Ευνοϊκός άνεμος για επιδότηση άγονων γραμμών

Ευνοϊκός άνεμος για επιδότηση άγονων γραμμών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπόσχεση ότι θα συνδράμει προσωπικά ώστε να βρεθεί λύση για να επιδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι μεταφορές στα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής» έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο επίτροπος Μεταφορών Ζοχέ Μπαρό προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου σταμάτησε ο επίτροπος πετώντας από τις Βρυξέλλες στην Κύπρο.

Στη συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπαρό υποσχέθηκε ότι θα θέσει στους υπόλοιπους επιτρόπους και το αίτημα της χώρας μας για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του ξενοδοχειακού τομέα των πλοίων της ακτοπλοΐας, είτε αυτά εκτελούν δρομολόγια από τον Πειραιά προς τα νησιά είτε μεταξύ των νησιών. Για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, υπάρχει ήδη σχετικό ερώτημα από την ελληνική κυβέρνηση, το οποίο εξετάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συνάντηση των δυο ανδρών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπαρό έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα εκσυγχρονισμού των λιμένων της χώρας μας και την ακολουθούμενη πολιτική, καθώς και για την αξιοποίηση του δανείου των 3 δισ. ευρώ που θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο κοινοτικός επίτροπος, επίσης, έθεσε θέματα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών αναφορικά με την πλήρη απελευθέρωση, τα οποία ήδη βρίσκονται σε προδικαστικό στάδιο. Κατά πληροφορίες ο κ. Μπαρό διαπίστωσε ότι γίνονται σημαντικά βήματα, ιδιαιτέρως μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του ΥΕΝ για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών από τέσσερα λιμάνια και τον Πειραιά με την προϋπόθεση να δραστηριοποιούνται σε κάθε κατεύθυνση τουλάχιστον τρεις εταιρείες ή να υπάρχει μεγάλος όγκος μετακινούμενων επιβατών και οχημάτων.

Επίσης, στη συνάντηση τονίσθηκε ότι η απελευθέρωση, όπου έγινε, συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των ναύλων, καθώς και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό.

Ο κ. Μπαρό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνεχάρη τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για την ακολουθούμενη πολιτική στο θέμα των θαλασσίων διαδρόμων για τη μεταφορά προϊόντων, μέσω Ελλάδας, προς τις χώρες της Ανατολής και την Αφρική, μετά την υπογραφή συμφωνίας για τους θαλάσσιους διαδρόμους μεταφοράς προϊόντων μεταξύ της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Επιπλέον, ο κ. Μπαρό αναγνώρισε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και σε διεθνές.

Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης έθεσε το θέμα ανάληψης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της εικόνας της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας, όπου η χώρα μας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας συζήτησε με τον κ. Μπαρό τις δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κρατών-μελών και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) σε διακριτούς ρόλους λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Εμπορική ναυτιλία είναι διεθνής δραστηριότητα, άκρως ανταγωνιστική και η οποία θα πρέπει να υπακούει σε διεθνείς κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή