O ΔΗΚΤΗΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαγορές τραπεζών μεγαλύτερες από τις ΗΠΑ

Ο όγκος των εξαγορών – συγχωνεύσεων στην Ευρώπη ξεπέρασε την αντίστοιχη δραστηριότητα στις ΗΠΑ και μάλιστα με διαφορά. Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Thomson Financial, μέχρι την 1η Ιουλίου το ύψος των συμφωνιών στην ευρωπαϊκή επικράτεια έφθασε τα 252 δισ. ευρώ, έναντι 177 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, αφού αναφερόμαστε στις εξαγορές, να υπογραμμίσουμε ότι οριστικοποιήθηκε χθες με υπογραφή και σφραγίδα η νίκη της ολλανδικής ABN Amro, η οποία απόκτησε το 39,7% της Antonveneta από την Banca Popolare Italiana. O ολλανδικός όμιλος έχει ορίσει την τιμή της μετοχής στα 26,5 ευρώ, ενώ το ποσό της εξαγοράς αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ. Μετά την απόκτηση του 39,7%, οι Ολλανδοί ελέγχουν συνολικά το 69,2% της Antonveneta.

O Ριβάλντο και η Εθνική

Την αντίδραση του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας προκάλεσε το δημοσίευμα της «K» (22/9/05) για τη ριζική ανανέωση του προσωπικού της ETE, μέσω του νέου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Το σημείο που ενόχλησε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην Εθνική, είναι η αναφορά στο «γηρασμένο» προσωπικό της τράπεζας. Το δημοσίευμα, ωστόσο, ήταν εμφανές ότι μιλούσε για την ανάγκη προώθησης νέων προσώπων στο δίκτυο και τις πωλήσεις, όπου κατά τεκμήριο και κατά παράδοση είναι τομέας που στελεχώνεται από τους νεότερους. O χαρακτηρισμός «γηρασμένο» χρησιμοποιήθηκε αναλογικά με αυτόν τον σκοπό και πάντως εντός εισαγωγικών, ακριβώς γιατί είχε μεταφορική έννοια. Είναι αυτονόητο πως, όταν ο Ριβάλντο αποκαλείται… «παππούς», ο χαρακτηρισμός δεν έχει να κάνει με την πραγματική του ηλικία!

Οι προσλήψεις στα ΕΛΠΕ

Με ποια διαδικασία πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια»; Φαίνεται ότι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν οι αναγκαίες προσλήψεις να γίνουν από το ΑΣΕΠ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί ΔΕΚΟ, καθώς μόνον κατά 35% ανήκει στο Δημόσιο. Το σημαντικότερο όμως είναι, όπως λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Τίμος Χριστοδούλου, «να ξέρουμε ποιους προσλαμβάνουμε». Και μάλλον έχει δίκαιο, γιατί την τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις με το ΑΣΕΠ, στα πετρέλαια προσλήφθηκαν όχι μόνον άτομα που δεν γνώριζε η εταιρεία, αλλά και με ασθένειες (ψυχικές και σωματικές) που προφανώς δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις εργασίας σε μια εταιρεία με ειδικές απαιτήσεις!

Για τη… Ρίτα στην Υδρα

Οι επιπτώσεις των καταστροφικών τυφώνων («Κατρίνα», «Ρίτα» κ.λπ.) στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και στην αγορά της αντασφάλισης έχουν ήδη αρχίσει να απασχολούν την ασφαλιστική αγορά και στη χώρα μας, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν το διήμερο που μας πέρασε στην Υδρα. Οι απόψεις για το κατά πόσον οι επιπτώσεις θα φθάσουν μέχρι και τη χώρα μας και θα επηρεάσουν την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, διίστανται. Ορισμένοι εκπρόσωποι της αντασφάλισης, που μίλησαν στο συνέδριο της Υδρας, υπήρξαν καθησυχαστικοί, ενώ αντίθετα άλλοι διατυπώνουν την άποψη ότι η ασφαλιστική αγορά, που σε επίπεδο αντασφάλισης αντιμετωπίζεται ενιαία, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα αρχίσει να αποσαφηνίζεται από το προσεχές Σαββατοκύριακο, σε ένα άλλο σημαντικό συνέδριο, αυτό που θα λάβει χώρα στη γερμανική πόλη Baden και στο οποίο οι μεγάλοι αντασφαλιστές του κόσμου θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν την αντασφαλιστική πολιτική του επόμενου έτους. Ηδη πάντως κάποιοι κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 10% στο κόστος των καταστροφικών συμβάσεων. Αλλοι βέβαια υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι προσχήματα και δικαιολογίες για την αύξηση των ασφαλίστρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή