Φθινοπωρινή «άνοιξη» στον τουρισμό

Φθινοπωρινή «άνοιξη» στον τουρισμό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται και το φθινόπωρο η ανοδική τάση για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου αλλά και τις κρατήσεις του Οκτωβρίου, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Αβραμόπουλος, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα διασφάλισε τη διοργάνωση, στις 18 Φεβρουαρίου 2006, του ετήσιου φόρουμ για τον παγκόσμιο τουρισμό, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC). Κατά τη διάρκειά της, αναμένεται να αποφασισθεί η μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας Παρατηρητηρίου του WTTC, με άξονα δράσης την περιοχή της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Κύρια αιτία της ευφορίας που επικρατούσε χθες στη συνεδρίαση του ΕΣΤ είναι η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει συνολικά διψήφιο ποσοστό αύξησης. Οπως επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων, η εξέλιξη των αφίξεων τον Σεπτέμβριο και οι ρυθμοί των κρατήσεων για τον Οκτώβριο κινούνται σε εξαιρετικά επίπεδα. Τα εύσημα, ωστόσο, που απένειμαν στην πολιτική ηγεσία και προσωπικά στον κ. Αβραμόπουλο οι παρευρισκόμενοι τουριστικοί παράγοντες αφορούσαν και στο πλέγμα θεσμικών παρεμβάσεων που υλοποιεί το υπουργείο, επί ζητημάτων και εκκρεμοτήτων που ταλανίζουν χρόνια τώρα τον τουριστικό κόσμο.

Επ’ αυτού είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Αβραμόπουλου ότι με τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό διευθετείται το 70% των χρόνιων εκκρεμοτήτων στον τομέα, με κυριότερους στόχους την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών.

Το γενικώς πανηγυρικό κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης, πάντως, το σκίασαν οι αναφορές των παραγόντων του θαλάσσιου τουρισμού, του κ. Αλ. Παναγόπουλου και του κ. Λάκη Βενετόπουλου, ότι η Τουρκία και η Ιταλία γίνονται το κέντρο της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο. Στην Τουρκία, το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης το ανέλαβε η RoyalCaribbean, που επενδύει 1,2 δισ. δολάρια (η εταιρεία έχει ετήσιο τζίρο 2 δισ. δολάρια…), ενώ ξένος όμιλος ανέλαβε και το λιμάνι στο Κουσάντασι. Οι παράγοντες του γιότινγκ αναγνώρισαν, πάντως, ότι εφέτος υπήρξε αύξηση – ειδικά στους Αμερικανούς, ζητώντας την αναβάθμιση των μαρινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή