Επιχειρηματική κίνηση 5 αστέρων και σε επίπεδο E.E.

Επιχειρηματική κίνηση 5 αστέρων και σε επίπεδο E.E.

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα με υπολογίσιμο «ανάστημα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργείται από τη συγχώνευση των Chipita International, Goody’s, ΔΕΛΤΑ Γάλακτος, Μπάρμπα Στάθης και την απορρόφησή τους από τη ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών. Αναμφίβολα πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις στον χώρο της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια και εξαιρετικής σημασίας για τον κλάδο των τροφίμων ειδικότερα, αφού αναμένεται να πυροδοτήσει σειρά ανακατατάξεων. Το βασικό κίνητρο των εταιρειών που συνενώνονται είναι η περαιτέρω προϊοντική και γεωγραφική ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες, η σχέση ανταλλαγής που θα προταθεί στις γενικές συνελεύσεις για κάθε εταιρεία είναι:

– Οι μέτοχοι της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν προ της συγχώνευσης.

– Οι μέτοχοι της Chipita International θα ανταλλάξουν κάθε1 μετοχή της Chipita που κατέχουν σήμερα με 0,33 νέες μετοχές, οι οποίες θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών εξαιτίας της συγχώνευσης.

– Οι μέτοχοι της Goody’s θα ανταλλάξουν κάθε 1 μετοχή της Goody’s που κατέχουν σήμερα με 1,05 νέες μετοχές, οι οποίες θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών.

– Οι μέτοχοι της Μπάρμπα Στάθης θα ανταλλάξουν κάθε 1 μετοχή που κατέχουν σήμερα με 0,54 νέες μετοχές, οι οποίες θα προέλθουν επίσης από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών.

Σύμβουλοι της συγχώνευσης, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Εκτιμάται ότι η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2006.

Η ενοποιημένη εταιρεία, με την προσωρινή επωνυμία BandCo, βάσει αποτελεσμάτων τελευταίου 12μήνου (1/10/2004-30/09/2005), θα είχε κύκλο εργασιών της τάξης των 859,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 38 εκατ. ευρώ, έσοδα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 151,1 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια άνω των 500 εκατ. ευρώ και παρουσία σε 28 χώρες με μεγάλο εύρος κατηγοριών διατροφής και ισχυρό χαρτοφυλάκιο κορυφαίων μαρκών. Από τα παραπάνω έχουν εξαιρεθεί, όπως είναι φυσικό, δραστηριότητες που αφορούν την υπό πώληση ΔΕΛΤΑ Παγωτού στη Nestle Hellas.

H εταιρική ταυτότητα

Στη νέα εταιρεία, η εταιρική ταυτότητα της οποίας θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση, τα προϊόντα γάλακτος θα συμμετέχουν με 43% στη διαμόρφωση του τζίρου, τα σνακ με 31%, η εστίαση με 18% και τα κατεψυγμένα προϊόντα με 8%. Συνολικά θα δραστηριοποιείται σε 14 κατηγορίες προϊόντων με μερίδια από 11% έως 96%. Στη νέα εταιρεία πρόεδρος θα είναι ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος ο κ. J. Jenk, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο κ. Σ. Νέζης και γενικός οικονομικός διευθυντής ο κ. Π. Οικονόμου. «Η συνένωση-ορόσημο της Δέλτα Συμμετοχών και των θυγατρικών μας εταιρειών με την Chipita δημιουργεί έναν ισχυρό -ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- οίκο κορυφαίων μαρκών διατροφής» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών κ. Δ. Δασκαλόπουλος, σημειώνοντας πως «πλέον έχουμε αυξημένη οικονομική ισχύ και μέγεθος αξιοσημείωτο για τις κεφαλαιαγορές διεθνώς». O κ. Δασκαλόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσθήκης στη νέα εταιρεία και άλλων εταιρειών από τον χώρο των τροφίμων, οι οποίες είναι ηγέτες σε προϊόντα που δεν διαθέτει η ΒrandCo.

«Οι πολυεθνικές δεν έχουν ημερομηνία λήξης» ανέφερε ο πρόεδρος της Chipita κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, σχολιάζοντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση συγχώνευσης. «Ως ενοποιημένη εταιρεία ισχυροποιούμε τη θέση μας στην αγορά και διεκδικούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την προτίμηση των καταναλωτών, αυξάνοντας διαρκώς την εταιρική μας αξία προς όφελος των μετόχων μας» συμπλήρωσε. Αποτελεσματική απάντηση στην πρόκληση των καιρών χαρακτήρισε την συγχώνευση ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, σημειώνοντας ότι το νέο σχήμα αναδεικνύει τον δυναμισμό της οικονομίας. «H νέα εταιρεία θα συνεισφέρει στον ορθολογισμό της αγοράς, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης για τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε το παράδειγμα αυτό να βρει και άλλους μιμητές», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. N. Νανόπουλος, χαρακτηρίζοντας το νέο σχήμα «αξιόμαχο και ισχυρό παίκτη στη σκακιέρα του ανταγωνισμού». Συμπλήρωσε δε, ότι με την κίνηση αυτή οι κύριοι μέτοχοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις που ελκύουν τους επενδυτές και δη τους θεσμικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή