ΔΕΘ A.E.: Δεν πρόκειται να σχεδιάσουμε τίποτε ερήμην της πόλης

ΔΕΘ A.E.: Δεν πρόκειται να σχεδιάσουμε τίποτε ερήμην της πόλης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διχάζει η πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Στις φωνές διαμαρτυρίας, κυρίως του ΤΕΕ/ΤΚΜ, για «αυθαίρετο σχεδιασμό» της κεντρικής ζώνης της πόλης από τη ΔΕΘ με εν κρυπτώ αποφάσεις ερήμην των φορέων, απάντηση έδωσε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Δημήτρης Μπακατσέλος.

«Δεν πρόκειται να σχεδιάσουμε τίποτε ερήμην της πόλης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. Η ανάπλαση, διευκρίνισε, δεν αντιμετωπίστηκε αποσπασματικά αλλά σε σχέση με τις δρομολογημένες εξελίξεις στον περιβάλλοντα χώρο όπως το μετρό και η πιθανότητα νέας διεκδίκησης μιας ΕΧΡΟ. Βάσει αυτών οι άξονες της πρότασης Καλατράβα κινούνται στη δημιουργία περιπτέρων με σύγχρονες υποδομές και τη σύνδεσή τους με τον περιβάλλοντα χώρο (μετρό, μνημεία, πανεπιστήμια), στη δημιουργία χώρων στάθμευσης 4.000 θέσεων (3.500 υπόγειες και 500 στην επιφάνεια) και στη λειτουργία εκθεσιακού κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο στο διάστημα των 90 ημερών.

Αναφερόμενος στο κόστος των μελετών διευκρίνισε ότι η αμοιβή του Ισπανού αρχιτέκτονα για την προμελέτη ανήλθε στα 300.000 ευρώ. Το ποσό αυτό καλύφθηκε από τη θυγατρική της ΔΕΘ, Interexpo, στην οποία κατά 40% συμμετέχουν οι δύο ιδιωτικές εταιρείες Exposystem και Interform. Το στρατηγικό σχέδιο που ανατέθηκε στο μελετητικό γραφείο Δοξιάδη κόστισε 40.000 ευρώ ενώ το business plan 18.000 ευρώ. Το κόστος της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, σύμφωνα με τη μελέτη Δοξιάδη, υπολογίζεται σε 200 και 375 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ποσό αφορά μόνο την έκταση των 180 στρεμμάτων της ΔΕΘ ενώ το δεύτερο και την έκταση του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή