Ιατρικής των ΗΠΑ και, ασφαλώς, δεν περιορίσθηκε μόνο στην αύξηση των προγραμμάτων ΜD/ΜΒΑ αλλά και σε όλες εκείνες τις παραμέτρους που καθορίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Αλλά και στη χώρα μας τα στελέχη Υγείας θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος μεταπτυχιακός τίτλος είναι απαραίτητος για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξή τους, ιδιαίτερα στο εγγύς μέλλον σε ένα περιβάλλον Υγείας που γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό. Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι ένα πρόγραμμα για διοίκηση επιχειρήσεων θα τους προσφέρει γνώσεις (84%) επαγγελματική εξέλιξη -βαθμολογική και οικονομική όπως και υψηλότερα καθήκοντα (66%), προσωπική ικανοποίηση (46%), κύρος (27%) και τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο (23%). Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν στην έρευνα της Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΑΔΕ) σε συνεργασία με το ATHENS GSΜ και με την επιστημονική υποστήριξη του Nottingham Trent University που πραγματοποιηθηκε τον Απρίλιο – Μάιο 2005 σε 130 στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπως και στελεχών εταιρειών που συνεργάζονται με τα ιδρύματα αυτά (φαρμακευτικές κ.ά.).

Με δεδομένο ότι «οι ραγδαίες εξελίξεις στο σύγχρονο περιβάλλον καθιστούν αναγκαία τη γνώση της διοικητικής επιστήμης για την ανάπτυξη των Υπηρεσιών Υγείας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του τομέα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΑΔΕ καθηγητής της Ιατρικής κ. Κ. Παπαπολυχρονιάδης, τα στελέχη του συγκεκριμένου κλάδου πρέπει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, τις ικανότητες και τις εμπειρίες όχι μόνο στην επιστήμη της Υγείας αλλά και στο μάνατζμεντ, ώστε να μπορούν να εκτελούν αποτελεσματικά τα πολλαπλά καθήκοντά τους. Ωστόσο, ανάλογη είναι και η ανάγκη και για τις επιχειρησεις που συνεργάζονται με μονάδες υγείας.

Τι πιστεύουν όμως τα ίδια τα στελέχη που ερωτήθηκαν; Ιδού οι απαντήσεις τους – αν και το μέγεθος του δείγματος της έρευνας επιβάλλει να τις θεωρήσουμε ανάλογης αντιπροσωπευτικότητας. Μόνο το 40% θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί διοίκηση και να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις τεχνικές και τις μεθόδους του σύγχρονου μάνατζμεντ. Ενώ το 60% δηλώνει ότι συναντά σοβαρά προβλήματα στον τομέα αυτό. Ετσι, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (88%) εκφράζουν την επιθυμία τους να φοιτήσουν σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (ΜD/ΜΒΑ). Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό στελεχών που είτε έχουν φοιτήσει είτε φοιτούν ήδη σε ανάλογο πρόγραμμα, όπως και εκείνοι που δεν το θεωρούν απαραίτητο λόγω μακράς προϋπηρεσίας τους είτε λόγω άλλων εμποδίων όπως είναι η έλλειψη χρόνου και το υψηλό κόστος (61,5%). «Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι τα στελέχη των Υπηρεσιών Υγείας -εκτός εξαιρέσεων- εργάζονται πολλές ώρες σκληρά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με ακατάστατο ωράριο και οι αποδοχές τους δεν είναι οι ανάλογες. Και αυτό ισχύει για τους εργαζόμενους τόσο στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα όσο και στις εταιρείες που συνεργάζονται με τις Μονάδες Υγείας» σχολιάζεται στην έρευνα.

Ημερίδα

Μεθαυρίο Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2005 το ATHENS GSM με την επιστημονική υποστήριξη του Nottingham Trent University και της ΕΑΔΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Η ελληνική πραγματικότητα σήμερα και στο μέλλον» στην οποία τον χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Υγείας κ. Γ. Κωνσταντόπουλος και εισηγητές θα είναι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και στελέχη του κλάδου Υγείας που θα προσφέρουν ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των σύγχρονων οργανισμών του κλάδου Υπηρεσιών Υγείας, τις διεθνείς εξελίξεις, σύγχρονες τεχνικές λειτουργίας οργανισμών Υγείας όπως και τα νέα δεδομένα ανάπτυξης του κλάδου, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα και στο εξωτερικό.

Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της 35χρονης πορείας και προσπάθειας του ATHENS GSM (www.agsm.gr) για σύγχρονη γνώση προς τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων και η συγκεκριμένη ημερίδα απευθύνεται σε διευθυντικά στελέχη, ιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό Μονάδων Υγείας όπως και σε στελέχη εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε φαρμακοποιούς και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών κ.ά. (Πληροφορίες 210-3223352-3 και 2310-227119).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή