EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση 31% κερδών η ΑΓΕΤ Ηρακλής το πρώτο εξάμηνο

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, απόρροια της μειωμένης ζήτησης από την εγχώρια αγορά και της αδυναμίας των αυξημένων εξαγωγών να αντισταθμίσουν τις απώλειες των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ανήλθαν σε 286,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7%, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2004, που ήταν άλλωστε και έτος των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 31% ή 12,7 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο ύψος των 28,4 εκατ. ευρώ (από 41,1 εκατ. ευρώ), εξέλιξη που η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει αφενός μεν στη μείωση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, αφετέρου δε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. H μεγαλύτερη βαρύτητα στις αγορές του εξωτερικού αποδεικνύεται από την αύξηση του κύκλου εργασιών των εξαγωγών κατά 42%, τους πρώτους έξι μήνες του 2005. H αύξηση αυτή επιτεύχθηκε και λόγω των καλύτερων τιμών στην αγορά. Επιπλέον, η αρνητική επίδραση της ολοκλήρωσης των Ολυμπιακών έργων μετριάστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της αυξημένης ζήτησης που καταγράφηκε, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις για το εν λόγω διάστημα να ανέλθουν σε 167 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,7% από το δεύτερο τρίμηνο του 2004.

Καθοδικά και η «Ελ. Δ. Μουζάκης»

Αρνητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η εταιρεία Ελ. Δ. Μουζάκης στο πρώτο εξάμηνο του 2005, πιστοποιώντας το γεγονός ότι η κρίση στην κλωστοϋφαντουργία δεν αφήνει ανεπηρέαστες ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν μακρό παρελθόν επιτυχούς δραστηριοποίησης. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους που υπερδιπλασιάστηκαν, αγγίζοντας τις 321.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος έναντι μόλις 73.000 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Δραματική συρρίκνωση, ωστόσο, υπέστη ο κύκλος εργασιών του ομίλου, καθώς περιορίστηκε κατά 39%, στα 33,24 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 54,51 εκατ. ευρώ πέρυσι. Πτωτικά κινήθηκαν τα μεγέθη της μητρικής στο σύνολό τους, με τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί κατά 27,7% το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, στα 23,37 εκατ. ευρώ, από 32,35 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ καθίζηση της τάξης του 37% κατέγραψαν επίσης τα κέρδη μετά από φόρους, διαμορφούμενα σε 240.000 ευρώ έναντι 383.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Κόντρα στην πτώση η ΕΛΒΕ Ενδ.

Σε ανοδική τροχιά, παρά τη δυσμενή συγκυρία για τον κλάδο της ένδυσης, κινήθηκαν τα μεγέθη της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων Α.Ε. στο πρώτο εξάμηνο του 2005. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 17,5%, διαμορφούμενα σε 909.096 ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της άγγιξε τα 4,69 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 27% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2004. Οι εξαγωγές της ΕΛΒΕ ανέρχονται σταθερά σε ποσοστό 50% των πωλήσεων και πραγματοποιούνται κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε επίπεδο ομίλου, το πρώτο εξάμηνο του 2005, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 20,28 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 23% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2004, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη, ανήλθαν σε 2,01 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 71,7 %. Στα αποτελέσματα του ομίλου περιέχονται οι θυγατρικές CALIN Α.Ε. (Calzedonia, Intimissimi), ΟΑΚS A.E., και η ΛΗΤΩ Α.Ε. (βρεφικά πολυκαταστήματα). Ειδικότερα, η θυγατρική CALIN λειτούργησε από την αρχή του έτους επτά νέα καταστήματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 64, ενώ η ΛΗΤΩ λειτουργεί συνολικά πέντε πολυκαταστήματα.

FΒΒank: χωρίς έξοδα δανείου

Η FBBank ανακοίνωσε ότι μηδενίζει τα έξοδα δανείου σε όλα τα στεγαστικά δάνεια για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως το τέλος του έτους. Το Ευρωπαϊκό Στεγαστικό Δάνειο από την FBBank προσφέρεται για: αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, αγορά οικοδομήσιμου οικοπέδου, ανέγερση ή αποπεράτωση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης και για τη βελτίωση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης Το επιτόκιο του Ευρωπαϊκού Στεγαστικού δανείου διαμορφώνεται ως εξής: Σταθερό για 1 χρόνο 3,50%, Σταθερό για 3 χρόνια 4,90% και Σταθερό για 5 χρόνια 5,80%. Για τα επόμενα χρόνια, το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και καθορίζεται από το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πλέον περιθωρίου από 1,75% έως 3%.

Η διάρκεια του Ευρωπαϊκού Στεγαστικού Δανείου είναι μέχρι 30 χρόνια, ενώ η χρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Η έγκριση του δανείου γίνεται μέσα σε 3 ημέρες από την υποβολή της αίτησης.

Νέο ελκυστικό στεγαστικό η ΗSΒC

Η HSBC δημιούργησε και προσφέρει το Νέο Στεγαστικό Δάνειο Welcome, το οποίο αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές προτάσεις της αγοράς. Το Νέο Στεγαστικό Δάνειο Welcome, με επιτόκιο 3,30% (πλέον της εισφοράς του Ν. 128/75), το οποίο είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απευθύνεται σε πελάτες ηλικίας 25 έως 40 ετών. Το Νέο Στεγαστικό Δάνειο Welcome της HSBC προσφέρει επίσης: Εκπτωση 50% στα έξοδα προέγκρισης του δανείου μέχρι και το τέλος του 2005. Περίοδο Χάριτος μέχρι και 12 μήνες. Ποσοστό χρηματοδότησης μέχρι και 100% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Ακόμα, προσφορά για τη μεταφορά στεγαστικού δανείου από άλλη τράπεζα με επιστροφή των εξόδων προσημείωσης μέχρι και 3.000 ευρώ.

Πεντάμηνη προσφορά από Ρrobank

Δωρέαν έξοδα δανείου για όλες τις νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων που θα συναφθούν από 1/10/2005 έως και τις 28/2/2006 προσφέρει η Probank. H τράπεζα για τα στεγαστικά της δάνεια προσφέρει επιτόκιο 3,1% (βασισμένο στο επιτόκιο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα 2,0% + σταθερό για το πρώτο έτος περιθώριο 1,1%) ενώ στη συνέχεια ο δανειολήπτης μπορεί να επιλέξει προγράμματα χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων συνδεδεμένα με το euribor ή επιτοκίων σταθερής περιόδου 2,5,10 ή 15 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή