EEX: μείωση καθαρής αξίας 2 δισ. ευρώ

EEX: μείωση καθαρής αξίας 2 δισ. ευρώ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διευρυμένο discount διαπραγματεύεται το σύνολο των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι οποίες όμως κατάφεραν να αυξήσουν την απόδοση της εσωτερικής αξίας της μετοχής τους παρά την πτώση που χαρακτηρίζει τη χρηματιστηριακή αγορά κατά το τελευταίο διάστημα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Βάσης Δεδομένων που τηρεί η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών, οι επενδυτικές στο β΄ δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, μείωσαν την καθαρή αξία του συνολικού ενεργητικού τους κατά 2 δισ. ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα, το NAV των AEEX στις 20 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 1.478.550 δισ. ευρώ έναντι 1.480.400 δισ. ευρώ που ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης του κλάδου υποχώρησε κατά 0,75%, αλλά από την αρχή του έτους είναι ενισχυμένος κατά 9,37%. Ωστόσο, συγκρινόμενος με το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, εμνφανίζεται «αργοπορημένος», καθώς τα κέρδη του δείκτη κατά το 2005 αυξήθηκαν κατά 16,42%, παρά τη μείωση κατά 0,49% στο β΄ δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Παράγοντες αναφερόμενοι στη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του γενικού δείκτη και των θεσμικών χαρτοφυλακίων, επισημαίνουν ότι η άνοδος της αγοράς στην τελευταία περίοδο δεν συμμετέχουν όχι μόνο οι μικροεπενδυτές αλλά και μεγάλη μερίδα των διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων. Αντιθέτως, αυτή επιτυγχάνεται και τροφοδοτείται κυρίως από ξένους επενδυτές, και μόνο από έναν μικρό αριθμό Ελλήνων.

Με discount οι 16

Εν τω μεταξύ, οι 16 από τις 18 εισηγμένες AEEX διαπραγματεύονταν με discount σε ποσοστό από 5,88% της Εξέλιξης AEEX έως 27,03% της Interinvest. Εξαίρεση αποτελούσαν οι υπό συγχώνευση Εθνική και Ελληνική που διαπραγματεύονταν με premium 7,3% και 3,87% αντιστοίχως, ενώ η επίσης υπό συγχώνευση Πρόοδος είχε discount 18,39%.

Με την απορρόφηση των τριών παραπάνω επενδυτικών από τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, το συνολικό ενεργητικό του κλάδου θα μειωθεί κατά 2/3 στα 531.921.246 ευρώ.

Οι 16 από τις 18 AEEX πέτυχαν στο εξεταζόμενο διάστημα θετική απόδοση της εσωτερικής αξίας της μετοχής τους σε ποσοστό από 4,05% της Δίολκος έως 28,02% της Global. Αρνητική απόδοση είχαν οι Nexus επενδυτική σε ποσοστό 0,54% και η Optima σε ποσοστό 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή